Licitaţie specială la New York

Cu ocazia împlinirii unui secol de la naufragiul celebrului pachebot „Titanic”, în 15 aprilie 2012 va avea loc, la New York, o importantă licitaţie cu 5.500 de piese recuperate de pe epava acestuia, în timpul celor şapte expediţii efectuate între 1987 şi 2004, în Oceanul Atlantic, la 650 de kilometri de Terra Nova, unde luxoasa navă se află la o adâncime de 3.843 de metri.

Transatlanticul, mândria companiei „White Star”, s-a scufundat în timpul primei sale călătorii de la Southampton, Anglia, la New York, după ce s-a ciocnit cu un aisberg în Atlanticul de Nord, făcând 1.517 victime, într-unul dintre cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie.

Tragedia a zguduit întreaga lume nu numai prin numărul mare de victime, ci şi pentru că vasul fusese proiectat de cei mai experimentaţi ingineri şi avea cea mai avansată tehnologie a epocii. În plus era cea mai elegantă navă, pasagerii de la clasa I având la dispoziţie un bazin de înot, o sală de sport, un teren de squash, băi turceşti, baie electrică şi o cafenea cu verandă. Vasul avea biblioteci, lifturi electrice şi radiouri Marconi pentru transmiterea de mesaje către pasageri.

Scufundarea „Titanicului” a făcut obiectul unor opere literare şi filme, câteva scene devenind antologice, ele reluând, de fapt, momente reale, cum ar fi cel al orchestrei de la clasa I care a continuat să cânte pe punte, până la sfârşit, ultima piesă fiind imnul „Nearer My God To Thee” (Mai aproape Dumnezeule de Tine).

Tablou reprezentând Titanicul semnat de Simon Fisher şi Millvina Dean

Apoi, după 73 de ani, Robert Ballard a descoperit epava „Titanicului”, cu ajutorul navei ruseşti „Keldish”.

„RMS Titanic”, filiala care deţine drepturile asupra obiectelor ce vor fi puse în vânzare la Casa de licitaţii „Guernsey”, a estimat, în 2007, valoarea totală a pieselor la 189 de milioane de dolari. Bancnote, piese de porţelan, elemente ale navei şi chiar bucăţi din coca vasului vor fi propuse ca un lot unic.

„Sperăm să găsim un cumpărător care ar putea păstra vie colecţia şi amintirea locului naufragiului”, a explicat preşedintele „RMS Titanic”, Christopher Davino, într-un document bursier. Vânzarea va trebui să fie aprobată de un judecător federal din statul Virginia, care va decide, în ultimă instanţă, dacă noul proprietar va fi un bun păstrător al colecţiei „Titanicului”. La începutul lunii aprilie, în Statele Unite şi Canada va fi lansat, în versiune 3D, filmul „Titanic”, semnat de James Cameron în 1997, avându-i în distribuţie pe Kate Winslet şi Leonardo DiCaprio.

Kate Winslet şi Leonardo DiCaprio în Titanic

Realizatorul a mărturisit că reconvertirea peliculei din 1997 în versiune 3D a fost extrem de laborioasă, lucrându-se plan după plan. „Există o scenă, de exemplu, unde a trebuit izolată fiecare bulă de aer ce ieşea din turbină pentru a-i da profunzime. Secvenţele cu mulţi figuranţi au fost la fel de dificil de transformat”, a explicat el.

Transpunerea în 3D a avut nevoie de 300 de specialişti, de peste un an de muncă şi a costat 18 milioane de dolari. James Cameron speră să atragă publicul tânăr, mai entuziasmat de noul format, şi care n-a văzut niciodată filmul pe marele ecran.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.