Mii de tone de apă fiartă se scurg în fiecare oră în solul Capitalei

Sistemul de termoficare din București raportează pierderi de 2.000 de tone de apă fierbinte pe oră, de 2,5 ori mai mult decât în 2016. Faptul că aceste conducte pierd enorm nu este o noutate. Problema cea mare este că pierderile au ajuns la niveluri record. Fără lucrări de reparații, rețeaua operată de Termoenergetica a ajuns într-un asemenea punct de degradare, încât două milioane două sute de mii de tone de apă fierbinte se pierd in fiecare oră în pământ prin găurile din conducte afectând solul și clădirile. ”Avem pierderi în reţea de 2.000 de tone de apă fierbinte pe oră. Dincolo de irosire, de problemele financiare generate de aceasta şi de pericolul surpării la care sunt expuse zone întregi din Bucureşti, agentul termic nu poate ajunge până la capetele de reţea. Aşa se face că bucureştenii din zone precum Tei şi Colentina nu au apă şi căldură la temperaturi optime. Soluţia pentru reducerea acestor pierderi este angajarea mână de lucru, de aproximativ 200 de oameni, avem nevoie de sudori pentru repararea punctuală a ţevilor. Dar legea mă opreşte să fac asta. Sunt companie cu pierderi şi nu pot angaja”, a explicat directorul general al Termoenergetica, Claudiu Creţu, într-o discuție avută cu prefectul Capitalei, Alexandra Vacaru.

El a cerut o modificare legislativă pentru ca o companie de utilitate publică, aşa cum este Termoenergetica, să poată face angajări, pentru a remedia pierderile, să se redreseze şi să poate acoperi serviciul public de alimentare cu energie termică în Bucureşti.

La şedinţa la care, alături de Creţu şi de prefectul Capitalei, au participat şi specialişti din Prefectură, au fost discutate şi datoriile actuale ale Termoenergetica faţă de CET Griviţa (aproximativ 10 milioane de lei) şi VestEnergo (aproximativ 25 milioane de lei), alături de cele istorice, de 800 de milioane de euro din ultimii 10 ani.

”Şeful companiei municipale a precizat la Prefectură că, dacă nu plătesc aceste datorii, odată cu răcirea vremii, sute de mii de oameni vor sta în frig în propriile locuinţe. Iar Termoenergetica nu are bani, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) i-ar fi comunicat că este în aceeaşi situaţie, adică fără fonduri. În plus, PMB are datorii faţă de Termoenergetica, aproximativ 200 de milioane de lei, acestea reprezentând facturi neplătite din luna martie 2021 până în prezent. Primarul municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, este şi preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică Bucureşti-Ilfov, organism care monitorizează compania municipală Termoenergetica S.A.”, precizează Prefectura Capitalei într-un comunicat.

Degradarea sistemului de termoficare are implicații grave nu doar asupra consumatorilor care rămân deja zile în șir fără apă caldă și căldură, ci afectează și siguranța energetică națională prin periclitarea funcționării centralelor de cogenerare din Capitală care, pe lângă energie termică, produc și energie electrică pe care o injectează în Sistemul Energetic Național contribuind astfel la funcționarea în condiții de siguranță a acestuia

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Banii furarti n-au ajuns la niste clienti de partide cu firme de partid.
    Ar fi interesant cata apa calda a plecat pompata de la CET-uri si cata apa calda au inregistrat apometrele instalate la consumatori. Pagubele(diferentza) sunt trecute oricum in facturi pierderi.

  2. „…încât două milioane două sute de mii de tone de apă fierbinte se pierd in fiecare oră în pământ…”

    Haoleo nene.

  3. Lichidele se masoara in litri nu tone!Ai lipsit de la scoala la tema asta!

  4. Excelent!
    Luați userism pe pâine sa nu mai puteți duce, ce-ați votat aia aveti ?
    Poate pana de Crăciun tăiați și porcii ?

  5. Nicusor Dan primar la statiunea de bai termale apa sambetei.
    Profesor la Cotroceni, matemtician la primarie mereu prin concediu, dilia USR cu sobolani. Spitalele ca din Afganistan.

  6. maestre,Pam-pam,pam!
    cred ca matale nu ai notiunea marimilor fizice: pai ca sa se piarda”mii de tone”e de la sine inteles ca atata amar de apa se ia de undeva. cam de unde crezi ca s-ar putea asigura aceasta cantitate(ca sa nu mai vorbim ca apa de adaos este tratata,intelegi mneatale?!)
    alo,don Cornel,trimiteti-l pe acest domn sa se documenteze;sa nu mai vina cu caracudisme dàstea!

  7. Marius Iti adresez o intrebare pertinenta: cand a venit USR la guvernare? Iar acele CET-uri de cand au probleme? Ia si analizeaza ambele probleme si iti va da un rezultat.Nu de alta,dar vei trai cu impresia ca prezentul este vinovat de trecut, nu invers.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.