Medvedev cere „decizii urgente” pentru protejarea pieţei ruse, după apropierea Moldovei de UE

Premierul rus Dmitri Medvedev a cerut „decizii urgente” pentru protejarea pieţei ruse, după ce Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE, relatează agenţia Itar-Tass, potrivitr Eco.md.

Medvedev a insistat, într-o întâlnire cu membri ai Guvernului, că deciziile trebuie luate „cât mai curând posibil”, în condiţiile în care Parlamentul R. Moldova a ratificat Acordul de Asociere cu UE, potrivit Mediafax.
El a adăugat că semnarea de către R. Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană va afecta relaţiile economice cu ţările din Uniunea Vamală şi Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Consiliului economic eurasiatic (EEU) – organismul principal al Uniunii Vamale între Rusia, Belarus şi Kazahstan, va dezbate posibile măsuri de protecţie în relaţiile economice cu R. Moldova la 16 iulie, a afirmat, la rândul său, adjunctul premierului rus, Igor Suhalov, la întâlnirea cu şeful Guvernului de la Moscova.

Premierul Dmitri Medvedev a anunţat, de asemenea, că Rusia va lua „măsuri de protecţie” şi în cazul Ucrainei şi Georgiei, care au semnat Acordul de Asociere cu UE odată cu R. Moldova, la 27 iunie. „Măsurile vor fi apropiate sau similare cu cele pregătite în cazul R. Moldova”, a afirmat premierul rus. El a menţionat că în elaborarea măsurilor se va ţine cont de volumul relaţiilor comerciale şi de consecinţele asupra pieţei ruse.

Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au semnat la 27 iunie Acorduri de Asociere cu UE. Rusia a avertizat în mai multe rânduri că apropierea celor fostei trei republici sovietice de UE va avea „consecinţe grave”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.