M. Dostoievski, interzis la un festival de literatură

„Frații Karamazov”, de Fiodor M. Dostoievski, se numără printre cele aproape o mie de opere literare care au fost interzise la Festivalul Internațional de Literatură din Kuwait.

Saad al-Anzi, directorul evenimentului organizat în Al Kuwait, a spus că Ministerul Informației a interzis 948 de volume la această ediție a festivalului, potrivit Le Figaro.

Cartea lui Dostoievski, apărută în 1880, pune sub semnul întrebării chestiunile moralității, liberului arbitru și existenței lui Dumnezeu, iar acesta este motivul pentru care a fost cenzurată.

Dostoievski se alătură astfel unei liste în creștere de autori cenzurați în acest stat, unde autoritățile vor să pară moderate, dar sfera politică și socială este mai degrabă conservatoare.

În ultimii cinci ani, peste 4.000 de opere au fost interzise de Ministerul Informației, printre care romanul lui Victor Hugo „Notre-Dame de Paris” (1831) și „Un veac de singurătate” (1967), de Gabriel Garcia Marquez.

Toate volumele prezentate la cea de-a 43-a ediție a Festivalului de Literatură au fost examinate în prealabil de o comisie de cenzură islamică, pentru a respecta legislația națională.

Comisia, aparținând Ministerului Informației, lucrează în baza unei legi din 2006, ce prevede sancțiuni pentru editori și jurnaliști, care, printre altele, aduc atingeri religiei musulmane, amenință securitatea națională, incită la anarhie și acte imorale. Două proteste au avut loc în septembrie față de aceste măsuri de cenzură.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.