Lovitură dură pentru Viktor Orban

Doar de două voturi a mai avut nevoie premierul Viktor Orban pentru a putea modifica legea fundamentală a Ungariei într-un mod care ar fi nesocotit referendumul pentru respingerea cotelor de imigranţi impuse de UE.

Guvernul Orban a propus modificarea constituţiei în asemenea fel încât să interzica relocarea imigranţilor în Ungaria. “În Ungaria nu pot fi instalate populaţii străine”, arăta amendamentul. Propunerea s-a lovit nu numai de opoziţia stângii firave din parlament, ci şi a extremei drepte, partidul Jobbik, care a considerat-o mult prea timidă. Mai exact, deputaţii Jobbik au cerut puterii să interzică stabilirea în Ungaria nu numai a imigranţilor veniţi din zonele de conflict, ci şi a oricăror altor cetăţeni străini. Ţinta Jobbik este programul actual al guvernului Orban prin care se doreşte atragerea în Ungaria a cetăţenilor bogaţi din Rusia sau din China. Preşedintele Jobbik, Gabor Vona, a condiţionat votul parlamentarilor săi de renunţarea la acest program guvernamental. Jobbik a susţinut că acest program creează breşe în favoarea imigraţiei şi reprezintă un risc pentru securitate, pentru că în ţară pot intra “terorişti bogaţi”.

Premierul Orban a declarat că nu va ceda “şantajului” celor de la Jobbik şi astfel partidului guvernamental i-au lipist două voturi pentru a ajunge la cele două treimi necesare pentru modificarea constituţiei.

Acest eşec al guvernului Orban vine la mai bine de o lună după ce executivul nu a reuşit să mobilizeze la vot decat 44% din electorat, insuficient pentru a valida referendumul împotriva cotelor obligatorii de imigranţi, chiar dacă 98% dintre cei care au votat au fost în favoarea propunerii guvernului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.