Marele noroc al Tunisiei este că nu are petrol

Scolile franceze din Tunisia vor fi inchise vineri si sambata, in mod exceptional, a anuntat Ambasada Frantei la Tunis. Decizia vine la ozi de la asasinarea la Tunis a unei figuri marcante a opozitiei laice, Chokri Belaid, anunta AFP. Vestea asasinarii acestuia a provocat valuri de manifestatii in intreaga tara. Belaid era un personaj extrem de cunoscut, un militant pentru democratizare tarii inca din perioada regimului lui Zine Ben Ali. Tara se afla de luni bune sub stare de urgenta.

Si MAE roman a emis alerte de calatorie in Tunisia, cerand limitarea pe cat posibil a deplasarilor in aceasta tara.

Acuzat de acest asasinat a fost chiar partidul Ennahda, de orientare islamista, aflat la putere. Premierul Hamadi Jebali, care reprezinta aripa moderata a partidului, a intervenit public si a propus formarea unui guvern de tehnocrati, care sa pregateasca tara pentru alegeri. Premierul s-a distantat astfel de liderul partudului, Rachid Ghannouchi, un islamist mult mai ferm in convingerile sale.

Filozoful Abdelwahab Meddeb explica pentru Liberation situatia din Libia, foarte dificila dupa accederea la putere a partidului Ennahda. ’’Ghanouchi este lupul deghizat in miel atunci cand vorbeste cu occidentalii. Partenerii neislamisti ai coalitiei par sa inteleaga tot mai mult acest lucru si incearca sa impuna o remaniere a guvernului, pentru ca ministerele regaliene-in special Internele si Justitia-sa nu mai fie controlate de Ennahda, astfel incat sa fie garantata corectitudinea viitoareloralegeri. Rached Gannouchi ii lasa sa actioneze pe predicatorii sositi din zona Golfului la invitatia asociatiilor mai mult sau mai putin apropiate de Ennahda, care transmit ideile unui Islam intolerant. Aceasta vrea Ghannouchi sa impune in Tunisia.’’

’’Vectorii intolerantei sunt asa-zisa Liga a apararii revolutiei, o revolutie pe care nu au facut-o ei. Exista emanatii ale Ennahda, chiar daca partidul respinge aceste legaturi. Acestea sunt in spatele violentelor din ultimele luni din Tunisia. Cum sa ne explicam ca jihadisti cautati de politie se pot plimba aparente nestingheriti in Tunisia? Chokri Belaid a primit amenintari, ele au fost executate. Tunisia poate bascula catre violenta. Tot mai multi tunisieni nu sunt multumiti de guivernarea Ennahda si se tem ca partiudul crea sa instituie hegemonia. Situatia seamana cu cea din Egipt.

Situatia nu este cea imaginata de islamofobi, cu un miliard de musulmani din intreaga lume marsaluind cu aceeasi cadenta. Tunisia, ca si Egiptul, este profund divizata intre doua viziuni ireconciliabile privind religia si rolul ei in societate. De o parte este conceptia intoleranta, construita in jurul dogmei, in jurul a ceea ce este licit sau ilicit. De cealalta parte este un islam traditional, deschis, al celor care spun ca religia trebuie lasata sa functioneze ca si pana acum. Acesta este si sentimentul malienilor care l-au aclamat pe presedintele Francois Hollande la Tombouctou, cei care nu vor sa vada femei violate si oameni cu mainile taiate.’’

’’Islamistii incearca sa ocupe statul, dar nu reusesc. Exista o rezistenta a functionarilor, in educatie si administratie, iar astazi unul din doi judecatori tunisieni poarta o banderola rosie in semn de protest fata de tentativele de control asupra justitiei intreprinse de putere.Exista o opozitie laica si democratica care se reclama de la presedintele Bourguiba, dar care vrea sa se lepede de mostenirea sa autoritara.

Marele noroc al Tunisiei este ca nu are petrol. Puterea nu poate cumpara consensul social si nici nu poate face uitate proasta gestionare a economiei si starea de faliment care panicheaza populatia. Teama nu mai este aceeasi, chiar daca unii se tem ca ea va reveni. Daca Ennahda va dori sa-si impuna conceptiile acestei parti majoritare a societatii, aceasta nu se va putea face decat prin violenta’’, incheie Abdelwahab Meddeb.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.