Sancțiunile UE care (nu) sperie Rusia

Pe 8 mai, ambasadorii UE s-au întâlnit pentru a discuta opțiunile pentru cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni al blocului comunitar împotriva Rusiei, despre care Comisia Europeană speră să fie aprobat până în iulie.

Cele mai eficiente măsuri ale Uniunii Europene sunt deja în vigoare, inclusiv interzicerea importurilor de petrol din Rusia și restricții asupra exporturilor de bunuri de înaltă tehnologie către Rusia.
Prin urmare, noile sancțiuni pot fi doar limitate în domeniul de aplicare, concentrându-se pe îmbunătățirea măsurilor existente sau aplicarea unora noi, minore, pentru că tot ce era de sancționat, s-a sancționat deja, relatează Energypress. Cu toate acestea, adoptarea acestor noi măsuri va fi un test major al unității blocului împotriva Kremlinului într-un moment în care unele state membre, cum ar fi Ungaria, sunt prietenoase cu Moscova. De asemenea, va testa angajamentul UE de a zădărnici efortul de război al Rusiei, dacă Donald Trump va fi reales președinte al SUA în noiembrie.

Frontul energetic

Pe frontul energetic, blocul are în vedere sancțiuni asupra sectorului gazelor naturale lichefiate (GNL) din Rusia. Pe hârtie, o interdicție completă a importurilor de GNL din Rusia ar fi semnificativă: Rusia furnizează 16% din importurile de GNL din UE, Spania, Franța și Belgia printre principalii cumpărători. În practică, însă, impactul asupra finanțelor Moscovei ar fi limitat: la 8 miliarde de euro anul trecut, exporturile de GNL către Europa reprezintă doar o fracțiune din veniturile din hidrocarburi ale Rusiei.
Lipsa consensului cu privire la această problemă va determina probabil UE să acorde prioritate unității de bloc geopolitic față de severitatea sancțiunilor. Interzicerea reexportului transporturilor rusești de GNL prin Europa este singura opțiune pe care toate statele membre ale UE ar putea fi de acord, ceea ce ar afecta veniturile Moscovei cu aproximativ 2 miliarde de euro pe an. Restricțiile privind finanțarea proiectelor rusești de GNL sunt, de asemenea, pe masă, dar este puțin probabil să aibă un impact mare – sancțiunile americane vizează de mult planurile Rusiei de a dezvolta noi domenii energetice și majoritatea companiilor europene respectă deja măsurile SUA
Heliul, un gaz folosit în industria militară, aerospațială și de fabricație a semiconductoarelor, este al doilea sector care ar putea fi vizat în cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni. Interdicția UE asupra importurilor de heliu din Rusia este interesantă: Rusia reprezintă doar 1% din importurile de heliu ale blocului, ceea ce sugerează că măsura ar fi în mare parte simbolică. Interesul blocului pentru heliu este însă calculat: Gazprom, gigantul energetic de stat al Rusiei, construiește noi fabrici de heliu în Siberia. Aceste linii de producție vor sprijini planurile Moscovei de a deveni al treilea cel mai mare producător de heliu până în 2025. Cu sancțiunile împotriva heliului rusesc, blocul va juca jocul cel lung – făcând un pas preventiv pentru orice dependență viitoare de transporturile rusești.
Limitarea influenței Rusiei
Alte măsuri posibile includ restricții privind finanțarea rusă a partidelor politice din UE. Astfel de sancțiuni ar viza partide așa numite „de extremă dreaptă” precum Alternativa pentru Germania sau Frontul Național din Franța. Nu este clar cum ar funcționa o astfel de măsură în practică, dar ea subliniază îngrijorările tot mai mari ale unor guverne ale UE cu privire la interferența Rusiei înaintea alegerilor pentru Parlamentul European.
Sancțiunile asupra mass-media legate de Rusia, care reprezintă un canal pentru transmiterea mesajelor pe care Moscova le vrea trimise, ar putea face, de asemenea, parte din cel deal 14-lea pachet de sancțiuni. Cu toate acestea, este un pariu sigur că produsele media ruse sancționate vor fi înlocuite în curând cu altele noi. Sancțiunile sunt adesea un element al disputei, dar rămân cel mai bun instrument pentru limitarea efortului de război al Rusiei.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1120 Articole
Author

12 Comentarii

  1. ,ca vânătorul căruia începe să-i placă mersul în pădure și CONTACTUL cu URSul, măR😜g …
    ●)RumburKK- Cititoru’ de Clasici Ruși pe nemâncate, nerăsuflate, nedormite. NOPȚI ÎN ȘIR ! -RumburKK(●

  2. Toate relele ni se trag de la Petrov care a băgat batul prin gardul lui Putin cu aderarea Ucrainei la NATO! Satana de Petrov a declanșat al treilea război mondial!

  3. Rezultatul va fi un ” hemorsgiu”economic..si nu la BRICS.
    Comisarii se agită de parcă nici nu-i așteaptă alegerile..

  4. Tot regimul acesta de sancțiuni UE nu face decât să dezavantajeze grav întreaga economie UE, din cauză că gazele rusești au susținut în ultimele 2 decenii profitabilitatea industriilor germane. Or Germania este motorul economic al UE, care dacă se gripează, afectează performanțele tuturor statelor membre.

    În spatele deciziilor UE, este NATO și deci SUA, care nu vedea cu ochi buni înainte de pandemie creșterea PIB-ului agregat al uniunii, care se apropiase că valoare de cel american. Pandemia și războiul au dus la scăderea PIB-ului în raport cu cel american, acesta fiind și obiectivul urmărit de cei care au și aruncat în aer conducta de gaze Nordstream. Mai grav,UE a devenit anexa economică a NATO, o situație jalnică pentru Bruxelles.

    Nu trebuie uitat faptul că Europa este o parte a continentului eurasiatic săracă în resurse naturale sau energetice, motiv pentru care vestul european a fost intodeauna un adevărat incubator de imperii, din antichitate până în secolul 20. Cvasi-totalitatea acestor imperii europene au căutat în jurul continentului sau al lumii tocmai resursele de care duceau lipsă. Vreme de câteva decenii, rușii au fost de acord să furnizeze aceste resurse la prețuri competitive, dar nu cu prețul destabilizării securității sale la granița de vest. Oricum, în relația UE-Rusia Europa este la cheremul Rusiei dpdv al resurselor, nu invers.

  5. Din greseala in greseala pana la victoria finala. UE isi canta singura prohodul. Aliluia, aaliluuuiiiaaaa!

  6. Al 14-lea pachet de sanctiuni? Cum e posibil sa ajungi la numarul asta? Decat daca pui cateva sanctiuni in fiecare pachet si pe urma urli ca ai izolat economia Rusiei dar de fapt mai mult ai facut zgomot. Si pe urma iar mai pui cateva sanctiuni si tot asa! Adica un fel de circ al sanctiunilor!

  7. PIB (valoare efectivă) BRICS (vechi) > PIB G7 (dacă eliminăm serviciile, SUA și UE abia se apropie de China), iar caraghioșii ăștia cred că pot sancționa Rusia?!

  8. Dacă s-au întâlnit pentru a adopta al 14-lea pachet de sancțiuni, putem trage concluzia că celelalte 13 au fost ineficiente? Iar dacă acesta este adoptat de către aceleași „minți luminate”, la ce concluzie suntem obligați să ajungem? Nu-mi permit să dau sfaturi nimănui căci îmi cunosc limitele însă am un îndemn sincer pentru voi: Plecați naibi acasă! Sunteți pe cale să vă sinucideți economic și poate nu numai și nu de alta dar, în inconștiența voastră, ați putea trage și jumătate de glob după voi dacă nu chiar Pământul înteeg! Unde vedeți voi „soluția finală” și „corectă politic” benefică pentru voi sau pentru noi toți?

  9. sanctiunile nu au fost niciodata pentru „inamic”. si nu au functionat nici in istorie vreodata. sanctiunile sunt pentru distrugerea europei, iar paiatzele asezate la butoane sunt papusati de serviciile de spionaj americane, chineze si rusesti. toti impotriva europei (nu ma refer la m u ie – ci la europa libera neocupata de forte de de federalizare si de implementare a planului kalergi, ceea ce a inceput de la caderea Zidului – acesta fiind si scopul s a ta n i st), de fapt. distrugerea si saracirea unei lumi ALBE, CIVILIZATE SI CU ADEVARAT BOGATE SI LIBERE. cam asta s-a vrut.

  10. N-o speriat-o, dar nici ghine nu-i chica.
    [KtkuMotZ: lingau putinofil consecvent, slug0i muscal docil]]

  11. Sanctiuni pt. Rusia care curg non stop ,foarte multi bani care la fel curg spre Ukraina ,ajutoate militare pt. Ukraina ,cam cu asta se ocupa occidentul in ultimii ani si nu pot face nimic mai mult.Tot ce au reusit sa faca este starea catastrofala in care a adus Europa si la fel situatia din America ,unde si acolo nimic nu mai este asa cum a fost inainte,in plus ,a contribuit la moartea a zeci de mii de oameni si la alte milioane de ukrainieni care si-au parasit tara.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.