La Moscova se concep planurile răsturnării regimului ucrainean

La Moscova a fost creat un așa-numit Comitet al salvării Ucrainei, un fel de guvern ucrainean în exil, în scopul înlăturării actualei administrații de la Kiev, a anunțat luni fostul premier ucrainean Nikolai Azarov, citat de agenția de presă TASS.

”Sunt sigur că ne vom întoarce în Ucraina. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru dezvoltarea țării”, a spus Azarov.

Imediat dupa anunțul creării Comitetului Salvării Ucrainei, purtătorul de cuvant al președintelui Vladimir Putin a precizat că Moscova ”nu are nimic de-a face cu aceasta inițiativă”.

Azarov a indicat că fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici nu va face parte din această structură, care il va propune pentru presedinția Ucrainei pe fostul deputat în Rada Supremă, Vladimir Oleinik, acum cercetat penal. Acesta a făcut parte la început din Blocul Iulia Timoșenko, iar apoi a trecut la Partidul Regiunilor, al lui Ianukovici.

”Trebuie să cerem alegeri anticipate: alegeri prezidențiale, parlamentare și locale. Țara are urgent nevoie de înnoire. Cu ajutorul dumneavoastră (a cetățenilor Ucrainei), Comitetul este pregătit să-și asume responsabilitatea pentru viitorul țării”, a declarat Azarov, potrivit TASS. Azarov a mai declarat ca noul Comitet pentru Salvarea Ucrainei își propune să oficializeze limba rusă în Uctaina si sa federalizeze țara.

Azarov a declarat la Moscova ca noul Comitet al Salvarii Ucrainei are ca scop ”restabilirea ordinii in caminul nostru”. El a mai precizat ca nu-i poate anunta in fata presei pe toti membrii acestui organism si ca acest lucru ar fi foarte periculos.

Fostul premier consideră că schimbarea de regim și protestele pro-europene de la Kiev din 2014 au fost o ”lovitură de stat”. ”Este imposibil să restabilim consensul în Ucraina fără a-i schimba pe actualii lideri politici”, a spus el.

”Când mi-am dat demisia din funcția de premier speram că va urma un guvern de unitate națională care să includă reprezentanți ai diferitelor forțe politice și, cel mai important, că acest guvern își va propune readucerea stabilității și reinstaurarea păcii în țara noastră. Am discutat despre aceasta cu diplomații străini care au sosit în valuri la Kiev la finalul lui 2013 și începutul lui 2014. Subliniez că demisia mea a fost o condiție pentru stabilizarea țării, pentru dezarmarea milițiilor ilegale, a grupărilor armate ilegale. Timpul a demonstrat că demisia mea și deciziile puterii de atunci au fost greșite. Desigur, responsabilitatea pentru aceasta îmi aparține mie, ca fost șef al guvernului”.

Fostul premier Azarova a mai declarat că el și colegii săi nu și-au putut imagina că ”forțele care au preluat puterea printr-o lovitură de stat vor promova o politica de distrugere a propriului popor, a economiei și că vor arunca țara în haos”. ”De aceea am decis să anunțăm crearea unui Comitet format din personalități cu experiență practică, cu capacitatea de a conduce țara și de a opri războiul fratricid și a asigura dezvoltarea țării”, a spus Azarov.

Inițiativa formării unui guvern ucrainean în exil al fost exprimată de Azarov în luna februarie a acestui an, iar pe 29 iulie s-a anunțat că pe 3 august va fi lansată oficial aceasta inițiativă.

Nikolai Azarov, de profesie economist, a fost premier al Ucrainei între 2010 și 2014, in timpul mandatului prezidențial al ui Viktor Ianukovici. El a demisionat pe fondul reprimării violente a protestelor de la Kiev. Familia sa se refugiase deja în Austria în momentul în care Azarov a luat această decizie. Copiii săi au mai multe afaceri în Austria, la fel ca multe dintre odraslele liderilor fostului regim pro-rus de la Kiev.

După fuga lui Azarov din Ukraina, Interpolul a emis un mandat internațional de arestare pe numele său. Acum fostul premier se află în Rusia, la fel ca și fostul președinte Viktor Ianukovici. Serviciul ucrainean de informații, SBU, a informat recent că are dovezi ce arată că Azarov i-a finanțat pe minerii care s-au deplasat la Kiev pentru a protesta împotriva actualului regim. Justiția ucraineană a solicitat autorităților italiene să pună sechestru pe două imobile deținute de fiul lui Azarov, Alexei Azarov (fost deputat in Ucraina) în Sardinia. Alexei Azarov ar fi primit din surse neidentificate nu mai puțin de 7,7 milioane de euro, în perioada 2012-2014.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.