Micii românești vor continua să fie gătiți după rețeta tradițională

Mititeii românești vor putea fi gătiți folosind rețeta tradițională care include bicarbonatul de sodiu, au anunțat, luni, reprezentanții Asociației Române de Carne, conform b1TV.

Potrivit acestora, Bruxelles-ul a admis că ingredientele tradiţionale sunt cele mai bune, scrie newsle.com.

Urmează ca folosirea aditivului să fie votată joi de Comitetul pentru siguranță alimentată al UE, apoi va fi supusă votului Parlamentului European.

Servire de mici în Marché aux Poissons din Bruxelles, cu ocazia celei de a opta ediţii a Festivalului

Micul românesc a devenit vedetă, aînceputul lunii mai a anului trecut, la Comisia Europeană. La reuniunea grupului de lucru de la Bruxelles format din experți guvernamentali a fost discutată, printre altele, și problema mititeilor românești. Discuția experților s-a învărtit în jurul temei utilizării aditivilor alimentari. Experții au întâlnit o opoziție de principiu din partea Comisiei Europene potrivit căreia bicarbonatul de sodiu (E 500) nu este și nu a fost niciodată autorizat să fie utilizat în preparatele din carne.

Frederic Vincent, purtătorul de cuvânt de la Directia de sănătate și protecție a consumatorului ne-a confirmat că, după prezentarea clară de date și analize chimico-alimentare, «în cazul specific al utilizării E 500 în „Mititei”, cantitatea utilizată în acest produs tradițional pare acceptabilă». O asemenea utilizare în garad acceptabil a bicarbonatului de sodiu este permisă deci de Comisie pe baza unei noi liste de aditivi alimentari (anexa II la Regulamentul nr 1333/2008). Această nouă listă, care va intra în vigoare de la 1 iunie 2013, prevede cazurile în care se autorizează o utilizare a aditivilor pe diferite categorii de produse alimentare. Potrivit informațiilor furnizate de Frederic Vincent, mititeii românești intră deci în categoría produselor din carne în care aditivii pot fi adăugați în limítele acceptabile.

Tot anul trecut, reprezentanţii guvernului României au făcut demersuri la Bruxelles ca produsul «mititei românești» să fie introdus alături de Burger şi cârnatul spaniol chorizo în categoria produselor tradiţionale, astfel ca «micii» produşi după reţeta actuală să un fie interzişi din cauza aditivului E500 (bicarbonat de sodiu). Oficialii români au transmis Comisiei Europene solicitarea formulată de către Asociaţia Română a Cărnii ca reţeta produsului mititei să fie inclusă pe lista reţetelor tradiţionale, cu toate explicațiile de rigoare privind fabricarea acestui produs din carne la nivel industrial. Presa a speculat în ultimele zile că, în conformitate cu noua directiv europeană de la 1 iunie, producţia de mititei făcuţi după reţeta actuală ar fi putut fi interzisă, dat fiind că în compoziţia lor intră carbonaţilor de sodiu, un conservant şi un antioxidant.

Demersurile oficiale pentru omologarea definitivă a mititeilor ca produs tradițional românesc (fabricat la nivel industrial și recunoscut ca atare la nivelul întregii Uniunii Europene) continuă, dar prin semnalul de principiu dat ieri de Comisie, prin vocea purtătorului său de cuvânt Frederic Vincent, pare unul favorabil.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.