La Mulţi Ani, Sting!

60 de ani şi 25 de ani de carieră. În 2 octombrie, legendarul muzician Sting va împlini 60 de ani. La „Beacon Theatre” va avea un grandios concert, cu invitaţi ca Bruce Springsteen, Lady Gaga, Stevie Wonder, Mary J. Blige, Herbie Hancock, Will.i.am, Rufus Wainwright, Brandford Marsalis, Chris Botti, Vince Gill, Billy Joel. Biletele vor avea preţuri între 600 şi 4.500 de dolari.

„E un concert caritabil pentru a-i ajuta pe cei săraci. Sperăm să obţinem mai mult de 4.000.0000 de dolari pentru programele educative destinate tinerilor din New York. Lady Gaga va cânta «King of Pain», Bruce, «Fields of Gold», Stevie Wonder, «Fragile». Am vrut să-l invit şi pe Zucchero, dar are deja un turneu programat. În octombrie voi pleca într-un turneu de concerte cu titlul «Back to Bass», cu o mică trupă formată dintr-un basist, două viori, chitaristul Dominic Miller şi fiul său. Iar eu voi fi solist.”

„Voi rămâne un rock star”

Întrebat despre viitoarele discuri inedite, Sting a răspuns: „Muzica e ca o mare casă cu nenumărate camere de folosit. Una pentru muzică rock, una numai pentru jazz, alta pentru a cânta cu orchestra. Acum scriu coloana sonoră a unei piese muzicale care se intitulează «The Last Ship», despre oraşul meu Newcastle. După ce voi termina această piesă nu ştiu ce voi face, dar cu siguranţă voi rămâne un rock star. Nu cred că există o vârstă pentru a te opri şi în acest sens mă gândesc la Louis Armstrong, care cânta «What a Wonderful World», şi la Frank Sinatra cu al său celebru «My Way», care nu erau chiar tineri”.

Înaintea carierei remarcabile de artist solo, Sting a fost liderul vocal, principalul compozitor şi basist al trupei rock „The Police”, din anii 1970-1980. Ca muzician solo şi ca membru al trupei „The Police”, a vândut peste 105 milioane de înregistrări şi a fost distins cu şaisprezece premii Grammy.

O plecăciune în faţa publicului

În 2003, Sting a lansat un nou album, „Sacred love”, pe care l-a promovat într-un turneu mondial. În 2006, de un deosebit succes s-a bucurat albumul său de muzică barocă „Songs From the Labyrinth”, care relua cântecele lui John Dowland, acompaniat de Edin Karamazov la lăută. În octombrie 2009 este editat „If on a Winter’s Night”, încărcat de sacralitate şi cântece religioase. Titlul i-a fost inspirat de opera lui Italo Calvino, „Dacă într-o noapte de iarnă un călător…”. Este co-autor, împreună cu Mark Knopfler, al piesei „Money For Nothing”. A scris şi trei cântece pentru filmul „A trăi la Las Vegas”, cu care Nicholas Cage a câştigat un Oscar în 1996.

După numeroase concerte susţinute cu casa închisă în America de Nord, Europa şi Australia, Sting a cântat şi în România în această vară, în turneul mondial „Symphonicity”. Prezentat de presa internaţională drept „perfect în absolut orice detaliu, o reprezentaţie ideală”, „magie pură” şi „sublim din toate punctele de vedere”, show-ul a inclus marile hituri ale artistului, reorchestrate în variantă simfonică. O orchestră alcătuită din 50 de instrumentişti l-a acompaniat pe Sting într-o călătorie muzicală. Piese din perioada „The Police” ca „Roxanne”, „Every Breath You Take”, dar şi piese din cariera solo: „Fragile”, „If I Ever Lose My Faith in You”, „Fields Of Gold” şi „Desert Rose”. În a doua parte a spectacolului, Sting a emoţionat cu piese precum „Fields of Gold”, „Moon over Burbon Street” şi „Message in a Bottle”. Cea din urmă a fost cântată acustic, după un show simfonic.

În curând, la noi, urmează să apară „The Definitive Box Set Collection”, ce conţine trei CD-uri (cu 45 de piese solo remasterizate), un DVD cu imagini live inedite, plus un volum ce include fotografii personale, versuri şi o notă introductivă scrisă de Sting. Acest impresionant Box Set va fi editat de „Cherry-tree/A&M Records – Universal Music Group”. Selecţiile muzicale cuprind întreaga sa carieră solo, de la albumul de debut din 1985 până la cel mai recent, „Live in Berlin”, ce a fost prezentat şi în cadrul senzaţionalului concert de la Bucureşti. Printre piesele de rezistenţă, „Brand New Day”, „If I Ever Lose My Faith In You”, „Whenever I Say Your Name”. Discul cuprinde şi 9 piese remixate de de Robert Orton si Steve Fitzmaurice, numai pentru această colecţie.

Fiica sa, Coco, este deja un pop star

Coco Sumner alături de Trudie Styler şi Sting

Timidă, introvertită şi rebelă, dar de un extraordinar talent, fiica starului englez Sting şi a actriţei Trudie Styler, Coco Sumner, îi duce faima mai departe, definindu-şi stilul muzical drept electro-pop. La 15 ani compunea deja, iar la 17 ani semna un contract cu „Island Records”. Aceasta declara nu de mult în presa străină: „Numai celebritatea ereditară îmi provoacă teama. Mulţi jurnalişti mă tratează ca şi când aş fi un apendice al tatălui meu. Asta nu mă amuză deloc. Nimeni nu vrea să înţeleagă că tata mi-a dăruit viaţa, nu paşaportul pentru succes”. Grupul său se numeşte „I Blame Coco”. Iubeşte Londra, dar are un raport dificil cu socializarea. „Admit, nu sunt un animal metropolitan. Mă simt mai bine la ţară, unde trăiesc în sintonie cu timiditatea mea. Nu ştiu să îmi pun măşti şi sunt un dezastru în conversaţiile frivole. Pentru a-mi scrie cântecele de pe primul meu CD, «The Constant», am fugit într-un loc retras din Suedia. Adeseori mă simt sufocată de umbra gigantică a tatălui meu, care a făcut istorie în muzică. Mi-am asumat riscul de a fi şi în muzică fiica lui Sting, dar sunt hotărâtă să-mi fac locul sub reflectoare de una singură”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.