Medici bogaţi, medici plecaţi

Vestea bună este că medicii români sunt foarte căutaţi în străinătate. Vestea proastă este că, în curând, pe români nu va mai avea cine să-i trateze şi că statul român tot nu va câştiga absolut nimic de pe urma medicilor pe care i-a şcolit. Vom fi din ce în ce mai mândri că suntem români, pentru că medicii noştri vor acoperi golul de personal care va apărea în sistemele medicale din ţările vestice. Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a spus că, în câţiva ani, deficitul de personal medical în ţările dezvoltate va ajunge până la 80 de procente, iar această problemă va fi rezolvată şi cu ajutorul doctorilor de la noi: „Până în 2020, în ţările vestice vor exista peste 200.000 de posturi vacante de medici, iar estimările arată că unităţile de învăţământ din aceste ţări nu vor putea acoperi decât 20-30% din necesar. Şi atunci aceste ţări îşi vor rezolva problema cu medici din ţările estice, în primul rând România, unde medicii sunt prost plătiţi, blamaţi, condamnaţi, dar bine pregătiţi, pentru că în ţara noastră sistemul de învăţământ încă este performant”.

Domnul Astărăstoae ştie ce trebuie făcut pentru ca sistemul medical să nu intre în colaps, iar bolnavii români să nu fie nevoiţi să ia calea străinătăţii pentru a se trata ori să încerce să se vindece cu ceaiuri de codiţa şoricelului, muşeţel şi gălbenele. Preşedintele Colegiului Medicilor propune, printre altele, legalizarea plăţilor informale, mai direct spus a şpăgilor, dar numai după efectuarea actului medical, „pentru a nu cădea în păcatul condiţionării actului medical”, şi neimpozitarea salariilor.

De ani de zile, Vasile Astărăstoae vorbeşte, vorbeşte şi iarăşi vorbeşte, şi propune, propune şi iarăşi propune, însă doctorii continuă să plece, lăsând în urmă un sistem cu o sumedenie de probleme. Vasile Astărăstoae nu este lider de sindicat la un spital de provincie, ci este ditamai preşedintele Colegiului Medicilor din România, funcţie care-i permite să stea la aceeaşi masă cu şefii Ministerului Sănătăţii. Şi să bată cu pumnul în masă la nevoie. Însă, din ce se vede, Vasile Astărăstoae ocupă influenta funcţie degeaba. Ba nu. Dacă domnul Astărăstoae nu ar fi fost preşedintele Colegiului Medicilor din România, probabil că acesta nu ar fi reuşit să fie şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi, şi directorul Institutului de Medicină Legală din Iaşi, şi preşedintele Comisiei de Arbitraj din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, şi să coordoneze atâtea doctorate. Ca să nu mai vorbim de nenumăratele proiecte cu finanţare europeană în care domnul Astărăstoae a fost cooptat.

Doctorul Vasile Astărăstoae are grija medicilor şi a sistemului medical românesc doar la simpozioane şi în timpul conferinţelor de presă, în rest acesta fiind preocupat să-şi adune banii din nenumăratele locuri unde numele său este trecut pe statele de plată. Sume care într-o lună înseamnă salariile a vreo 15 medici rezidenţi, care, la un moment dat, nu mai rezistă şi-şi iau lumea-n cap.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 757 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.