Legenda stațiunii Azuga

Recomandată ca stațiune climaterică pentru cura de altitudine și repaus, Azuga își are numele de la apa pe care este așezată, la confluența cu Prahova. Până la 1881, locului de aici i se zicea „Luncile dintre Prahove” sau, mai scurt, “Între Prahove”, așezarea fiind constituită din câteva case și hanuri la drumul dintre Ploiești și Brașov. Datorită bogățiilor naturale din jur: piatră, lemne, produse de lapte, lână, animale, a ajuns centru industrial. S-au înființat o fabrică de sticlă (1884), o fabrică de postav (1886) și o fabrică de bere.

Legenda (scrisă în cartea de onoare a orașului) spune că: „Era odată în vremea de demult, când Dumnezeu nu făcuse încă pe unguri și când în țările dinăuntru și d-aci domnia Timuș împărat. Și venit-au de la răsărit potop mare de lifte cu răsboiu asupra lui Timuș și s-au răsboit unii cu alții de vara până seara. Și văzând împăratul că s-a pus întunericul noptei peste oști și de biruit tot n-a biruit, și mai auzind că Retivoiu (personificare a muntelui Retivoiu), cel mai bun general al său care înaintase până în mijlocul dușmanilor a fost tăiat în bucăți, grozav s-a mâniat și dând în tampine și în trâmbițe, s-a repezit cu oștile sale asupra liftelor, făcând mare vărsare de sânge.

citește continuarea pe miscareaderezistenta.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.