”Lepădarea de Rusia”. Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove cer aderarea la Patriarhia Română

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, peste 50 de preoți parohi din Republica Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei.

Parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Capitală, Pavel Borșevschi, împreună cu un grup de preoți din protopopiatul Chișinău, sectorul II, au adresat o scrisoare Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove, prin care cer să fie inițiat procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română, anunță ZIUA.md

„Pornind de la realitățile extraordinare în care se află Biserica Ortodoxă din Republica Moldova și în contextul războiului injust și perfid pe care Rusia îl duce în Ucraina, majoritatea preoților și credincioșilor din protopopiatul de Chișinău, sectorul II, au semnat o adresare către Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove.

Prin această adresare, rugăm Înaltpreasfinția Sa să inițieze procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română.

Scrisoarea Înaltpreasfințitului Vladimir, adresată Patriarhului Kirill pe 5 septembrie 2023, în care se afirmă că poporul nostru de origine latină nu are nimic comun cu „russkii mir”, ne dă curaj să credem că acum ca niciodată e momentul potrivit să reparăm greșelile istorice și să ne repunem în demnitatea furată de ocupația rusească”, se arată într-o scrisoare publicată pe pagina de Facebook a Bisericii „Sfântul Dumitru” din Capitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

21 de Comentarii

 1. ei au calendarul pe stil vechi si noi pe stil nou? Vor accepta calendarul gregorian?

 2. Asta e lepădarea de Satana Kiril.Focul gheenei să-l mănânce.

 3. E limpede pentru toată Planeta Mer🌈 și chiar întregul Sistem paraSolar:
  Acest Pavel Borșevschi e doar un Urcac tras la edec de SBU (Secu’ Urcac).
  Ar vrea el să MUTE DECISIV Mitropolia Moldovei, dar nu la BOR ci la „Patriarhia” 🥳ului KhaZar, că aia e pe calendarul nou, măRog…😜

 4. Asta ar trebui sa faca si preotii romani din Bukovina, pentru a nu mai da apa la moare banderistilor ca preotii romani slujesc Moskova…

 5. `DOAMNE IARTA-MA: TOTUL SE DESFASOARA DUPA SCENARIUL-INTARITA-I SI BUCURA-TE DRACE!O TARA CAT O FRUNZA DE FAG SI VREO TREI CONFESIUNI ORTODOXE SPRE BUCURIA ALTORA!( mai ales a u~crainilor ) CE MINORITATE RUSA ARE MOLDOVA? DAR RUSOFILI? S-APOI CIND O SA INCEAPA CANTECUL `~O,DONETSK,DONENETSK~

 6. Rusia, la nivelul conducerii, pare a nu mai fi ortodoxă de la patriarhul Nikodin (1652-165). Mulți ruși au ales calea pribegiei decît să se supănă reformelor acestuia. Unii au ajuns la noi, rușii staroveri/lipoveni, alții au ajuns în ținuturi musulmane doar șă-și păstreze credința.
  Dintr-un documentar, cum ar trebui să fie toate, ale TVR:
  youtu. be/w3oOx4kxFaE?t=1395 (scoateți pauza între punct și be)

 7. Nu conteaza calendarul.si bisericile rusilor lipoveni,sarbesti,ucrainiene apartin de BOR.

 8. Daca tot au politizat activitatea bisericii, macar sa treaca direct la religia mozaica. Asa vor fi multumiti si Khazarii lui Jidelenski si ” imstitutul ” Wizel. Nu mai zic de LGBTQ si de baltoaca de la 9:14.

 9. Acu nu stiu unde sunt mai multe Moaste, ca acolo e castigul mai mare…Tocmai cand a adus Ciolacu si Moastele de la Kiev, e momentul pentru intregirea Moastelor…Ca ce mi – e orodoxia de la Moscova, ce mi – e de la Bucuresti…, tot pe Cartea scrisa de Evrei, Evanghelia functioneaza….Eu zic ca geanta latina din vintrele noastre ar impune afilierea la Vatican, la Catolicism….Acolo la Sfantu Scaun eram afiliati de vreo 300 de ani daca nu sufeream Jugul rusesc, care ca si Jugul otoman au impiedicat Unirea noastra cu Sfantul Scaun…ca uite cum fratii nostri vest – ucrainieni demult se adapa de la Roma….Chiar nu inteleg ce vor Popii moldoveni…de ce unire cu Bucuresti cand Marea Unire cu Roma e la orizont?
  …Din daravela asta singurii pagubiti sunt DACII….Toti patriotii romani sunt nascuti in Dacia, aici e Vatra. Romanii cotropitori sunt din nou avantajati cum sunt toti cotropitorii…Popii moldoveni dau inca o lovitura Vetrei dacice cand se roaga pentru accesul la supusenia romana, uitand bezmetic de adevarata Vatra care e Dacia…Vedem ca Popilor moldoveni le lipsesc trasaturilr profunde, gandul lor e la Sparanghel occidental nu la Vatra.

 10. Dar populatia din Moldova este consultată?Ia studiați cu adevărat structura populației din Moldova (din punct de vedere etnic ) și apoi mai vorbim. Ia să vedeți ce afinități și motivații au moldovenii. Restul e politica ordinara .Ia întărâtat sorsu pa unii și ia făcut să creadă că sunt buricul pământului când de fapt sunt un floc și nimic mai mult.Dar populația trage și trage și suferă. Se vor termina și astea și atunci soroseii o să vadă stele verzi.

 11. „Lepădarea”, de fapt și de urgență, de Rusia păgână și de Satana in Sutana, teroristul Kirill…Doar 35% sunt creștini, acolo, in Mastodontica intinsoare-inchisoare. Restul sunt budisti, islamiști, musulmani etc.

 12. Bravos haholilor ! Veniti privighetoarea pomohaci canta ,iar banescu si CTP ,va asteapta cu steagul curcubetilor desfasusat !

 13. Trebuia să scriu patriarhul Nikon (nu Nikodin), (1652-1658). Întrebarea rămâne: mai e Rusia ortodoxă după acele reforme ale ortodoxiei în locul renașterii ei?

 14. Adevărul spune multe, dar nu spune totul. E limpede, ăștia ignora existența Mitropoliei Basarabiei. Acești popi din Mitropolia subjugata nu doresc în ruptul capului să se contopească cu Mitropolia Basarabiei. Ei vor ceva, dar nu prea știu ce vor. Nu le rămâne decât să se lepede… fiecare în parte…

 15. USR asteapa Popii basarabeni cu mare nerabdare…Eu unu,daca as vota, as vota mai degraba cu USR decat cu AUR….intre USR si AUR, usr e viitorul…e mai util usr decat AUR. Noroc ca eu nu votez.

 16. propaganda. usor cu izoleta. imi dau seama din ce in ce ca ne aflam intr-un razboi religios. raznoiul este pornit impotriva Celui care a adus Calea de scapare a noastra de aici. se instituie o lupta crancena impotriva CREINTEI IN SCAPARE, in primul rand versus indoctrinare ideologica, care va inrobi omenirea intr-o dogma. se pare ca aceasta va fi o dogma musulmana. o readucere a omului in dark age – crede si nu cerceta – ministerul adevarului: tu nu poti gandi, gandim noi pentru tine, OMULE! nu ne trezim, refuzam sa gandim…ni se induce ideea ca ne vom „descurca”. veti vedea voi, ce va veti „descurca”, curand…
  „”Biserica Ortodoxă (cunoscută și ca Biserica Ortodoxă Răsăriteană) este o comunitate de credință creștină. Astăzi creștinii ortodocși sunt organizați în biserici ortodoxe autocefale (greacă, rusă, română, sârbă, bulgară, albaneză, poloneză etc.), aflate în comuniune liturgică (euharistică) unele cu altele. Între bisericile ortodoxe autocefale, primatul onorific este deținut de Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului. După numărul de credincioși, ortodocșii formează în lume a treia comunitate creștină, după Biserica Catolică și după bisericile protestante.

 17. Mitropolia Basarabiei este o schismă creată de BOR, așa cum a procedat și megaereticul Bartolomeu în Ucraina. Dacă ne uităm în biografiile ierarhilor BOR, vedem că majoritatea au fost școliți prin Occident și reîntorși pe post de „cai troieni” în funcții înalte. Ei sunt politicieni, masoni, securiști, eretici, schismatici, numai slujitori ai lui Hristos, nu! Nu mai țin cont de canoanele Sfinților Părinți, nu mai respectă ortodoxia, nu-și mai respectă neamul. Terorizează preoții, comportându-se în afara canoanelor și crezându-se superiori acestora, neexistând conceptul de „sintronos”. Nu au Duhul lui Hristos, ci duh lumesc, gregar. Să creezi schismă într-o biserică este un fapt foarte grav, dar, se vede treaba, acești lupi în piei de oaie nu mai au rușine și nici teamă.

 18. Si ce daca ? Tot Ortodocsi raman. Pentru Rusia nu e o pierdere strategica. Iar cuvantul „lepadare” este impropriu in acest context. Nu stiti carte , baieti.

 19. Toti „preotii” respectivi, de data AFARA! O tara n-are nici o legatura! DOGMA e unica, NU DEPINDE DE CONDUCEREA NICI UNEI TARI! SEPARATIA PUTERILOR ÎN STAT, pacoste ce sunteti! @Horia Cornescu : corect.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.