Mahalaua politicii

Cine a avut nedumeriri în legătură cu reţinerile candidatului K.W. Iohannis de a accepta prezenţa sa în platourile posturilor de televiziune propuse de candidatul V.V. Ponta, după cele văzute aseară la Realitatea TV, nu poate decât să creadă mai mult în normalitatea omului Iohannis decât în obrăznicia unui individ needucat, deprins cu tehnicile persuasiunilor provocatoare şi cu lansarea diversiunilor propagandistice în spaţiul comunicării publice.

Întâlnirea prezidenţiabililor a fost total nepregătită de echipa teleaştilor, moderatorul şi-a compromis până şi bruma aparenţelor de profesionalism, iar cele patru vestale ale interesului public s-au întrecut între ele în a-şi etala ceea ce era vizibil că le lipseşte. Timpul a fost irosit cu mare largheţe, deoarece asistentele moderatorului au fost în incapacitate de a identifica şi pune în dezbatere ceea ce este esenţial, important şi aşteptat într-o confruntare electorală, cu patru zile înainte de votul decisiv.

Copatronul, mandatarul lichidatorului, managerul postului televiziunii, sau ce este acolo Cozmin Guşă, conştient de lipsa de prestaţie a angajaţilor săi, a fost primul care a răsturnat realitatea celor petrecute în studio, într-un eveniment istoric. Mai mult chiar, sugerează că politica sa editorială a direcţionat campania unuia dintre candidaţi. Cui foloseşte afirmaţia?!

Ce a urmat, apoi, la posturile televizunilor de propagandă politică întrece orice închipuire.

Dar să trecem la chestiune. Prima impresie contează. Înainte de a se începe a vorbi în studio, am privit două fizionomii.

Una calmă, destinsă şi senină, cu un surâs discret, o privire ce inspiră sinceritate şi încredere. Fizionomia unui om normal. Orice s-a spus despre K.W. Iohanhis, nimeni nu l-a acuzat că ar fi un mim.

Cealaltă fizionomie emană o crispare agitată şi nestăpânită. Priviri fulgerătoare şi ostile. Încordare de cocoş, gata să sară la bătaie. Nu aş dori să mă întâlnesc cu omul, rătăcit fiind într-o pădure.

Desfăşurarea simulacrului de dezbateri, cu subiecte, unele alese aiurea, fără o cuantificare în economia de timp a emisiunii, în care dominanta a fost agresivitatea atavică nejustificată de ceva anume, a unui candidat, care se revendică a fi liderul stângii, al valorilor umaniste, nu fost nici pe departe de natură a satisface aşteptările masei electoratului.

Echipa Realităţii TV nu a dorit sau nu a fost în stare să stopeze manopera profesionistă a premierului de transformare a studioului într-o mahala a politicii. Iar o ţată de mahala, recuperată de pe centura politicii, unde a trimis-o la profesat Traian Băsescu, i-a dat tot concursul.

K.W. Iohannis a intuit că preopinentul sau preferă întâlnirile în climatul mahalalei politice, motiv ce l-a făcut reticent, ştiut fiind că intrând în mahala riscă să fie atacat şi muşcat de câini.

Pornirile irepresibile ale candidatului social-democrat de a expedia orice temă serioasă în derizoriul miştoului de mahala politică, cumulate cu apetenţa de a jigni, umili şi batjocori semenul, cu care se află într-o competiţie politică democratică, pun în discuţie nu atât calificarea pentru demnitatea de preşedinte, cât mai cu seamă educaţia, bunul-simţ, omenia şi respectul pentru valoarea supremă constituţională desemnată ca “demnitatea omului”.

K.W. Iohannis este cu totul altceva decât am fost obişnuiţi să vedem pe scena mahalalei noastre politice, fapt care multora le vine greu să-l accepte. Desigur, putem să-i găsim hibe şi să-i reproşăm ba una, ba alta. Dar nu ceea ce i se poate reproşa lui V.V. Ponta.

Diferenţa între cei doi candidaţi este, însă, esenţială. Unul şi-a dat şi epuizat măsura competenţei politice, deci avem datele problemei. Celuilalt i se poate, sau nu, oferi şansa să-şi realizeze programul cu care a intrat în competiţia prezidenţială.

Într-o mahala a politicii, o dezbatere serioasă a programelor celor doi candidaţi nu este posibilă. Va fi duminică, 16 noiembrie, din nou o “duminică orbului”?!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Aurel I. Rogojan 247 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.