Pătruns de griji. Kafka. ”N-am mai scris nimic…”

‘Când grijile pătrund până la un anumit strat al existenţei, scrisul şi lamentările se opresc în mod evident”, i-a scris Franz Kafka prietenului şi editorului său, poetul austriac Albert Ehrenstein. ”Rezistenţa mea nu a fost atât de mare”.

Documentul, care va fi scos în curând la licitaţie, a fost scris în perioada când Kafka a fost diagnosticat cu tuberculoză, boală care îl va răpune într-un final şi care, potrivit exegeţilor, a contribuit la sentimentul de paralizie mentală şi de neajutorare cu care se lupta scriitorul.

Deşi nu este datată, specialiştii cred că scrisoarea ar fi fost întocmită între aprilie şi iunie 1920, pe când Kafka era tratat pentru afecţiunea de care suferea la o clinică din Merano, nordul Italiei. Kafka s-a mai confruntat cu blocaje în procesul de scriere de-a lungul vieţii, însă problema era exacerbată de data aceasta de problemele de sănătate.

Gabriel Heaton, specialist în cărţi şi manuscrise la Sotheby’s, Londra, casa de licitaţi care scoate documentul la vânzare online pe 27 iunie, la 100 de ani după moartea autorului, a spus că scrisori în care Kafka face referiri la procesul său de creaţie sunt rare.

”E un lucru destul de rar, este de asemenea o scrisoare cu un conţinut semnificativ, care te face să-i simţi personalitatea, îţi oferă un sentiment al individualului”, a scris el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

  1. „CINE ÎL MAI CITEȘTE PE KAFKA” 10% DIN POPULAȚIA CARE ȘTIE ȘI ARE SARCINĂ DE SERVICI-RESTUL :PC-UL ȘI TABLETA!

  2. mda , probabil ca in loc de ” Scrisoare pentru tatal me” ei viseaza „Portofelul tatalui meu”.Este si greu sa-l citesti pe Kafka , dar cred ca nici 1% nu stiu despre existenta lui.

  3. A trăi înseamnă a exista. Dacă a exista este sau înseamnă altceva, atunci, în lipsa trăirii efective, ne-am putea afla în situația de a nu o putea defini sau, în alt sens logic și rațional mai subtil sau profund, să nu aibă cine o defini. Unii vor putea spune că greșesc iar eu le pot spune că da, cu o singură condiție: Să se afle în locul meu din una și aceeași perspectivă a trăirii și existenței efective. Altfel, nu! Se încumetă cineva?

  4. Nu poți fi trol rus dacă-l citești pe Kafka.Este imposibil.Nici dacă până dimineață s-ar metamorfoza într-un gândac uriaș.

  5. Kafka e depășit. Al lui Der Prozess a fost învins de realitatea româneasca. Deși am avut un dulap care ținea în gură tot timpul ceva cu educația, dar care nu avea altceva în cap decât să-și plimbe mimoza în Jet-uri de lux…

  6. Cred că se impune o scurtă corecție: Dacă a exista înseamnă altceva, atunci, în MĂSURA trăirii efective, (…) ar fi mai potrivit și nu în „lipsa.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.