MAE, consultări privind NOUA structură pentru combaterea TERORISMULUI

Ministerul Afacerilor Externe a organizat joi – conform unui comunicat de presă primit la redacție – consultări, la nivel de experţi juridici, cu reprezentanți din ministerele afacerilor externe din Olanda și Spania, privind iniţiativa României de creare a unei Curţi Internaţionale privind combaterea și judecarea crimei de terorism, iniţiativă supusă spre reflecție de către ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu în cadrul Consiliului Afacerilor Externe al UE din 9 februarie 2015.

Discuţiile care au avut loc astăzi, la nivel de experţi, demarează un proces amplu de consultări destinat elaborării unui concept detaliat privind înfiinţarea şi funcţionarea unei viitoare Curţi Internaţionale pentru crima de terorism. În acest proces de reflecție se doreşte implicarea cât mai multor state, din diverse regiuni ale lumii, având în vedere interesul crescut al comunităţii internaţionale pentru prevenirea și combaterea cât mai energică a fenomenului terorist.

Consultările la nivel de experţi români, olandezi și spanioli au loc ca urmare a dialogului politic recent al ministrului Bogdan Aurescu cu omologii olandez şi spaniol, pe tema prevenirii şi combaterii fenomenului terorist, inclusiv prin crearea unui for jurisdicțional în acest scop. Subiectul a figurat pe agenda convorbirilor cu ministrul afacerilor externe al Olandei, Bert Koenders, în contextul vizitei acestuia la Bucureşti, în data de 28 martie 2015.

De asemenea, iniţiativa românească s-a aflat pe agenda discuţiilor bilaterale cu omologul spaniol în marja reuniunilor recente la nivelul UE, inclusiv cu ocazia recentei Conferinţe ministeriale a UE cu statele partenere din Vecinătatea Sudică (Barcelona, 13 aprilie 2015). De asemenea, iniţiativa a fost discutată cu omologul tunisian cu prilejul participării ministrului Bogdan Aurescu la marşul internaţional de solidaritate împotriva terorismului de la Tunis, din 29 martie 2015, cu ministrul iordanian de externe în marja Conferinţei ministeriale de la Barcelona, dar şi cu alţi omologi. Cu ocazia acestui ultim eveniment, în cadrul căruia ministrul român a făcut o prezentare a conceptului, iniţiativa a fost primită cu interes de către participanţi reprezentând diverse zone geografice, inclusiv din Orientul Mijlociu.

Recent, pe fondul multiplicării numărului atacurilor teroriste, creşterii amplorii acestora şi diversificării metodelor de atac, se poate remarca o intensificare a eforturilor comunităţii internaţionale pentru combaterea cât mai eficientă a fenomenului terorist, inclusiv prin folosirea, în acest sens, a tuturor instrumentelor juridice internaţionale disponibile.

Informații suplimentare

Preocupările României pentru incriminarea terorismului drept crimă internaţională datează din perioada interbelică, în 1926 fiind promovată o iniţiativă a României la Societatea Naţiunilor privind posibilitatea elaborării unei convenţii pentru incriminarea universală a terorismului, însă iniţiativa nu a fost însuşită de Ligă.

În perioada 1935-1937, eminentul jurist şi diplomat român Vespasian Pella a reprezentat România în cadrul unui comitet de experţi constituit de Societatea Naţiunilor pentru redactarea unei „convenţii internaţionale destinate reprimării conspiraţiilor sau crimelor comise cu un scop politic şi terorist”. Efortul s-a finalizat, graţie, în principal, lui Vespasian Pella, prin adoptarea, în noiembrie 1937, a două convenţii: Convenţia pentru prevenirea şi pedepsirea terorismului, care definea infracţiunea de terorism şi prin care statele se obligau să incrimineze actele de terorism şi Convenţia privind crearea unei Curţi Penale Internaţionale, prin care se crea mecanismul pentru pedepsirea faptelor prevăzute în prima Convenţie. Cele două convenţii nu au intrat în vigoare, pe fondul evoluţiilor care au condus la izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.