Marile economii europene, pe zero

Banca centrală a Franţei arată că ţara nu mai poate scăpa de o “uşoară recesiune”. Activitatea în cel de al treilea trimestru va fi cu 0,1% mai redusă, după estimările publicate miercuri de Banca Franţei. Guvernul Franţei şi-a redus în iulie estimările privind creşterea economică în 2012 la 0,3% şi la 1,2% pentru 2013. Pierre Moscovici, ministrul Economiei, a declarat că devine “îngrijorat” de aceste cifre, însă că nu prevede rectificări negative în perioada următoare.

Industriile cu probleme în Franţa sunt cea constructoare de automobile şi cea textilă. Uzinele lucrează la puţin peste 70% din capacitate şi adună tot mai mari stocuri de produse.

Şi economia germană a dat semne de slăbiciune. Producţia industrială a scăzut în iunie cu 0,9%, potrivit ciferelor publicate miercuri de Ministerul Economiei de la Berlin.

Nimic nu se compară însă cu situaţia din Spania şi Italia. Economia Italiei s-a prăbuşit cu ,07% în trimestrul doi al anului şi se estimează o contracţie anuală a PIB-ului de 2,5%. În Spania, PIB-ul a scăzut cu 0,4% din aprilie şi până în iunie 2013.

Cea mai puternică economie din afara zonei euro are şi ea probleme. Banca Angliei şi-a redus estimările de creştere pentru următorii doi ani, pâna la valoarea zero. Guvernatorul Sir Mervyn King a declarat însă că aceasta nu înseamnă că ţara va fi tot mai săracă. “Ne vom întoarce la nivelul de creştere de dinaintea crizei, însă nu putem şi peste cât timp”, a spus acesta. Banca Angliei a redus previziunile de creştere cu 1,2% în acest an până aproape de zero.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.