România continuă colaborarea cu rușii

Romgaz, cel mai mare producător autohton de gaze din România și controlat de stat, prin Ministerul Energiei, își continuă colaborarea cu gigantul rus Lukoil în cadrul proiectului offshore Trident, în ciuda sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană companiilor rusești. Anul acesta, au fost organizate licitații pentru achiziția lucrărilor de foraj, potrivit Profit.ro.

Romgaz și Lukoil Overseas, companie înregistrată în Olanda și controlată de Lukoil, investesc exclusiv din surse proprii în acest proiect. În 2024, au fost realizate lucrări de pregătire a forajului sondelor din zăcământul Lira 2A, iar ANRM (Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Resurselor Minerale) a aprobat participarea partenerilor la Etapa a II-a a fazei opționale de evaluare. Această decizie reprezintă o prelungire a programului de explorare până în 2026. Se estimează că Lukoil va căuta în continuare un cumpărător pentru participația sa de 87,8%.

Deși din 2020, înainte de începerea războiului din Ucraina și a sancțiunilor internaționale, Lukoil a oferit Romgaz posibilitatea de a prelua o parte din acțiuni, obiectivul declarat al Romgaz rămâne menținerea participației de 12,2% în perimetrul EX-30 Trident din Marea Neagră. Raportul anual al companiei subliniază realizarea unor lucrări de stabilire a locației și traiectoriei sondei, modelare geomecanică, evaluarea stabilității găurii de sondă și reprocesare seismică 3D. Lucrările de interpretare seismică sunt estimate a fi finalizate în ianuarie 2024.

În ciuda acestor progrese, Lukoil se confruntă cu dificultăți în vânzarea participației sale din proiect. Lucrările de explorare au fost în mare parte dezamăgitoare: până în 2020, Romgaz a investit 267 milioane de lei, două dintre cele trei sonde săpate fiind uscate, iar pentru a treia nu există evaluări clare. În 2019, Romgaz a alocat 55,9 milioane de lei pentru săparea sondei Trinity-1X, iar cele două companii au investit aproximativ 100 de milioane de dolari în sondă în trimestrul al patrulea al aceluiași an. Deși sonda Trinity a fost considerată un „succes geologic”, aceasta nu a confirmat prognozele inițiale, afectând negativ rezultatele financiare ale celor două companii. În raportul său pe 2019, Lukoil a raportat o pierdere semnificativă din cauza cheltuielilor cu sondele sterile, în timp ce Romgaz a înregistrat pierderi nete din depreciere de 250,3 milioane lei, inclusiv 55,9 milioane lei aferente sondei Trinity-1X.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4833 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Nasol moment . Rămânem cu cealaltă firmă rusească , OMV .
    Nu e glumă , căutați structura acționariatului

  2. Eu zic dacă spune UE să stăm în cap , chiar s-o și facem , nu ? Să-i vedem pe cei doi ”mari șmecheri” ai politichiei de hazna făcând echilibristică la TeVe în campanie, doar ei sunt cu integrările în UE și NATO așa că trebuie să respecte ce spun ăia de acolo. Tura asta eu îl votez pe Putin deși nu candidează, l-aș vota pe Xi dar este prea departe de Europa.

  3. Hai (editat) America și UE. Voi vreți să fim colonia voastră. Noi trebuie să ne vedem de interesul nostru așa cum fac și occidentalii de când există ei.

  4. Și firma kazan e tot rusnaca, colaborarea Romaniei cu aceasta firma e de vreo 3-4 ani.

  5. de ce incaseaZă miliardul de coco și pleacă, măR🤮g …
    ● mElena PoMpa 1 – CâRpa ●

  6. Mai e desigur si varianta sa declaram razboi Rusiei ca sa-i pedepsim pentru invazia Ucrainei si sa denuntam colaborarea. Voluntari pentru front?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.