Lasă străinătatea pentru ferme în România

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a primit 256 de cereri de finanțare în valoare de peste 10 milioane de euro de la tineri din diaspora pentru a-și deschide ferme în România.

Potrivit unui comunicat al AFIR, în 5 iulie s-a încheiat prima sesiune de primire a solicitărilor de finanțare pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta dedicată Diaspora. Au fost primite online 256 de cereri de finanțare în valoare de aproximativ 10,5 milioane de euro, prin intermediul submăsurii 6.1 – Diaspora din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Sprijinul acordat prin intermediul acestei linii de finanțare este 100% nerambursabil și, în prezent, este de 40.000 sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole pe care o va dezvolta tânărul fermier.

„Finanțarea se acordă sub formă de sumă forfetară în două tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25% din valoarea sprijinului în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare”, se arată în comunicat.

Cele mai multe cereri de finanțare, 46, au fost depuse de solicitanții reveniți în țară pentru a se instala prima oară într-o exploatație agricolă în județul Bistrița-Năsăud. Valoarea acestor cereri de finanțare depuse online la AFIR este de 1,87 milioane de euro.

De asemenea, în județul Bihor, au fost depuse de către tinerii fermieri 42 de solicitări de finanțare în valoare de 1,72 milioane de euro. S-au întors și 19 tineri fermieri din județul Dolj, pentru a accesa fonduri europene în valoare de peste 760.000 de euro. Totodată, în județul Cluj tinerii fermieri au depus 18 solicitări de finanțare însumând 750.000 de euro.

Conform AFIR, toate cererile de finanțare depuse sunt în procesul de evaluare și, ulterior, în funcție de punctajul obținut, se va realiza selecția proiectelor care primesc finanțare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

9 Comentarii

  1. Numarul 1 : De unde vin banii astia NERAMBURSABILI (adica, mai pe romaneste, cadou) ?? Nici nu trebuie sa fi filozof sau mare economist ca sa iti dai seama ca tot din buzunarul nostru, al contribuabilului ! Ca o fi din bani de la buget (cu sursa, la urma urmei, contribuabilul roman) sau de la Bruxelles (cu sursa contribuabilul european), tot dracu’ ala ! Reamintesc ca prin anii ’90-2000 erau „la moda” pensiunile rurale, cred ca sint citeva sute de mii prin toata tara construite pe banii fraierilor (taxe, impozite, etc) ; Numarul doi : Poate fi cineva atit de fraier sau de credul ca sa creada ca orice sarantoc sau pulifrici, fara sa fie adinc sprijinit de „sistem” si cu cele mai tari relatii (inclusiv spaga de rigoare) va beneficia fie si de macar 10 euro finantare ?

  2. De fapt, cine este diaspora care revine? Nu cumva turistii agricoli cu tenta „vot politic la comanda”? Cei care lucreaza legal si au loc de munca serios si stabil, nu vin in tara sub nicio forma! Asadar: aviz amatorilor care folosesc expresia daspora generalizata pentru manipulari crase!

  3. Pai sa va dau doar citeva exemple de viitori beneficiari de fonduri : fiul presedintelui Consiliului Judetean Z, dupa o scurta „experienta profesionala” de doua luni la Londra („spalat vase”, cica !), fiica ministrului X, care tocmai se intoarce in Romania dupa ce a reusit un masterat stralucitor la Bronx University (februarie – aprilie 2021), netotul … pardon, nepotul prefectului Y, cu doctorat in „Statui umane” in Norvegia, etc etc

  4. Or sa astepte mult si bine banii aia, pana le-o veni acru pe gat.

  5. Fake news. Așa ceva finanţări nu există. Poate pentru unii puși cu mâna. Nu credeţi? Ia încercaţi, dacă sunteţi în ţară și tineri, bineînţeles, să obţineţi banii ăia printr-un program apia de exemplu.

  6. E vorba de refacerea marilor latifundii, era să zic proprietăți. Ăștia mici sînt puși, și prin finanțări, să adune pămînt, apoi vor fi mâncați decei mari.

  7. de oameni care nu au lucrat o zi in viata lor.
    Foarte bine ca se incurajaza 250 de tineri.
    Dar stiu acei tineri cate hartoage o sa le toceasca nervii?
    Domnilor guvernanti, strainii depun 20-30 de pagini, la un dosar de accesare fonduri.
    Noi, sute. Si in doua transe! Inebunesti!

  8. Eu nu mai inteleg nimic ! Deci, finantari nerambusabile, pentru romanii care vor sa-si faca o ferma in Romania , dar in acelasi timp , guvernantii nostri , iubitori de neam si tara , vand pamantul agricol, la straini ! Este absolut clar , ca in aceasta situatie , cel mai rentabil pentru guvernanti ( nu si pentru popor ) , este a doua varianta ! Ce ne trebuie, noua romanilor , pamant agricol, mai ales in Transilvania ? Haideti sa-l vindem ! Ce-or face urmasii nosti ? Dumnezeu cu mila ! Se stie : o tara care are pamant agricol , are viitor ! Eh, ce mare lucru ; viitorul nostru este sa fim slugi . La asta lucreaza cu sarg si dragoste , guvernantii nostrii vanduti ! Stau si ma intreb , de ce se ingheuie strainii sa cumpere cu hectarul Romania ? Probabil , ca sunt tampiti ! Oare ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.