Licitaţii pe Riviera şi pe malurile Tamisei

Casele de licitaţii nu iau niciodată vacanţă. Mai mult, unele folosesc vara pentru a-şi revigora tranzacţiile în localităţi faimoase pentru turismul de lux.

Unul dintre locurile de vis este Monaco. Luna aceasta, Casa de vânzări din Monte Carlo a anunţat, pentru al 13-lea an, opt sesiuni de licitaţie în trei locuri diferite: casa de licitaţii, Yacht Club şi Café de Paris.

Cofondatorul Casei de licitaţii, Franck Baille, organizează chiar, împreună cu asociatul său Chantal Beauvois, un prestigios dineu, la care sunt aşteptate şi capete încornate, la Yacht Club, în 18 iulie, ca avanpremieră la seria de licitaţii deşfăşurată între 19 şi 24 iulie, oferite de Casa Tajan. Aceasta îşi deschide sucursala pe “le Rocher”, în “careul de aur”, lângă celebra Piaţă a Cazinoului în care defilează automobile Rolls-Royce, Porsche, Bugatti şi Ferrari, încurajată de cei 10 ani de prezenţă la Monaco, în saloanele de la Hermitage, unde a vândut peste 10.000 de piese. O adresă prestigioasă la care, anul trecut, a realizat 16,4 milioane de euro în numai trei zile. Numai în acest templu al luxului poate fi vândută, de exemplu, o geantă Birkin din piele de crocodil cu fermoar decorat cu diamant, la preţul de 90.000-100.000 de euro.

Casa Tajan la Monaco

Cataloagele sunt epatante. Evaluate între 6 şi 7 milioane de euro, 650 de piese de bijuterie, semnate Van Cleef, Cartier, Bulgari sau Boivin, dar şi pietre preţioase îşi vor găsi probabil cumpărători în 23 şi 24 iulie. Provenit din caseta unei colecţionare, un diamant tăiat în formă de pară şi montat într-un inel Van Cleef & Arpels, ar trebui să stârnească pasiunea elegantelor de pe Riviera. Este evaluat la 1-1,4 milioane de euro.

Auguste Rodin, Aphrodite

Balul eleganţei va fi deschis însă de 362 de ceasuri, dintre care un cronograf Rolex Daytona Paul Newman care nu şi-a schimbat posesorul de la achiziţionarea lui în 1970, evaluat la 60.000-80.000 de euro, sau un cronograf Rolex Sir Malcom Campbell, datat 1940 (70.000-120.000 de euro). În 1935, pilotul stabilea recordul mondial de viteză la Bonneville, în Statele Unite, depăşind zidul de484 km/h. Pentru a marca victoria campionului, celebra casă elveţiană de orologerie a dăruit unor personalităţi celebre 12 cronografe.

Ceramică de Picasso

În Monaco, cumpărătorii sunt întotdeauna prezenţi la întâlnire. Anul trecut ei au provenit din 32 de ţări.

Sfârşitul lunii iunie şi începutul lui iulie au adus câteva rezultate notabile şi la marile case de licitaţie.

Pe primul plan se situează o sculptură, Mica dansatoare, de Edgard Degas, reprezentând o balerină în atitudine de repaos, cu picioarele îndreptate către exterior, formând a patra poziţie clasică, cu mâinile la spate, bustul drept şi capul lăsat pe spate, oferită de Sotheby’s. Statueta originală, al cărei corp este din ceară colorată ce imită textura pielii umane, era îmbrăcată cu accesorii din material textil şi avea o perucă. Exemplarul în bronz vândut acum păstrează ca accesorii reale numai panglica din păr şi fusta de tul, restul fiind acoperit cu diverse patine colorate care evidenţiază diferenţa dintre corp şi veşminte. Opera a obţinut la Londra, în 24 iunie, 22,2 milioane de euro, record mondial al artistului, depăşind preţul unei sculpturi cu subiect asemănător, stabilit tot la Londra, în 2009, de 13,2 milioane de dolari.

Gustav Klimt, Portretul lui Gertrude Loew

Licitaţia de artă modernă şi contemporană din care a făcut parte şi lucrarea lui Degas a fost un veritabil succes. Totalul de 179 de milioane de lire sterline (aproximativ 251 e milioane de euro) este a doua cea mai mare sumă obţinută vreodată de Casa de Licitaţii la Londra.

Claude Monet, Irişi mov

Dintre celelalte piese propuse trebuie amintit Portretul lui Gertrud Loew (1902) de Gustav Klimt, care a atins preţul de 24,8 milioane de lire sterline (34,8 milioane de euro), devenind cea de a doua cea mai scumpă pictură a acestui artist. Este un portret în picioare, ceea ce îi conferă un caracter excepţional. Modelul avea 19 ani când a fost pictat tabloul şi era fiica medicului vienez Anton Loew, director al unui spital în care au fost internaţi, printre alţii, Mahler, Wittgenstein şi chiar Klimt. Formatul pânzei, înaltă şi foarte îngustă, mărturiseşte influenţa artei japoneze.

Pablo Picasso, Capră odihnindu-se

Potrivit unui jurnalist de la The Guardian, prezent la licitaţie, tabloul a făcut obiectul unui duel încrâncenat între doi cumpărători anonimi.

Tot la Londra, şi tot la sfârşitul lunii iunie, a făcut furori colecţia de piese din ceramică de Picasso provenite din colecţia nepoatei artistului. Toate cele 126 de opere şi-au găsit cumpărător, totalul sumei obţinute ridicându-se la 17,3 milioane de euro.

Picasso, Cap

Noul succes al ceramicilor maestrului spaniol la Londra dovedeşte că piaţa de artă recunoaşte şi aceste capodopere “de pământ şi de foc” cum le desemnează titlul catalogului de la Sotheby’s, nu numai picturile lui.

Ansamblul de piese propus de Marina Picasso era inedit pe piaţă. Farfuriile, vazele, ulcioarele cu forme zoomorfe, compotierele, plăcile de faianţă, realizate de artist la Vallauris, între 1947 şi 1960, reprezentau aproape un sfert din colecţia moştenită de Marina Picasso. Pasiunea spaniolului pentru ceramică s-a datorat întâlnirii cu Georges şi Suzanne Ramié, proprietarii atelierului Madoura, la un târg de artizanat din Vallauris, în vara anului 1946.

Chris Ofili, Sfânta Fecioară Maria

Cealaltă mare casă de licitaţii, Christie’s, a vândut, aproape concomitent cu Sotheby’s, o sculptură inedită de Rodin, intitulată Aphrodite, realizată în 1913, şi returnată din nou anul trecut, cu 1,02 milioane de euro. Creată cu prilejul reprezentării unei piese de teatru cu acelaşi nume, s-a crezut multă vreme că mulajele s-au pierdut. După un secol, în 1914, examinând donaţiile făcute de un sculptor francez statului, Muzeul Rodin din Paris a dat peste mulajele din ghips ale acestei piese monumentale, înaltă de 2,15 metri. Ea a fost turnată din nou.

Estimată între 600.000 şi 800.000 de lire sterline (834.000 de euro), piesa a atins suma impresionantă de 1,02 milioane de euro, sumă depăşită de departe însă de cea la care a fost adjudecată în aceeaşi seară o pictură de Claude Monet, Iris violet, 17 milioane de dolari.

Începutul lunii iulie a fost marcat, tot de Casa Christie’s, cu o licitaţie de artă contemporană care a însumat 134 de milioane de euro.

Francis Bacon

Studiu pentru figurile lui Isabel Rawsthorne şi George Dyer, de Francis Bacon, şi-a depăşit estimarea, fiind achiziţionat cu 17 milioane de euro, iar Chris Ofili, Malcolm Morley, R.H Quaytman, Jeff Elrod, Brent Wadden şi Fraţii Chapman au stabilit recorduri de artist.

Pictat în 1967, Studiul lui Francis Bacon este primul din cele 10 dipticuri ale artistului şi singurul în care îşi comemorează amantul şi muza, George Dyer, şi pe prietena sa fidelă, Isabel Rawsthorne.

Creaţia Sfânta Fecioară Maria a artistului distins cu Premiul Turner, Chris Ofili, a fost vânduă cu peste 4 milioane de euro. În 1998, această operă ce prezintă o Sfânta Fecioară neagră a provocat un proces între primarul New York-ului, Rudy Giuliani, şi Muzeul de Artă din Brooklyn.

Yves Klein

O luptă serioasă s-a dat între mai mulţi virtuali cumpărători pentru Pictură de foc (FC 27), din 1962, de Yves Klein, adjudecată la 8.324.863 de euro.

Să mai adăugăm un portret al lui Picasso, intitulat Cap, vândut cu 6.235.000 de euro, şi Portul Marsilia, de Paul Signac, din 1934, ce a obţinut 5.136.000 de euro.

Şi vara continuă…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.