Colesterolul ridicat este un factor de risc major pentru atacuri de cord și accident vascular cerebral. Acumulându-se în vasele de sânge, colesterolul „rău” perturbă fluxul sanguin ceea ce duce adesea la moarte.
Adesea, pacienții află despre patologie după un atac sau făcând un test de sânge. Cu toate acestea, simptomele hipercolesterolemiei (cum se numesc nivelurile ridicate de colesterol) pot apărea la nivelul picioarelor. Experții în sănătate au identificat șase semnale:
1. Dureri de picioare.
Apare de obicei în timpul mersului sau al activității fizice și dispare după câteva minute de odihnă. Durerea poate fi atât ușoară, cât și severă, adesea chinuită de spasme. Ambele picioare dor adesea în același timp, deși durerea la un picior este de obicei mai gravă.
2. Pierderea părului.
În urmă cu câțiva ani, oamenii de știință au efectuat un experiment pe șoareci. Astfel, unii au primit o dietă echilibrată, alții – alimente bogate în colesterol. După 9 luni, 75% dintre rozătoarele care urmau o dietă nesănătoasă s-au îmbolnăvit și au început să-și piardă părul de pe membre. Prin urmare, căderea părului pe picioare, creșterea lentă a părului sau chiar pielea netedă și strălucitoare de pe picioare pot fi toate un simptom al colesterolului ridicat.
3. Amorțeala sau slăbiciunea pot indica, de asemenea, o problemă. Acest lucru se întâmplă deoarece vasele de sânge din picioare se îngustează sau se blochează.
4. Ulcere deschise nevindecabile/greu vindecabile pe picioare. Din cauza tulburărilor fluxului sanguin, celulele și țesuturile sunt deteriorate. Acest lucru poate duce la faptul că și o mică leziune pe piele durează foarte mult timp pentru a se vindeca sau se dezvoltă într-un ulcer.
5. Schimbarea culorii pielii pe picioare. Ea devine mai palidă decât de obicei sau devine albastră. În plus, adesea în caz de colesterol ridicat, picioarele devin reci la atingere. Motivul este în continuare același – fluxul sanguin afectat.
6. Mușchii picioarelor slăbesc și devin mai mici, deoarece alimentarea lor cu sânge este întreruptă.
Un alt posibil semn de hipercolesterolemie, care se vede pe picioare, a fost identificat de medicii turci. În studiul lor, ei au descoperit că pacienții cu fasciită plantară (pinteni călcâie) aveau niveluri mai ridicate de colesterol. Și vârsta peste 45 de ani și durata simptomelor de mai mult de un an cresc probabilitatea de patologie.
„Hipercolesterolemia încetinește vindecarea tendonului, provocând ruptură și tendinopatie ” , spun autorii studiului.
Cu toate acestea, absența acestor simptome nu scutește de metodele de control de laborator. Medicii spun că după 40 de ani, trebuie să îți verifici nivelul colesterolului cel puțin o dată pe an.
Alimentul miraculos pentru scăderea colesterolului
Pentru unii oameni, este suficient doar schimbarea dietei. Alegerile inteligente de alimente vă pot ajuta să vă reduceți semnificativ riscul de boli cardiovasculare și deces prematur din cauza acestora.
Sănătatea depinde în mare măsură de obiceiurile alimentare. Desigur, nu există o mâncare unică sănătoasă sau nesănătoasă, totul este decis de simțul proporției. Cu toate acestea, există produse care merită cu siguranță încercate și adăugate în meniul tău.
De exemplu, încearcă să folosești nucile ca o gustare sănătoasă: au o mulțime de proprietăți benefice pentru organismul tău.
Nucile sunt bogate în antioxidanți: conțin vitamina E, un compus polifenol vegetal.
În plus, nucile conțin cantități record de acizi grași omega-3. Grăsimile Omega-3 din plante, inclusiv nuci, se numesc acid alfa-linolenic. Studiile au demonstrat că fiecare gram din acest compus ajută la reducerea riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare cu 10%.
Desigur, nucile sunt destul de bogate în calorii, așa că nu ar trebui să mănânci prea multe, mai ales dacă vrei să slăbești.
O porție de cinci bucăți la micul dejun ajută să vă reîncărcați energia pentru întreaga zi.
Alte alimente care vor ajuta la scăderea colesterolului din sânge:
1. Făină de ovăz: conține beta-glucan care ajută la scăderea nivelului de colesterol rău.
2. Pește: bogat în acizi grași omega-3.
3. Leguminoase: Fasolea, mazarea si lintea contin fibre solubile.
4. Fructe și legume: merele, perele, citricele și morcovii sunt deosebit de bune – conțin atât fibre, cât și pectină.
5. Ulei de măsline: conține grăsimi mononesaturate.
6. Soia: conține izoflavone.
7. Usturoiul: conține alicină.
8. Cerealele integrale: contin fibre solubile.
9. Semințe de in: conțin acizi grași omega-3.
Ardeiul iute, ceapa si usturoiul fac minuni dar trebuiesc consumate in fiecare zi.
Mama mea a murit de Accident Vascular Cerebral ! Avea Varice la Picioare !
Ati uitat de c..at! Si ala contine substante benefice. Uitati-va la politicieni cum arata!
Am cumpărat Ardei Iute ! Trei cutii a 4 ardei iute fiecare cutie . Dar mănânc Ardei iute doar odata la o saptamana sau doua săptămâni cu Ciorba de Cartofi !