Sistemul bancar, sub lupă: „Foarte rezilient”

Sistemul bancar din România este sănătos, foarte rezilient, iar solvabilitatea este în prezent la 23%, a declarat, luni, Bogdan Neacşu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), la ZF Bankers Summit, a XII-a ediţie.

„Eu nu aş spune că sistemul bancar scade, chiar dacă economia creşte. Eu zic că el creşte şi dacă ne uităm la partea de active bancare în general avem o creştere semnificativă. Mai mult decât atât, şi intermedierea financiară sau nivelul de incluziune financiară, dacă e să ne raportăm la populaţie, a cunoscut un ritm semnificativ. De exemplu, în cazul incluziunii financiare, ne apropiem de un nivel de 70%. Dacă ne uităm acum 10 ani, cred că vorbeam de un nivel de sub 50%. Cred că sunt paşi importanţi pe care sistemul bancar din România îi face tocmai pentru a sprijini această creştere economică. E foarte adevărat că această creştere economică este influenţată şi de zona de active financiare din România, dar şi prin finanţările care se fac de companiile mamă prezente în România. Cert este că vorbim de un sistem bancar sănătos, foarte rezilient. Solvabilitatea este la 23% dacă este să ne uităm acum. Lichiditatea sistemului este foarte mare. În continuare depozitele sunt într-o creştere fulminantă”, a spus Neacşu,

Potrivit acestuia, băncile din România se axează în prezent pe susţinerea companiilor prezente pe piaţa locală şi dezvoltarea operaţiunilor: fie să atragă clienţi noi, fie să încerce să motiveze antreprenorii să-şi asume proiecte noi.

Preşedintele ARB a adăugat că, în 2023, s-a observat o creştere a creditării de 10,5% an la an, iar anul acesta, până în aprilie, se constată o creştere a creditării de 5,8 – 6%. El a menţionat că se aşteaptă la o îmbunătăţire a acestui indicator în a doua parte a anului.

În ceea ce priveşte consolidarea sistemului bancar, Bogdan Neacşu a susţinut că tendinţa se manifestă din 2010, iar prin operaţiunile derulate până acum s-a adus valoare sistemului bancar în sine, nu doar companiilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

 1. In timp ce sistemul bancar este foarte rezilient, sanatos, cu ultimi trei ani depasind recorduri dupa recorduri ale profiturilor declarate, romanii, pers fizice si juridice sunt din ce in ce mai pricajiti si mai saraci. Nu e usor sa dai cele mai mari dobanzi din UE, raportat la dobanzile stabilite de BNR. Uitati-va cum a crescut de rapid ROBOR-UL si IRCC-ul, nu mai zic de anomaliile care s-au produs pe ROBOR (ancheta consiliului concurentei pe robor se va termina prin 2030) si uitati-va cat de lent poate sa scada. Cred ca vor ajunge pe la 2 prin 2030. Daca se poate, de ce nu? Sa nu zica careva de pe aici ca dobanzile mari nu alimenteaza si ele, in lant, preturi de productie mai mare a bunurilor si implicit, creaza inflatie.

 2. Mda, Evident,.Iar să crezi in vorba unui romîn trebuie să fi prostu lumii.

 3. Sigur, e foarte „rezilient” sistemul nostru bancar, dacă aşa ne asigură „specialistul”.
  Toate băncile, companiile globale sau instituțiile financiare care au dat faliment până acum erau extrem de „reziliente”, proaspăt auditate de firme mari de audit care asigurau pe toată lumea că „reziliență” mai mare nu se poate. Şi în 24 de ore valoarea lor s-a prăbuşit la 0.1%!
  Să vedeți „reziliență” când va începe tăvălugul dolarului pe bune! Deocamdată e ținut pe perfuzii, dar şi perfuzia e cam pe golite… Mai e puțin până când țările BRICS îşi vor consolida un sistem de plăți care să se poată lipsi complet de USD ca monedă de rezervă şi de cardurile actuale, şi apoi să vezi distracție… pardon, „reziliență”.
  Şi nu spun asta cu bucurie, ci cu foarte mare teamă. Deoarece coloniile de mâna a doua, precum RO, vor fi primele care vor pica rāu, ca să mai îndulcească un pic prăbuşirea celor mari.

 4. Sistemul bancar e rezilient, Romania este rezilienta, UE este rezilienta, NATO nu mai vorbim !!. Atunci de ce naiba eu nu sunt decat fiul ploii, iar dregatorilor nostri nu le pasa deloc!?. E clar ca rezilienta asta este pentru institutii, nu pentru oameni!. Asa ca se ne bucuram pentru institutii, iar noi sa ne plangem de mila. Cu un pic de sila insa pentru rezilienta….

 5. va mai amintiti de 2008? Si americanii ziceau ca sistemul bancar e solid pana in ziua in care s-a dus in cap… si Petrov va spunea „Economia duduie” si „rromania refuza sa intre in criza”

 6. Aceasta „eminenta cenusie” a sistemului bancar din Romania, tovarasul Neacsu, dovedeste „decat” ca e un „academician repetent” care insiruie niste cuvinte pe care nu le intelege !
  1. Rezilienta e o incercare mecanica la soc si e diferita de REZISTENTA !
  Prima masoara energia de impact, iar a doua e chiar rezistenta unui material – masoara forta/suprafata
  In concluzie, sistemul bancar poate fi „rezilient” in cazul unor socuri economice, dar nu indica solvabilitatea sau stabilitatea sistemului…
  2. „Incluziunea” se refera la un corp strain aflat intr-un sistem. Daca ne apropiem de o „incluziune de 70%” inseamna ca avem in sistemul bancar DEFECTE de 70% … ceea ce e rau, nu bine, in comparatie cu DEFECTELE/INCLUZIUNILE de 50% de acum 10 ani !!!

  In concluzie, REPETENTII au ajuns „academicieni doctori ingineri de renume mondial”, la fel ca „raposata”…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.