Marconi ar fi dorit să lucreze cu Aurel Vlaicu

Aurel Vlaicu a murit pe data de 13 septembrie 1913 în Băneşti, de lângă Câmpina. Voise să treacă în zbor munţii, să ajungă la sărbătorile ASTRA de la Orăștie. Mai puțin cunoscută este colaborarea lui Guglielmo Marconi cu Aurel Vlaicu.

 

În anul 1913, compania engleză Marconi comandă lui Aurel Vlaicu proiectarea și construirea unui avion metalic cu două locuri. Inginerul român purcede la fapte și în doar câteva luni termină avionul, pe care îl denumește „Vlaicu III”. Primul avion funcțional din lume construit integral din metal.

Inventatorul Guglielmo Marconi încerca transmisia radiotelegrafică cu un aparat e zbor.

În volumul „Album Vlaicu cu 23 fotografii și 5 facsimile intercalate în text”, ieșit de sub tiparnița tipografiei „Libertatea„, Orăștie  1920, condusă la acea vreme de neobositul ziarist pr. Ioan Moța, găsim la pagina 330 următoarele: „În casă, lelea Ană1, ne întimpină cu poveștile ei.

– A venit mai pe urmă în ăst an2 Ia Crăciunul unguresc3, și a stat până a doua zi de Crăciunul nost. A venit cu Miron, cu automobilul, de i-am auzit de departe. Veniră dela Londra și spunea că stă in legătură cu un învățat, ăl de telegrafiază fără sârmă, care vrea să-i cumpere mai multe mașini… Și spunea că atunci nu mai zboară, și ne dă jos huruba asta, – cum zicea el, – și ne face o casă, cum nu mai are nimeni în sat… Eu fot plângeam și eram și bolnavă… aveam năcaz cu inima… În noaptea când a plecat, m’a chemat afară, mi-a mai dat două hârtii și mi-a zis să chiem doftoru din Orăștie, să mă lecuesc de durerea de inimă…

Născut în localitatea Binținți, din județul Hunedoara în noiembrie 1882, Aurel Vlaicu a urmat cursuri tehnice superioare la Budapesta, Viena si Munchen, iar în anul 1908 se va întoarce acasă, unde va începe construcția primului său avion numit „Vlaicu I”.

Avioanele construite de el se deosebeau prin forma de săgeata a corpului, dispunerea în față a profundorului și a cârmelor, aripa cu profil variabil, care în zbor lua forma apropiată de cea optimă și prezența a două elice în tandem, care, învârtindu-se în sensuri contrare, își compensau reciproc cuplul de torsiune.

A învățat singur să-și piloteze aparatele, ajungând în scurt timp la o măiestrie care i-a îngăduit să întreacă pe mulți „ași “ ai acrobației aeriene. Astfel, la concursul aviatic de la Aspen de lângă Viena, din iunie 1912 a obținut, cu avionul Vlaicu II, premiul întâi pentru aruncarea la țintă a unui proiectil și premiul al doilea pentru aterizare la punct fix.

 

De asemenea, Aurel Vlaicu a făcut numeroase zboruri demonstrative în orașe precum București, Blaj, Sibiu, Brașov, Iași, Ploiești, Orăștie, Alba Iulia, iar în anul 1913 a proiectat avionul Vlaicu III, primul avion de construcție metalică din lume, pe care însă, nu a mai apucat să-l construiască, deoarece a murit în timpul unei încercări de a traversa munții Carpați.

1 Mama inventatorului Aurel Vlaicu.

2 Marcoui. (A se vedea corespondența lui Vlaicu). foto

3 Referindu-se la calendar, expresia stil vechi se referă la calendarul iulian, predominant în întreaga Europa în Evul mediu. Calendarul pe stil vechi a rămas în uz în unele țări până în secolul al XX-lea și mai este folosit încă de mai multe biserici naționale ortodoxe. Denumirea stil vechi este dată prin opoziție față de stilul nou care corespunde calendarului gregorian. România a adoptat oficial stilul nou, Calendarul Gregorian, pe baza Decretului publicat în Monitorul Oficial nr. 274 din 6 martie 1919, pag 6 114- 6 115, astfel că 1 aprilie, a devenit 14 aprilie 1919.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Dan Orghici 132 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Un mare roman si o minte stralucita. Din pacate, cu o sanatate subreda. Se pare ca accidentul n-a avut cauze mecanice, ci infarctul suferit de pilot. Dumnezeu sa-l ierte!

  2. Din discutia avuta cu unchiul lui .Ion impreuna cu mecanicul au ajuns primii la locul acidentului-Banesti- si au gasit cablele de la comenzi pilite.Dansul spunea ca printul Bibescu avea pe rol intermedierea cu firma Bleriot Franta.ptr. armata iar proiectul deja de succes a lui A.Vlaicu incurca totul. Mentionam ca Bibescu era pilot si avea hangarul la Cotroceni langa cel a lui Vlaicu.

  3. @MARIUS PESTISAN: proletarule, faptul ca urasti nobilii romani nu justifica minciunile tale. Printul Valentin Bibescu a fost unul din primii asi ai aerului si, oricum nu se preta la asemenea miselie. Tu ai facut scoala de la Baneasa si Fane Ideologu`, unde v-au invatat sa urati burghezo-mosierimea. Problema e ca actuala aristocratie, pe care o pupi tu in dos, n-are nici pe departe calitatile boierilor vechi.

  4. @ „Vanatorul de javre”, 13 septembrie 2022 la 22:15
    Da, minciunile tradiționale e la mare preț la miticii balkanici, ca și trădarea.
    https://jurnalul.ro/special-jurnalul/ipoteza-senzationala-vlaicu-a-fost-asasinat-69375.html
    P.S. „3. Denumirea stil vechi este dată […] Romînia a adoptat oficial stilul nou, Calendarul Gregorian, pe baza Decretului publicat în Monitorul Oficial nr. 274 din 6 martie 1919”.
    Europa și Imperiul Austro-Ungar aveau deja de mult timp calendarul trecut pe „stil nou”. Biserica ortodoxă romînă din Transilvania (25% din populime, atunci, subordonată intendentului calvin de la Orade’-Mare, a continuat sincron cu retrograzii habotnici dîn B.O.R. șî din Regatu’ Rromînikăi (se cunoaște șî că, par igzammplu, „marele” ipiskup makidon Șaguna, lepra trădătoare – aștept să-l fackă, miticii, șî pă ăsta „sfînt” – a afurisit pe ortodocșii din Transilvania care ar fi îndrăznit să renunțe la scrierea kirilică, șî să scrie cu caractere latinești, cum Biserica Greco-Catolică făcea deja de 100 de ani! …de-aia scri’ți, miticilor, cu litere latinești: datorită Bisericii Unite a Transilvaniei, și Școlii Ardelene!), acolo unde șî guvernarea civilă folosea încă kălindaru’ vechi. De-aia, ATACUL MIȘELESC, FĂRĂ DECLARAȚIE DE RĂZBOI, al Regatului, peste Carpați, în noaptea de 27 august 1916 (data Imperiului Austro-Ungar, cu care Regatul balkanik avea Tratat de alianță militar din 1883, ce i-a permis 2 ani de pace, pentru înarmare), a fost de fapt în 13 august pentru dășculții balkanici invadatori, care azi se prefac că au uitat asta, șî folosesc data austro-ungară, ca să demonstreze ei cît a devenitără dă ioropeniși. https://historia.ro/sectiune/general/intrarea-romaniei-in-primul-razboi-mondial-569619.html
    Rrr’ a trecut la „style nouveau” în 1919 forțată de data în vigoare în Transilvania! Noi v-am europenisat, miticilor…..[Rumburak]

  5. Trolului mincinos ordinar de la 12:32:

    Tratatul cu Puterile Centrale era formulat in termeni defensivi. Cum nu Serbia atacase Austro-Ungaria, pentru Romania, nu era casus foederis. Nu avea deci de ce sa se alature nesabuintei strutocamilei numite pompos Imperiul Austro-Ungar, nesabuinta care, in cele din urma, i-a adus binemeritatul sfirsit.

    Romania i-a declarat razboi in aceeasi zi in care s-a tinut Consiliul de Coroana. Romania a fost practic somata de Rusia sa intre in razboi: acum ori niciodata, dupa care i-a sabotat efortul xum s-a priceput ea mai bine. Bine ar fi fost daca ar fi intrat din proprie initiativa, odata cu Italia, in 1915. Poate ca asa ar fi temperat zelul bulgarilor si Serbia nu ar fi fost ocupata.

    Alfabetul latin a fost introdus in Principate inca inaitea unirii acestora. Nu are deci nici o legatura cu Uniatia, act de forta al puterii ocupante.

    Romania a trecut la Calendarul Gregorian consecinta a modernizarii si legaturilor acesteia cu Occidentul. Faptul ca, la fel ca Grecia, sarbatoreste Pastele dupa calendarul vechi este un gest de solidaritate cu lumea estica. Alte sarbatori sint insa comune cu grecocatolicii.

    Ai produs, in stil de maidan, doar rasuflatele mantre ale propagandei hugariste.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.