Medicul care a făcut peste 23.000 de anchete post-mortem

sursa: BBC

Medicul legist Richard Shepherd a examinat probele în cazul unora dintre cele cunoscute și mai emoționante decese. Printre acestea atacurile de la 11 septembrie, atacurile cu bombă din 7 iulie, moartea prințesei Diana și a lui Stephen Lawrence. O adevărată provocare mentală, scriu cei de la BBC.

„200 de corpuri dezmembrate într-un singur loc lasă o amprentă“, spune dr. Richard Shepherd pentru BBC. El explică modul în care cariera sa de anchetator patolog (forensic pathologist, în original) a avut efecte adânci, traumatice asupra sănătății sale mentale.

„Sunt obișnuit cu moartea, și o fac de 35 de ani – dar vine un moment când nu mai poți să te detașezi“. Dr. Shepherd estimează că a condus peste 23.000 de anchete post-mortem în cariera sa. Multe dintre ele au fost ucideri în masă în unele din cele mai mari tragedii ale ultimelor decenii.

Toate acestea și-au pus amprenta: suferă de sindrom post-traumatic.  „Poate că ar fi trebuit să merg la consilier măcar o dată pe an“, se gândește el, adăugând că nu a simțit nevoia până când tulburarea a început să se dezvolte. „Declanșatorul“ au fost niște cuburi de gheață într-o bătură care i-au reamintit de atacurile cu bombă din Bali din 2002, când nu existau frigidere pentru a păstra resturile cadavrelor. El crede însă că rădăcinile acestei tulburări se găsesc undeva în urmă cu peste un deceniu.

„Bizară și tulburătoare“

„În avion, peste Hungerford a fost prima indicație“, spune el, referindu-se la masacrul din 1987  când 16 oameni au fost împușcați de Micahel Ryan. A fost primul caz important al lui Shepherd. „Era o vibrație, bizară și tulburătoare în același timp, și care pornea de acolo“.

Atunci, spune el în noua sa carte, se temea să închidă ochii de teamă ca mintea să nu fie „urmărită de fragmente umane. Erau intestine, ficați. Inimă care nu mai băteau. Mâini. Duhoarea descompunerii care-mi lua respirația“. Atunci, adaugă el, „mă gândeam că ar fi mai bine să mor decât să trăiesc așa“.

În această experineță personală care l-a făcut să creadă că după un dezastru în masă patologii ar trebui să meargă la o ședință de terapie. Cei mai mulți anatomo-patologi lucrează pe cont propriu, a declarat el pentru BBC. Shepherd a subliniat faptul că indiferent de ce cum pare, examinările post-mortem nu sunt un act brutal.

sursa: Metropolitan Police

„Pot înțelege percepția, dar de fapt este o operație chirurgicală complexă și asta nu înseamnă că un cadavru va arăta apoi groaznic. După 7 iulie (atacurile din 2005 de la Londra), reconstrucțiile le-au permis multor rude să poată să-și ia un ultim rămas de la cei decedați. Nimeni nu va arăta după o intervenție post-mortem mai rău decât a venit“, spune Shepherd, adăugând că știind ce s-a întâmplat cu persoana decedată, rudelor le va fi mau ușor să-și refacă viața.

„Adevărul este crucial“

Cel mai important în ceea ce face, spune el, este să afle adevărul a ceea ce s-a întâmplat. Și asta se află la baza muncii pe care este mândru să o facă – inclusiv ivestigarea morții unei fete de 15 ani care a murit de epilepsie. „Sper că părinții au înțeles în mod corect a ceea ce s-a întâmplat cu fiica lor“, spune el. „Cred cu tărie că adevărul este crucial. Dacă știu tot adevărul atunci este bine.“

Cel mai des este întrebat dacă persoana care a murit a suferit, dacă a simțit durerea. „Nu pot decât să le spun adevărul“, spune Shepherd. În timp ce încearcă să fie delicat și atent cu cuvintele, el spune că „nu poate să facă rău sau bine. Dacă mă întreabă, trebuie să le spun adevărul“.

Este clar că doctorului Shepherd îi pasă de fiecare caz de care s-a ocupat. „Este membrul familiei cuiva“, își spune de fiecare dată în minte. „Fiecare caz este un un puzzle unic, iar moartea fiecăruia este unică“.

Așa s-a întâmplat și în unele dintre cele mai renumite cazuri. Admite că a avut o „luptă mentală“ pentru a crede cu adevărat că cineva ca Harold Shipman – un medic de de încredere, responsabil de moartea a peste 215 pacienți – poate fi ucigaș în serie. „Dar asta arătau dovezile. Și era adevărat“.

De asemenea, medicul a fost implicat în investigarea morții lui Stephen Lawrence, un tânăr de culoare de 18 ani care a fost înjunghiat și omorât într-un atac la Eltham, sudul Londrei, în anul 1993. Investigația a scos la iveală mai târziu că era vorba de un atac rasist. Ba mai mult, s-a demonstrat că exista „rasism instituțional“ în Poliție. Medicul Shepherd  spune că „din punct de vedere patologic, a fost simplu“, deși „totul în jur era foarte complicat“. „Ambele urme de înjunghiere ar fi putut atât de ușor să nu fie letale. Era atât de trist“, a adăugat el.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.