Lupta de la Bruxelles pentru pădurile Europei

Finlanda, țara care deține acum președinția Consiliului UE, a propus o agendă care este axată și pe reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Mai mult, surse din guvernul finlandez format după alegerile din aprilie 2019 arătau pentru Euractiv că executivul își dorește să facă din Finlanda o țară neutră din punct de vedere al dioxidului de carbon până în 2035.

Acum însă, Finlanda este acuzată că submineaza inițiativa UE privind exploatarea și regenerarea pădurilor. Un regulament adoptat de UE în 2018 urmărește să interzică țărilor membre să susțină că energia obținută prin arderea lemnului este energie regenerabilă și astfel acele țări să pretindă că sunt lideri în ce privește energia verde. Regulamentul încearcă să ofere Bruxellesului putere de decizie în ce privește despăduririle din țările membre.

Informații obținute de The Ecologist și apoi de Euobserver arată că guvernul finlandez face lobby pentru obținerea unor derogări de la acest regulament UE. Finlanda dorește să fie una dintre țările care să-și mențină competențele naționale în ce privește exploatarea lemnului.

Suedia și Finlanda sunt țările cu cea mai mare suprafață împădurită din UE. Finlanda obține prin arderea lemnului peste 20% din energie, restul provenind în mare parte de la cele patru reactoare nucleare și de la hidrocentrale. Următoarele state cu suprafețe împădurite mari sunt Franța, Spania, Germania, Italia, Polonia și România. Micile țări baltice au și ele un procent foarte mare din teritoriu acoperit de păduri. Ei bine, Finlandei i se adaugă în demersul de exceptare de la regulamentul european Franța, Suedia și Austria, scrie Euobserver. The Ecologist arata că și țările din Grupul de la Visegrad, alături de România și Slovenia solicită exceptări de la aplicarea regulamentului UE.

Mai multe ONG-uri de mediu au acuzat guvernul finlandez ca încearcă să-și ”renegocieze ieșirea din regulamentul care obligă țara să țină cont de despăduriri”. ”Acțiunile Finlandei subminează credibilitatea președinției UE pe care o asigură în acest moment. Finlanda nu poate doar să vorbească despre ambițiile sale ecologiste, ci trebuie să-și îndeplinească angajamentele pentru limitarea încălzirii globale și pentru oprirea despăduririlor”, arată un lider al Asociației Finlandeze pentru Conservarea Naturii.

”Singurul mod pentru atingerea obiectivelor UE legate de mediu este conservarea și refacerea pădurilor europene, întărirea sănătății și biodiversității lor. Acțiunile secrete ale Finlandei pentru a-și ascunde emisiile de carbon rezultate din despăduriri pun în pericol întregul proces”, arată ONG-ul finlandez Fern.

În primăvara anului 2019, The Guardian relata că ONG-ul Centre for Climate Integrity va lansa un proces împotriva UE, cerând ca energia produsă prin arderea lemnului să nu mai fie considerată energie regenerabilă și să nu mai fie luata în calcul la atingerea obiectivelor de reducere a poluării asumate de UE pentru anul 2030.

Până la apariția informațiilor despre negocierile secrete ale guvernului finlandez pentru a continua folosirea masivă a lemnului ca sursă de energie, ”clienții” principali ai presei ecologiste erau Polonia (în urma deciziei guvernului de la Varșovia de a permite exploatarea pădurii Bialowieza) și România (din cauza tăierilor ilegale).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

6 Comentarii

  1. Voi vedeti in ce hal a ajuns teritoriul europei? Toti urla in gura mare despre mediul inconjurator dar isi rotunjesc conturile prin distrugerea padurilor inclusiv in Romania! Daca platforma program a europei este ura fata de celalalt si violenta de orice fel,va puteti inchipui cata ura are acumulata fata de sine? Daca individul biped se uraste de moarte, vedeti cat de puternic uraste padurea,iarba,apa,aerul,casa,familia proprie,copii ii va considera cu timpul sclavi pe propritatea personala doar a lui? Vedeti in ce hal s-a ajuns dar sa vedeti in ce hal se va ajunge din cauza destabilizarii tarilor,a urii pana la moarte fata de ceilalti? Nu m-ar mira ca peste 4-5 ani copii minori sa aiba arma letala si sa ucida la o simpla privire un om pe care-l crede el cu mintea lui imatura vinovat! Oare ce se vrea sa se intample cu natiunea romana si cu acest tinut stramosesc numit Romania?!

  2. Eu stau și mă întreb… Oare de ce SRI-ul, foarte activ în colaborarea cu porcurorii pe baza protocoalelor, nu se ocupă de urmărirea, prinderea și aducerea în fața justiției a celor care taie ilegal pădurile? Oare pentru că în spatele acestor acțiuni se află anumiți politicieni? Păi băi SRI-ule, tu lucrezi pentru țară sau pentru tâlharii de politicieni din România și exterior? Depistarea hoților de păduri nu intră-n atribuțiile de serviciu a securiștilor? Bine că ajutați un hoț de case să redevină președinte dar nu ajutați poporul din care faceți parte să numai fie jefuit de străini…

  3. @Vasile: sri e mana in mana cu hotii, sri inchide ochii la spolierea tarii, sri nu face ce trebuie sa faca, de ce cei de la sri iau pensii speciale si salarii babane? de ce mai exista sri si celelalte servicii? mai bine ii desfiinteaza si scapam de o cheltuiala de la buget

  4. SOROSH A FOST GENIAL…un geniu al raului…Datorita salariilor de 10 mii euro euro comunistii parlamentari vand si pe masa si pe tasu….daca nu fac asta …vine altu si le ia locu …adica 10 mii euro. Traiasca UNIUNEA SOVIETICA EUROPEANA….

  5. Adica lemnul nu e o sursa regenerabila ? Iar administrarea silvic traditionala nu e o gospodarire durabila ? In Finalnada , Suedia …?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.