Medalia Aniversară Centenarul Marii Uniri, înmânată dr. Daniel I. Iancu

La Muzeul Național Cotroceni, Salonul Cerchez, dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific în cadrul Secției de Istorie și Artă a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, va primi Medalia Aniversară Centenarul Marii Uniri, conferită de Președintele României, E.S. Klaus Werner Iohannis.

Această distincție este o recunoaștere a activității de cercetare și a contribuției dr. Daniel I. Iancu la cunoașterea și apărarea valorilor în numele cărora s-a realizat Marea Unire din decembrie 1918.

Domnul dr. Daniel I. Iancu este cercetător științific la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

Născut la Orăștie, cu rădăcini în satul Aurel Vlaicu (localitate de pe raza adminstrativă a orașului Geoagiu) și Tăuți (comuna Meteș, județul Alba), dr. Daniel I. Iancu a urmat cursurile Școlii Generale Nr. 2 (actualmente Școala Gimnazială „Dominic Stanca”) și ale Liceului Teoretic „Aurel Vlaicu” din localitate, promoția 1991. După tatonări și încercări de identificare a „drumului în viață”, trecând prin aviație, silvicultură și drept, în 1998 devine licențiat în domeniul Istorie-Arheologie la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, cu o lucrare încadrată subdomeniului Istoria Artei și Istoria Religiilor, Credințe și manifestări religioase în paginile revistei „Apulum”.

În anul școlar 1998-1999, este profesor suplinitor în cadrul catedrei de istorie la liceul pe care l-a absolvit, ulterior devenind profesor titular de istorie la Școala Generală Nr. 7 Petroșani (1999-2003). Abandonează învățământul în favoarea jurnalismului, astfel că din iulie 2003 devine redactor la Departamentul Politică-Administrație al publicației județene Cuvântul liber, ocupând după 2005 funcția de șef de departament. Între octombrie 2006 și ianuarie 2007 este redactor al publicației Mesagerul hunedorean, tot din Deva.

Activitatea publicistică a debutat însă în 1990 în revista umoristică Râsul lumii (Deva), continuând apoi în calitate de redactor la Informația studențească (supliment săptămânal al cotidianului Informația de Alba), la revista aNORMAL și la postul de radio SICA, toate din Alba Iulia. Cea mai lungă colaborare a avut-o și o continuă cu Palia Expres din Orăștie, fiind o perioadă și secretar de redacție. În anul 2009 a fost însă redactor șef al săptămânalului Expresul de Orăștie, colaborând ulterior și la publicația Vorba. Colaborările publicistice nu se opresc aici. Printre revistele în paginile cărora și-a pus semnătura se numără Dilema veche, Familia, Revista Orăștiei, POLIticS & Media, Orizonturi școlare, Terra Magazin. În prezent are rubrici permanente în publicația Glasul Hunedoarei.

Din 1 februarie 2007 este angajat, în urma unui concurs, pe post de muzeograf debutant și apoi muzeograf I la Secția de Etnografie și Artă Populară Orăștie. Urmează cursurile de masterat (2007-2009) și obține titlul de doctor în istorie în anul 2013, cu teza Discurs istoric la Nicolae Densușianu. Și anul 2011 este însă esențial prin faptul că se transferă la Secția de Istorie și Artă din Deva a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, devenind apoi angajat cu drepturi depline în cadrul Secției de Relații Publice. Din primăvara anului 2013 este numit purtător de cuvânt al instituției, funcție pe care o ocupă și în prezent. După ce obține gradul de muzeograf IA în 2014, din iulie 2017, tot în urma unui concurs, devine cercetător științific III în cadrul Secției de Istorie și Artă.

Preocupările sale se extind din domeniul istoriei artelor și religiilor, la istoriografie, istorie modernă și contemporană, etnografie, istorie locală și monografism. Fotografia a devenit pentru el subiect de documentare etnologică și istorie militară, culturală, urbană, tradițională și chiar martoră a evoluției artelor. Membru al AAFR (Asociația Artiștilor Fotografi din România) și al AAFH (Asociația Artiștilor Fotografi Hunedoreni), a avut mai multe expoziții personale și a participat a zeci de expoziții și saloane de fotografie, obținând mai multe premii. Membru și membru fondator al unor asociații de turism, cinematografie, istorie și geografie, pe plan local.

Din punct de vedere științific articole sale se regăsesc în reviste precum Sargetia. Acta Musei Devensis, Transilvania, Revista istorică, Apulum. Acta Musei Apulensis, Transylvanian Review, Alt-Schaessburg, Historia, Școala Ardeleană, Libraria, Buletinul Cercurilor Științifice Studențești, Annales Universitatis Apulensis. Seria Historia, Patrimonium Apulensis etc.

Volume publicate:

Historii aleatorii, Cluj-Napoca, 2015

Sate la marginea lumii. Arhitectură tradițională din județul Hunedoara, Cluj-Napoca, 2015

Prin Europa în vreme de război… „Amintirile mele din Răsboiul Mondial 1914-1919”. 100 de fotografii din albumul căpitanului Valeriu Pascu (în colaborare cu Georgeta Deju), Cluj-Napoca, 2018

Sate la marginea lumii. Arhitectură tradițională din județul Hunedoara / Villages at the edge of the world, Cluj-Napoca, 2018

Referințe:

Bibliografia Istorică a României;

Anuarul Istoriografic al României;

Interviuri în publicații precum Palia Expres (Orăștie), Formula As (București), Ordinea zilei (Ploiești) etc.

Despre Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”

Se acordă persoanelor fizice sau juridice, instituțiilor publice și organizațiilor neguvernamentale, autorităților administrației publice locale sau unităților administrativ-teritoriale care păstrează, cultivă, dezvoltă și prezintă într-o măsură deosebită memoria evenimentelor și personalităților care au contribuit la făurirea unității naționale și a statului modern român sau, prin activitate ori carieră, la apărarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire din 1918.

Instituită prin Legea nr. 91/2018 privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului și Centenarul Marii Uniri şi reglementată prin Hotărârea Guvernului nr. 888/2018, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” este, alături de Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului”, un însemn având statut de distincţie naţională.

Făcând parte dintre demersurile menite să marcheze, sub aspect simbolic şi la cel mai înalt nivel, împlinirea unui veac de la încheierea participării României la Primul Război Mondial, participare încununată prin înfăptuirea Marii Uniri, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” omagiază efortul şi dăruirea depuse de către o întreagă generaţie în vederea înfăptuirii unităţii naţionale, efort care a dus la unirea provinciilor istorice ale Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu Patria şi, pe această cale, la constituirea României moderne.

https://canord.presidency.ro/ro/pagina/medalia-aniversara-centenarul-marii-uniri

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Dan Orghici 132 Articole
Author

1 Comentariu

  1. De ce “Arhitectură tradițională din județul Hunedoara” este “Sate la marginea lumii”? Europa se întinde de la Munții Urali la Oceanul Atlantic și județul Hunedoara nu este deloc la marginea lumii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.