La Cameră votul electronic nu mai este online, TVR cenzurează Senatul

Încet, încet, transparenţa parlamentară se micşorează văzând cu ochi. Românii nu mai pot afla instantaneu rezultatele voturilor în Cameră, iar postul public de televiziune întrerupe transmisia de la Senat când PDL ar putea avea de suferit la capitolul imagine.

Premieră în Cameră: votul electronic nu se mai transmite online

Surpriză de proporţii marţi la Camera Deputaţilor. În premieră de când se utilizează votul electronic, site-ul care afişează instantaneu rezultatul votărilor nu a funcţionat. Contactat de cotidianul.ro, directorul Direcţiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, Marian Boţocan, ne-a precizat că pe site rezultatele votării nu mai apar online, ci urmează să fie afişate ulterior. Surse parlamentare ne-au precizat că decizia a fost luată în urmă cu o săptămână în Biroul Permanent al Camerei. Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, ne-a confirmat că decizia s-a luat în BP. Motivul scoaterii afişajului instantaneu al votului electronic este însă unul ciudat: s-a afirmat că în cazul în care se afişează pe site rezultatul chiar în timpul votării, ar exista pericolul ca persoane din afara instituţiei să poată vota. „Eu nu mă pricep la această problemă de ordin tehnic, am reţinut că, după ce se va termina un audit de securitate, serviciul tehnic va comunica dacă se va putea afişa în paralel cu votul şi rezultatul pe site”, ne-a precizat Eugen Nicolăescu. Un specialist IT independent, consultat de noi, ne-a infirmat posibilitatea ca o persoană din afara Palatului Parlamentului să voteze în cazul afişării imediate a rezultatului votării. „Este aproape imposibil să intre cineva peste deputaţi când votează electronic. Nici dacă este un hacker experimentat nu ar putea să facă aşa ceva. Într-o bază de date se poate intra, dar nu în momentul în care se execută un vot”, ne-a precizat specialistul IT.

Nu vom mai afla când Alin Popoviciu „votează” din Germania

Consecinţele neafişării în paralel a rezultatului votării sunt mai multe. În primul rând nu se va mai putea constata dacă se votează la „două mâini”. Adică, mai pe româneşte, dacă un deputat nu este prezent, votează un coleg cu cartela lui. Practic presa nu va mai putea descoperi situaţii de genul celei în care deputatul PDL Alin Popoviciu se afla în Germania, dar el „vota” cu sârg în Cameră. După cum se ştie, în Cameră, votul pentru un coleg absent nu reprezintă o noutate. Nu în ultimă instanţă, pot exista şi suspiciuni privind eventuale modificări – post vot – aduse rezultatelor. Concret, în cazuri în care o lege cade pentru că îi lipseşte un vot sau două, ar putea să apară ca fiind adoptată prin adăugarea fictivă a voturilor lipsă. Oricum, un lucru este cert, un mare câştig al transparenţei din Camera Deputaţilor a fost anulat. Simpla vizionare a transmisiilor online a şedinţelor de plen nu este suficientă pentru ca persoanele interesate să îşi facă o imagine completă a actului de votare.

TVR a apăsat pe pedala cenzurii

Şi pentru ca tacâmul să fie complet, şi TVR ne-a oferit o „surpriză”. Luni, TVR a cenzurat lucrările Senatului. După cum se ştie, canalul TVR Info transmite în direct lucrările plenului Senatului (începând de marţi transmite şi lucrările Camerei – n.a.). Luni, în timpul desfăşurării şedinţei plenului de la Senat, la un moment dat, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a cerut strigarea apelului nominal, reclamând că în sală nu se înregistrează numărul necesar de senatori pentru cvorumul legal de şedinţă. Haşotti a explicat că solicită apel nominal pentru ca opinia publică să vadă cine lipseşte şi din cauza cărei formaţiuni politice nu se pot vota o serie de proiecte de lege care urmau să fie adoptate prin aprobare tacită. Senatorul liberal a arătat că reprezentanţii principalului partid de guvernământ, PDL, sunt cei care dădeau grosul absenţilor. Ei bine, opinia publică nu a aflat nimic. Pentru că în momentul în care a început strigarea apelului nominal, fără nici o explicaţie, TVR Info şi-a întrerupt transmisia de la Senat. Şi, ca pe vremurile în care se anunţa că „din cauza ceţii” nu se pot da imagini de la mitingurile Opoziţiei, acum pe post de „ceaţă” s-a aflat un material de umplutură, un interviu insipid cu un redactor al unei reviste de nişă de care nu a auzit nimeni. Dacă TVR Info ar fi continuat – aşa cum era normal – transmisia de la Senat, atunci telespectatorii ar fi avut o mostră privind modul în care acţionează parlamentarii arcului guvernamental atunci când nu sunt în stare să asigure majoritatea în Senat sau când intenţionează să treacă tacit o serie de legi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.