
Criza declanșată de pandemie are mai multe componente care, mai devreme sau mai târziu, vor trebui analizate punctual. Lipsa de comunicare, cât și precizările de-acum amatoriste, pe criterii mai mult decât discutabile, au favorizat extinderea epidemiei din China, asta în condițiile în care nu asistăm la un veritabil experiment militar.
În ce privește găsirea unor soluții, începând cu schemele de tratament unitare, eficiente, comunicarea și sincronizarea operațiunilor prin OMS au situat inițial această entitate internațională într-un veritabil aliat al unui embargou informațional. Necunoașterea nu poate fi invocată, sub nici o formă, de către un organism cu profil internațional în domeniu.
Reacția președintelui american Donald Trump nu este una politică, întâmplătoare, ea constituie reacția unui stat membru al OMS care are tot dreptul și obligația să tragă la răspundere gestionarea răspândirii epidemiei și, în raport cu gravitatea situației, să ceară în regim de urgență schimbarea întregului sistem care guvernează cunoscuta organizație.
Reprezentantul român la OMS nu și-a precizat nici el foarte clar obligațiile oficiale, dându-se un simplu cercetător. Cum așa? De asta are România reprezentare printr-un specialist, înțeleg cu reputație foarte bună? Oricum, în lipsa altor mijloace naționale, era nevoie de mai multă implicare pentru a se adăuga altor presiuni care să ridice gradul de conștientizare. Faptul că politicienii români de la vârful statului au luat în momentul primelor informații ale epidemiei din China, în derâdere gravitatea și răspândirea acesteia, poate explica unele informații care în mod regretabil nu au fost date publicității. Insă, faptul că reprezentantul român la OMS se abstrage calității pe care o are, nefăcând publice o serie de proceduri care au loc la nivelul organizației, arată lucruri grave, de natura manipulării politice, care se pot ascunde în spatele unei astfel de asumări a sarcinii de reprezentare a României.
Mai mult, încă din primul moment, și nici nu după introducerea prin ordonanțe militare a izolării la domiciliu a cetățenilor, întregul corp medical oficial, implicat în reprezentare, cu vechi poziții, nu a făcut precizările care se impuneau pentru minima prevenție sub pretextul lipsei materialelor! Nici până acum aceste materiale nu sunt îndeajuns existente pe piața de profil, lipsa resimțindu-se catastrofal în domeniul sanitar și conex acestuia. Ordonanțele militare ar fi putut dispune acoperirea acestor lipsuri prin activarea unor unități de producție autohtonă, însă în mod iresponsabil nu au făcut-o, lăsând totul pe umerii unui voluntariat care deseori ascunde persoane din aceleași instituții fals înlăcrimate ale statului. Oficialii aveau obligația să facă aceste precizări în ordonanțele militare, nu doar să dispună rechiziționarea hotelurilor, oricum goale, pentru încasarea unor sume uriașe de către proprietarii acestora.
OMS este și în România prin reprezentantul său iar pozițiile acestuia în dezlegarea multor fire încurcate ale acestei pandemii sporesc o anumită vulnerabilitate oricum implicită sistemului medical în mare parte dezastruos. Decât să-l auzim pe președintele statului chinuindu-se să spună românilor să se spele pe mâini, să stea în case, iar celor trecuți de 65 de ani să le ridice brusc tensiunea arterială prin discriminare, ar fi mult mai plauzibil să fim informați oră de oră cu derularea activităților specializate la nivel de OMS în gestionarea pandemiei și a modului în care sunt atrase în România capacitățile de contracarare. Asta și pentru a vedea dacă OMS funcționează și nu cumva este deocamdată confiscată de o conducere ca aceea chineză.
Până acum, gestionarea crizei medicale în România se făcut exclusiv politic. Izolarea populației este un aspect important, care nu poate fi însă un înlocuitor al infrastructurii spitalicești și a comunicării responsabile a celor în drept să o facă fără a ține cont de sensibilitățile politice care, nu-i așa ?, i-au ajutat să obțină diverse poziții publice.
Se impune întrebarea, de ce îi este greu reprezentatului român la OMS să vorbească în calitatea pe care o are și care sunt în timp real activitățile privind contracararea pandemiei ?
Mai mult curaj, domnule Alexandru Rafila!
Curaj, Andu! Atata-mi, ca ai ajuns cu adevarat un om, adica cineva care poate arata, intregii lumi adevarul!
Dl. dr. Rafila nu are cum sa faca ceea ce ii cere dl. Vieru. Exemplul cel mai elocvent este cel al dlui. prof. Streinu-Cercel, care, dupa ce a spus foarte clar ca testarea in masa ar fi una dintre cele mai bune masuri in lupta cu coronavirusul, si-a „semnat” condamnarea, prin punerea in scena a unui scenariu mizerabil. In prezent, aproape toti specialistii afirma ca masura este foarte buna si foarte necesara. Iar dl. dr. Rafila a inteles, cred, ca atunci cand vocea specialistului contrazice niste mizerabile interese politice si electorale, este mai bine sa te lasi pagubas. Cu prostii si hotii nu trebuie sa te pui!! Exemplul dr. Cercel este edificator! Adica, aviz si altor „amatori”!!! In concluzie, este vorba despre o contradictie: vocea omului de stiinta versus imbecilitatea si interesele marunte ale politicienilor! Din aceasta dilema, in Romania, se poate iesi doar pe o singura usa, aratata doar celor care deranjeaza stapanii zilei!!
Dr Rafila are mare nevoie de sfaturi moka de la domnul Vieru,in putinatatea sa !Cred ,consider,stiu sigur, ca OMS nu il baga in seama,e si el unul printre 300,nu va mai atarnati de lampa..:)) Comicaria media atinge absurdul..:)
Dl Vieru, care este un imbatabil, stimabil și, foarte drag mie, invocator al funcționalității statului român, ar putea, chiar are obligația în aceste vremuri, să îi ajute prin intervențiile d sale pe cei ca dr. Rafila sa fie cu adevarat ceea ce sînt. Felicitări pentru articol!
Sigur,daca va spune in mod explicit despre politicile de sanatate ale OMS,va pati ca d-l prof.Strainu-Cercel.
Nu cumva conducerea de la vîrful țării este vinovată de extinderea epidemiei? Apare tot mai clar acest aspect iar medicii, Rafila, Cercel, Musta etc sînt aruncați în față cînd de fapt explicații ar trebui să dea „criminalii” din fruntea țării, politicienii, inclusiv parlamentarii, care tac în dobitocia lor cu imunitate.
Domnule Ioan Vieru, foarte corect. Dr. Rafila se cam codește cînd e vorba de OMS. Se fac presiuni asupra lui, așa cred.