Maia Sandu, despre datoria uriașă a Moldovei către Gazprom

Săptămâna viitoare, guvernul va face o declarație oficială privind auditul datoriilor Moldovagaz față de Gazprom, realizat de experți străini, scriu jurnaliștii moldoveni.

 spus Maia Sandu.

Prezentă la o întâlnire cu reprezentanții „Asociației Femeilor” din Găgăuzia la Kongaz, regiunea Comrat, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut că auditorii străni „Nu au găsit o datorie de 800 de milioane de dolari“

Președintele a vorbit despre negocierile cu Gazprom înainte de sezonul de iarnă 2021 și a subliniat că negociatorii ruși au decis să nu reînnoiască contractul în ultimul moment și au dorit să „înșele rapid” delegația moldovenească.

Transgaz, operator de transport gaze pentru două țări

„Acest lucru nu este încă cunoscut publicului, dar săptămâna viitoare guvernul nostru va ieși și va spune că am angajat o companie internațională care a făcut un audit și a spus că nu avem datorii [față de Gazprom] de 800 de milioane de dolari . Au vrut să trișeze repede. Ne-au lăsat fără benzină. Iarna este pe drum. „Hai să semnăm rapid că vei returna 800 de milioane de dolari în 4 aniși vei avea benzină.” Am spus că nu îl putem semna pentru că sunt o mulțime de bani și nu îl putem semna. Ni s-a spus: „Nu vei avea benzină”. Nimeni în 30 de ani nu a încercat să cumpere gaz într-un altul mai mic. Dacă gazul este vândut doar de un monopolist, atunci acest lucru nu este normal. Și au spus că nu vom putea schimba legea în 2 luni, găsim noi contracte. Nu a fost frumos din partea lor. [Șeful adjunct al administrației lui Putin, Dmitri] Kozak a spus că vom reînnoi contractul, iar apoi decizia a fost schimbată cu o zi înainte de încheiere. Cred că am făcut ceea ce trebuie”, a spus Sandu.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

29 de Comentarii

 1. Peste câțiva ani ea, sau alt președinte al RM, o să declare același lucru dacă România o să solicite returnarea unor sume datorate de RM.

 2. Neica radu tudor , bre, lad_o mai moale cu analizele ” melitare” ca merge vorba prin târg ca vrea alde puțin sa te ia ” consiler melitar” și cică vrea chiar sa te ia ca în rapirea din serai,asa ca ciocu mic și mai bagate sub masa și vezi cui deschizi usa când spune Good bye , ca rusul ” e ot ” zice ca la trimis la matale chiar mos bideu cel zaharisit @

 3. S-au lipit de bugetul statului roman si nu mai parasesc resursa, ca asa vrea guvernul roman! Datorii in totdeauna vor avea datorii si vor da tepe, acum e randul Romaniei sa si-o fure puternic, daca sunt prosti cu diploma la vedere per purtator. Cat despre Gazprom, ieri au ajuns vreo 3 zburatoare cu inscriptia Gazprom la sochi poate pentru ceva exporturi la turcica. E adevarat ca are balta rusa peste, nu si balta romaneasca.

 4. Pai mai Maia de ce ati ajuns datori pana peste cap? De prosti si incompetenti ce sunteti. Sa zicem ca nu sunt 800 milioane dar 600 tot sunt recunoscuti de curtea voastra de conturi. Cat or mai fi si penalizarile…Cum de ati ajuns aici? Incompetenti, propagandisti si agresivi asta e tot ce stiti sa fiti si sa faceti.

 5. Rusii i-au furat pe moldoveni cum ne-au furat si pe noi in anii 50. Bine ca au scapat de santajul lor si cumpara de pe piata libera..

 6. Sugestiva poza cu „comitetul femeilor de afaceri” din Gagauzia.
  Ca sa fie reusita totala, ar fi trebuit sa bage capul in poza si Nicu „boiler” de la PMB, ala care zice ca a scos primaria din faliment.

 7. Mentalitate de studenta la CIA: decat ieftin si pe caiet, mai bine scump cu banii in avans !

 8. @tibi1: boanghene, nu cumpara de pe piata libera, la dau romanii pe de-a moaca. Si pe voi ar trebui sa va punem sa luati gaze pe forinti de la Budapesta.

 9. Auditul a costat un fleac, in jur de 800 de milioane de dolari.

 10. Moldovenii deja cumpara de mai bine de un an de pe piata libera. Dar chiar daca le-am da gratis, ce ar fi asa rau, doar sunt fratii nostri…

 11. Daca nu 800 de milioane atunci cat u gasit „auditorii straini” ?
  750 de milioane … ZERO milioane ?
  Cumva Moldova vrea sa confiste datoria la rusi abuzand de hotararea (ILEGALA) a UE de-a confisca banii de dat RUSIEI pe marfa pe care inca nu i-au incasat desi marfa-i demult livrata ?
  Chestiile astea nu se faca daca vrei liniste cu o tara vecine in vremi tulburi in care PUTERILE LUMII se re-configura …
  PS: Articolul pare de MANIPULARE si PROPAGANDA daca spune doar o juma de adevar 🙁
  Cat au gasit datorie Rusiei auditorii „straini” ???
  😀

 12. Daca nu 800 de milioane atunci cat au gasit „auditorii straini” DATORIA (ZERO?) 😛 ?
  Cat au gasit datorie Rusiei auditorii „straini” ???
  😀

 13. „Rusii i-au furat pe moldoveni cum ne-au furat si pe noi in anii 50” DESPĂGUBIRILE DE RĂZBOI SUNT FURT? ANGLIA -CĂ NU A MAI DAT AURUL IMPERIULUI ȚARIST -UNIUNII SOVIETICE-NU-I HOȚIE-NU-I AȘA? FURĂTURI OR FI ȘI HIDROCENTRALA DE LA BICAZ,CĂILE FERATE :BUMBEȘTI…L,AGNITA-B,,SALVA-V…,STALINEȚURILE CARE AU RIDICAT PRODUCȚIA LA HA DE LA 800 KG LA 1800, COMBINATELE CHIMICE SĂVINEȘTI,BORZEȘTI….I DRUGHIE,,,,

 14. UE a confiscat banii rusi m castigati din vanzarea marfilor produse de poporul rus
  in bancile UE …poate Maia Sandiu crede ca poate face ca si datoria Moldovei pe gazul RUSNAK deja ars
  se sterge de UE 😀 !
  Sa fie NULANDIERI lui BIDEN in spatele Maia Sandu ?
  INTREB pentru ca 75% din moldoveni, fara sa fie de acord cu vre-o influenta rusa, cred ca Modlova e condusa de-afara si ca
  nu cele 800 de milioane sunt „BUBA” cu acel UN MILIARD furat bancii de stat moldovenesti DESPRE care si MAIA SANDU
  si UE si USA si ISRAEL tac-malk ! 😀

 15. (HUNTER BIDEN ? „pistolar” ilegal 😉 )
  Unde-i acel MILIARD de dollari furat din BANCA CENTRALA a MOLDOVEI ?
  😀 … tacere VINOVATA ? 😉 (‘s implicati americani cu dubla cetatenie in EXCROCHERIE ? e implica BIDEN ? )

 16. TRANSILVANIA era data inapoie ungurilor … =
  TOT ce-a platit rusilor e nimic pe langa VALOARE unei tari re-intregite c-o provincie romanesc-majoritara BOGATA (desi istoric era a ungurilor care-au avuto 1000 de ani)
  Daca nu ne dadea (pentru 23 august si jertfele PENTRU RUSI ale soldatilor romani) STALIN inapoie
  TRANSILVANIA, unde crezi ca era ea acum ?
  PS: STALIN n-a fost obligat sa strice actele de prorietate ungara , deja facute SI SEMNATE DE ROMANIA (asta se uita mereu manipulativ: FAPTUL CA ROMANII au renuntat OFICIAL la TRANSILVANIA in timpul ww2 si ca LEGAL-CONTRACTUAL n-o aveam inapoie dupa ww2 daca nu ne era STALIN recunoscator c-am ucis nemti = fosti aliati 😀 ! )
  Sa fim seriosi … oricat ne.ar fi furat rusi dupa ww2 NU SE COMPARA cu ce ne-au dat (TRANSILVANIA) desi nu erau obligati conform semnaturii ROMANIEI , oficiale, la renutarea pentru unguri la TRANSILVANIA !
  DE CE RESCRIETI ISTORIA … recenta ? 😛

 17. E adevarat ca ROMANIA a dat pe acte si cu semnatura OFICIAL TRANSILVANIA Ungariei
  si ca daca NU castiga STALIN razboiul n-o aveam inapoie de castiga HITLER ?
  Inca ceva:
  – E adevrata ca STALIN nu era „obligat” sa ne-o dea inapoie de la unguri dupa ce chiar noi am SEMNAT international un CONTRACT ca le-o dam inapoie si contractul a fost LEGAL in vigoare pana ce STALIN suparat pe unguri (care n-au avut un 23 august = tradator anti-hitler 😉 ) ni lea dat inpoie incalacand international taman ACTUL LEGAL de cedare a Transilvanie de catre romani ungurilor ?
  E vreun istoric pe aici ?
  🙁
  Istoria romanilor N-A resecriso, doar cine N-A vrut ??? ! Toti s-ia batut manipulativ joc de neamul asta ! 🙁

 18. Cine-a zis ca:
  – Noi am dat sub semnatura, LEGAL, Transilvania inapoie ungurilor ? Asta nu se clarifica oficial sau in barfe pe net 😉 !
  Aveau INCA ungurii TRANSILVANIA cu ACTE LEGALE de proprietate (= cu semnatura OFICIALILOR romani) daca STALIN nu facea ca invingator in ww2 o ilegalitate dandu-ne inapoie ce-am semnat ca nu mai vrem sa fie al nostru ? ???
  AUD?

 19. Intreb astea (=implicatiile aliantei cu STALIN la 23 august)
  pentru ca nu sunt doar genetic evreica ci si romanca-dupa-locul-nasterii :* !
  PUP !

 20. Frumusica din dreapta e cu „SACOSHA NUCLEARA” 😐
  a moldovenilor sando-maia-sisti? 😐

 21. Poti intreba pana ragusesti 😀
  cat timp v-a exista :DEVESELU, n-ai sa mai auzi ISTORIA ADEVARATA (vezi ce-i in USA actual ! democratie?) a RETROCEDARII TRANSILVANIEI desi chiar noi romanii am semnat OFICIAL, ACTE LEGALE ca le-o retrocedam
  si ca STALIN a incalcat voinat noastra, cu acte semnate oficial intfre romani si ungurii aliati cu nemtii, cand
  incalcand TRATATUL de RETROCEDARE dupa ww2 ne-a redato pentru 23 august noua !
  Academia Romana a scris odata ca STALIN de ciuda pe ungurii care n-au tradat nemtii precum romanii … ne-a dat , desi ilegal si impotriva vointei noatre OFICIALE de-a renunta la ea ungurilor … TRANSILVANIA inapoie !
  Daca nu ne-o dadea …ungurii o aveau cu TRATAT LEGAL consimtit de romani , si azi …TRANSILVANIA !
  = Oricat ne-au furat rusii prin re-primirea (pentru 23 august) TRANSILVANIEI
  tot noi am fost mai jmekeri !
  PS: Academia Romana spunea candva ca rusi au iesit din RO pentru „23 august” nu pentru ca Dej ! Si ca la unguri si-n alte parti rusii au ramas pentru ca alti n-au tradat pentru rusi … nemtii, cum am facuto noi !
  DE ce suntem noi mai JMEKERI ?
  Pentru ca: „FA-TE FRATE CU DRACUL PANA TRECI PUNTEA!” 😉 … ne-am facut frati cu rusii ca sa re-primim TRANSILVANia si azi suntem
  pe alta PUNTE cu alti DRACI !
  PPS: Sper sa putem si de data asta SCHIMBA DRACII PUNTII la timp …tradand LA NEVOIE(!) si DRACUL ACTUAL !
  ❤️❤️❤️

 22. Bah comicilor stiu ca vi se rupe de americani si de rusi …
  De ce nu lauti pentru , macar, HOOLYWOOD partea yankeilor, chiar daca gresesc in propaganda ACTUALA ?
  Rusine sa va fie … americanii ne-au facut BECHTEL-ul nu ca la sarbi ! Si ne dau … AVIOANE 😀 !
  Fi-ti ca mine:
  – „GO BRANDON !” 😀

 23. PAi atunci … o fi stiind ORBAN de ce vrea Transilvania data odata lor , inapoie
  punandu-se cu rusii care ca STALIN pot re-face TRATATUL de cedare a TRANSILVANIEI semnat de romani cu ungurii cand inca erau aliati (NU in NATO :D)
  MDA ! Nu rascoliti aceste adevaruri puturoas-kkcioase daca sunteti ❤️ romani adevarati(=NAZIONALISTI) !
  Lasati romanii GLOBALISTI sa continue propaganda ..”laserului care topeste tancuri rusesti” 😀

 24. REGELE MIHAI si reprezentantii guvernului Romaniei au fost TRADATORI cand au cedat LEGAL PRIN TRATAT
  TRANSILVANIA ungurilor … doar pentru ca eram aliati cu ei si cu HITLER ! Si STALIN a trebuit sa incalce tratatul romano-ungar dandane-o FARA VOIA NOSTRA = INCALCAND TRATATUL , inapoie doar din ura pe ungurii care n-au tradat Germania 🙁 !
  La fel cum si azi „altii” … 🙁 … FAC GRESELI ISTORICE DE NE-IERTAT ! Prin ce decizii iau inaintea caderii „democratilor” yankei !
  PS: Prin EXTRAPOLARE …stiti acum de ce n-au cazut DRONE RSNACE la noi desi ukranii stiau „mai bine” ?
  Pentru ca GUVERNANTI DE ZI stiu ca BIDEN e trecator si la anul e alta …POLITICA … cu RUSII PE CAI MARI ( = iese TRUMP amicul lui ORBAN 🙁 !) Uneori vad multa prostie in PRESSA ROMANA de parc-ar TRADA INTERESELE REPUBLICII … din pura PROSTIE ! 🙁
  😀

 25. Romani „nazionalisti” n-au fost, desi legendati altfel 🙁
  nicimcar LEGIONARII … legiunii arhanghelului (de ce?) MIHAIL ! 😉
  Si ei, LEGIONARII, au fost ATUNCI, de acord cu TRATATUL romano-ungar de „retro”-cedare LEGALA si SUB-SEMNATA a TRANSILVANIEI „inapoie” ungurilor pe vremea cand eram intr-o alta alianta (nu NATO ca azi ! 😀 ) cu ei !
  Ce se invata la „istoria romanilor” azi ?
  PROPAGANDA sau ce-a chiar fost intamplat real ? 😉

 26. Pentru Putin sunt bani de bomboane. Luna trecuta le-a sters acelor africani care i-au pupat papucul peste 23 de miliarde de dolari iar altor africani le-a promis ca le va livra grau pe gratis. Cine crede ca o tarisoara in care vietuiesc si multi rusi (Transnistria) va fi pedepsita de tatuca Putin? Doar berbecii pot crede. Dupa ce alt premier va veni in locul Maiei, Putin ii va ierta de toate datoriile. Evenimentele mondiale merg in favoarea lui.

 27. Intreabrea e in cazul descris de tine :
  – Unde va merge Maia Sandu daca rusii ocupa ODESSA si castiga dupa razboiul GLOBAL(=BRICS+) si razboiul LOCAL(=”ukran) ?
  Oare nu bine anticipa prophetic straniul mishteaux cum ca Putin nu joaca dupa regulile
  TEORIEI JOCURILOR
  (theorie atat de draga, IN RAZBOIUL RECE 😛 americanilor de la RAND Corpo.) 😀

 28. Maiaua a omis sa spuna ca initial a acceptat datoria, dar a zis ca o plateste ea ,personal in natura,dar a fost refuzata categoric.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.