Loialitatea faţă de SUA, Israel şi Marea Britanie divizează puterea de la Sofia, dar şi presa din România

La numai câteva ore de la consumarea atentatului terorist asupra unui autocar cu turişti israelieni, în parcarea Aeroportului Internaţional Sarafovo din Burgas–Bulgaria (18 iulie 2012, ora locală 16:50), “premierul Benjamin Netanyahu a spus cine se află în spatele acestuia. Bulgaria trebuie să joace ca un partener şi să garanteze interesul naţional“, au susţinut doi foşti şefi ai serviciilor secrete bulgare, generalii Dimo Ghiaurov şi Kircio Kiro.

Imediat după atac, Israelul a acuzat Iranul de coordonarea şi finanţarea atacului, şi mişcarea şiită libaneză de executarea lui, însă Teheranul a respins acuzaţiile.

Afirmaţia celor doi generali este consecinţa unei declaraţii recente, de la începutul lunii februarie a.c., a vicepremierului şi ministrului de Interne, Ţvetav Ţvetanov, potrivit căruia vinovată de atentat ar fi organizaţia şiită libaneză Hezbollah, adică exact ceea ce afirmase premierul israelian în urmă cu şapte luni, înainte de a fi existat vreo anchetă.

Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, s-a distanţat discret de declaraţia ministrului de Interne. Declaraţia lui Ţvetan Ţvetanov l-a surprins pe preşedintele Rosen Plevneliev, care nu a împărtăşit poziţia acestuia. Din partea preşedinţiei s-a iterat că ministrul de Interne a încălcat convenţia dintre participanţii la Consiliul Consultativ pentru Siguranţă Naţională, de a nu fi menţionat numele grupării radicale şiite libaneze Hezbollah, deoarece “nu s-a adoptat un punct de vedere în acest sens”.

Hezbollah este înregistrat ca partid politic în Liban, deţine cca. 9 la sută din mandate şi are 2 miniştri în guvern.

Şeful centrului de presă al Preşedinţiei, Veselin Ninov, a declarat că participanţii la consiliu au convenit să nu se dea declaraţii despre Hezbollah, deoarece Consiliul Consultativ nu poate să iasă cu un punct de vedere înainte de finalizarea anchetei procurorilor.

Poziţia procurorului general al Republicii, Sotir Tsatsarov, a fost nu numai categorică, dar şi ironică, acesta declarând: „Spre deosebire de SUA, Israel şi Marea Britanie, procuratura bulgară nu este de părere că au fost strânse dovezi convingătoare despre participarea grupării libaneze la atentatul de la Burgas“.

În acest fel, declaraţia vicepremierului şi ministrului de Interne al Bulgariei, că atentatul de la Burgas este fapta grupării şiite libaneze Hezbollah, a fost serios pusă la îndoială de procurorul general al Republicii, care nu împărtăşeşte siguranţa ministrului de Interne, Ţvetan Ţvetanov, despre “ipoteza justificată” privind participarea organizaţiei la atentatul terorist.

Potrivit procurorului general, în acest moment, Procuratura nu dispune de suficiente probe pentru formularea acuzaţiilor. Acesta susţine că “(…) ancheta abia acum intră într-o fază serioasă. (…) Când probele din dosar vor fi suficiente şi solide, atunci vom putea formula acuzaţii, dar să fie folosite informaţiile actuale pentru scopuri de politică externă este puţin exagerat (…)”, a mai spus Tsatsarov.

Este important de reţinut că anunţul controversat al ministrului de interne bulgar a survenit după o vizită surpriză a ministrului de Externe, Nikolai Mladenov, la Ierusalim, pentru a le prezenta premierului Benjamin Netanyahu şi preşedintelui Shimon Peres datele preliminare ale anchetei, bazate doar pe ipoteze.

Israelul este interesat de consecinţele anchetei, respectiv includerea Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste şi blocarea conturilor acesteia, dar există rezerve destul de serioase asupra consensului celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, după cum menţionează chiar presa israeliană.

Comunicatul preliminar al ministrului de Interne, considerat prematur şi neavenit de preşedintele Bulgariei şi procurorul general al Republicii, este un test şi pentru obiectivitatea, imparţialitatea, exactitatea, corectitudinea şi precizia informaţiilor furnizate de presă din România.

O parte a presei, cu locomotiva “Hotnews” împingătoare din spate, evita orice referiri la controversele ridicate de declaraţia ministrului bulgar, foarte bine primită de SUA şi Israel, fiind preocupată să scoată în evidenţă: “Potrivit analiştilor, desemnarea grupării Hezbollah că responsabilă pentru atac ar putea oferi Statele Unite un argument puternic pentru a convinge Uniunea Europeană să includă această grupare, aliat important al Iranului şi Siriei, pe listă neagră a organizaţiilor teroriste”.

“Curierul Naţional” scrie, însă, dubitativ: “Ţvetanov a precizat că au fost identificăţi doi dintre cei trei islamişti care au comis atentatul din iulie 2012. Cei doi aveau paşapoarte eliberate din Canada şi Australia, dar din 2006 locuiseră în Liban, situaţie care sugerează că erau membri ai mişcării şiite libaneze Hezbollah”.

Aşadar, în logica ministrului de la Sofia, dacă locuieşti în Liban şi ai paşapoarte din spaţiul Commonwealth-ului, poţi fi “ab initio” suspect… E bine de reţinut.

Comunicatul Agenţiei “France Presse”, cel mai complet şi echilibrat, este luat serios în seamă doar de “Adevărul” şi amintit în treacăt de “Gândul”. Astfel, “Adevărul” relatează: “Anunţul Guvernului bulgar cu privire la implicarea Hezbollah în atentatul antiisraelian de la Burgas (estul Bulgariei) în iulie 2012 a declanşat miercuri polemici cu nuanţe de îngrijorare în Bulgraia, relatează AFP”.

În tot acest timp, mişcarea şiită libaneză Hezbollah a denunţat „o campanie internaţională de calomniere” organizată de Israel. Iar deputatul libanez Assem Qanso, membru al Partidului Baas, spune: „Există posibilitatea că Israelul să fie în spatele atentatului de la Burgas (…)”, subliniind că atacul terorist ar fi parte a unui plan care ar avea drept scop destabilizarea Libanului. Toate părţile trebuie ascultate.

Încolţit de opoziţie că ”raportează fapte fără a deţine încă dovezi”, ministrul de Interne bulgar a aruncat pe piaţa media suplimentul de informaţie că doi terorişti au fugit în România, scontând, probabil, să i se întindă o mâna de ajutor.

Purtătorul de cuvânt din Bulevardul Libertăţii nr. 14/D s-a străduit, dar “Antena 3“ i-a transmis spusele, punându-le într-o antiteză logică.

În teză, afirma: “Pe acest caz, România a avut o contribuţie decisivă. (…) În cooperarea pe care noi am avut-o cu serviciile de informaţii la nivel global şi, în special, (…) cu serviciile de informaţii din Bulgaria, (…) am avut o contribuţie substanţială la progresul anchetei privind identitatea persoanelor implicate şi a modului de operare. (…)” [s.n.]

Antiteza: “Atât timp cât nu au existat niciun fel de indicii că anumite persoane ar fi plănuit anumite atacuri, libera circulaţie este garantată. (…)”.

Fără comentării!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Aurel I. Rogojan 247 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.