Miliardele vin și trec ca porcii

Dacă nu mă înșel, Mihail Bulgakov zicea că „anii treceau ca porcii”. La noi, miliardele trec ca porcii. Și dosarele grele. Pe EADS, pe autostrada Bechtel, pe OMW, pe Microsoft, pe vaccinuri pe cîte și mai cîte. Nu mai vorbesc de miliardele de dolari  plătite în avans pentru dotarea armatei  cu echipamente ultramoderne (la noi)  și cu termene de livrare „după război la ora 6”. Zecile și sutele de  milioane de euro sunt ca niște purceluși  care nu mai  revoltă pe nimeni. Unii le gîdilă și rîd drăgăstos.

Din povestea cu miliardul de euro pentru 52 de milioane de doze de vaccin anti-covid am văzut  la televizor doar un memorandum semnat de vicepremierul Dan Barna (ce vreme de glorie pentru nulitatea asta!) și  Ioana Mihăilă, fostă ministru al Sănătății. Și am găsit un  comunicat al DNA care afirmă:„Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre. De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite. În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane. Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului. La solicitările transmise au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și dosarul de urmărire penală, în copie, compus din 27 de volume”. (Comunicat DNA)

Mamma mia! În primele secunde te crucești sau așezi mîna în dreptul inimii. Cum Dracu să avem parte de un așa caz de prostie sau de nemernicie, ca să nu zic de hoție (pentru că nu avem un nume incriminat pentru furt)! Pe urmă mi-am adus aminte că niște  sume mai mici sau mai mari, oricum apropiate, au fost vînturate și atunci cînd valul anticorupție a scos la iveală  afacerea Microsoft. Și, mai apoi, EADS! Faptul că acelea s-au dezumflat, că toate celelalte  mari cazuri de corupție au avut cam același destin, cu sau fără arestări, cu prescrieri sau cu „fapta nu există” mă obligă să fiu mult mai precaut. La începutul precedentei campanii anticorupție  am crezut în comunicate și în acuzații, mai ales că veneau și cu documente, și cu înregistrări. Pe urmă am realizat că se lucrează, se orchestrează, se dirijează și se montează prin intermediul unor oameni bine aleși. Cum au trecut  numai cîțiva  ani de atunci nu mi s-au șters din memorie. Așa că citesc și recitesc știrea și comunicatul și încerc să le așez între și lîngă celelalte mai vechi.

„Decizia de oportunitate a fost a lui Florin Cîțu”, zice neterminatul profesional Vlad Voiculescu. Oportunitatea de audiere este pentru toți trei. Și cea de părăsire a scenei.

Nu vreau să afirm că  acest  „abuz în serviciu” este corect prezentat în comunicatul DNA sau că nu. Doar cuget. Am văzut prea multe ca să mă mai grăbesc.

Pot să-mi pun totuși niște întrebări. Să fie lansarea dosarului cu miliardul de euro  dat pe  vaccinuri o pocnitură de start a noii campanii anticorupție? Din cîte am înțeles (dosarul din 27 de dosare) era pregătit de pe vremea mandatului deținut de Crin Bologa. De ce a fost lansat abia acum? Vlad Voiculescu, așa șters și îndoielnic, nu mai este un pericol politic. Ioana Mihăilă a dispărut din scenă.  Vasilică Cîțu nu mai contează nici cît prietenul și consilierul său de afaceri Lucian Isar. Cum naiba dosarul a „plesnit” la o zi după arestarea  grupului de  vameși, după descinderea și arestarea  fraților Caran  și după  percheziții și descinderi la sute de alți bănuiți de tot  soiul de infracțiuni?  Diavolul n-a fost niciodată șef de orchestră ca să pună toți bandiții pe aceeași filă de calendar. Și nici Sfîntul Petru nu poate fi bănuit de un așa lot important trimis în Iad la un simplu semn!

Evoluăm  cumva în deschiderea unui festival internațional „România Curată”?

Ion Cristoiu zice că achiziția cantității enorme de vaccinuri  a fost un semn de slugărnicie. La ce coloană vertebrală și cîtă responsabilitate aveau Cîțu, Voiculescu și Mihăilă n-ar fi exclus. Multora, pandemia le-a încețoșat rațiunea. De ce a sărit  Dan Barna din acest dosar și nu-i pe lista de ridicare a imunității? Ilie Șerbănescu zice că  lansarea acestui dosar vine din afara României. Și  asta este de crezut, deși nu-mi pot imagina că Laura Codruța Koveși ar avea organe pentru o asemenea investigație pînă la vîrful Comisiei Europene.

Pe lîngă toate acestea, acuzația DNA trebuie să mai aibă niște cotloane încă neluminate.

Poate în zilele și săptămînile viitoare mai vedem cîte ceva!

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 40

66 de Comentarii

 1. Poate eu sunt prost dar parcă se făceau 3 doze și doza busster asta înseamnă că erau nevoie de 4 de fiecare văd că la nivelul unui procuror DNA pune in calcul o populație de 23 de milioane adică includ si minorii și noi născuții (adică peste 3 milioane ) iar cum să calculezi prejudiciu de 1 miliard căci aia este suna totală de achiziții din acele vaccinuri au fost folosite totuși 1-2 milioane … evident că este folosit pentru circ ….. acuzația prezentată in acest articol zici că este făcută intr-o seară in cârciumă de la gară (când are trenul întârziere) de doi tractoriști care au calculat cu mintea lor din informațiile luate din emisiunile lui Radu Tudor …… evident este circ …. altfel nu exista profesionalism nici de nivelul unui mini procuror categoria 10-12 in cazul in care la Palatul Copiilor cum au diferite activități ar exista și cea de procuror

 2. O actiune care se va prescrie. Totul este de imagine. Ca Bechtel, Eads, etc. Urmeaza Nuscale.

 3. ‘ Mult zgomot pentru … nimic ‘, sau, ‘carnaval’ înaintea anului electoral.

 4. asta au facut 33 de ani de lipsa de educatie, de pensionare, in masa, a profesionistilor si adevaratilor specialisti, fara de care (pensionare) nu ar fi putut sa distruga si sa vanda la bucata, fabricile si uzinele care erau bune si faceau productie (pentru ca intr-adevar oamenii ar fi iesit de foame in strada – trebuia sa le dea „ceva: LIII-NIIIS-TEEE! SA FIE LI-NIIIS-TEEE!”). asigurarea masei de oi tov-ante ciclic pentru ca ei si acolitii lor sa ramana vesnic la butoanele distrugerii Tarii. iesiti la tooov draaagi rumani, ca tot pe „ei” ii tiv-ati! de 33 de ani! TOTI SUNT OAMENII SERVICIILOR! ASTA FACE CIOLANU ACUM: ANGAJEAZA PAIATZE „LA STAT” PRIN CARE ISI ASIGURA MASA DE TOV-ANTI LA ANUL!

 5. Interesant este numarul de cetateni, care ar fi urmat sa fie vaccinati, nu 23 de milioane, nu 18, nu 15, ci 10.7 milioane. Chiar asa putini am ramas, ori insinte de alegeri creste numarul celor cu drept de vot pana la cer sus?

 6. In textul cu rosu se vorbeste de 10,7 milioane de beneficiari de vaccin. Un vaccin a fost preferat de unii pt ca se facea o singura doza…asa maxim ar fi fost necesare 30 de milioane, dar de fapt 20. Cheltuielile sunt nu numai cu vaccinul ci si cu eliminarea ambalajului si neutralizarea dozelor nefolosite. Oricum ar fi nu era necesar o comanda atat de mare. Nu s-a folosit ”opt out”. Oricum este un abuz. Indiferent daca se pierde un milion de lei sau un miliard de euro tot paguba se numeste. Si pt a intelege daca in trafic produci doar zgarierea unei alte masini este incident si se plateste fie prin RCA si/sau politistul da amenda, chiar daca reparatia e minora. Nu vad de ce incerci sa scuzi pt o fapta in care chiar si moral ar trebui sa raspunda. Mai mult pt publicitate mincinoasa Catu a spus ca te vaccinezi ca sa bei cafea pt ca nu contaminezi. Iar net-ul este plin de transmiterea Covid, etc. datorata celor vaccinati. Bine ne facem iluzii ca in lumea asta cineva va raspunde pt. ”scurgerile” de miliarde din articol, deja unele sunt istorie ca si toate razboaiele din lume. Exista un Zeu al ”-” si altul al omului necajit care ii da speranta ca sa poata indura durerea. Altfel nu ne putem explica de ce mai traiesc pana la adanci batraneti oamenii care au adus nenorociri semenilor si/sau acele popoare n-au disparut, nici un cutremur nu le-a clintit castelele. Sau au disparut atatia oameni ca victime a negustorilor de sclavi, iar Ursula exista pt ca stramosii ei au dus in robie si poate la moarte pe altii si de aceea a venit sa inrobeasca populatia Europei alimentar, ideologic si fizic pt gasca ei de…filantropi…Sa speram ca mai au demnitate polonezii si maghiarii, cu tristete o spun urmasii lui Decebal au pierit…au ramas doar ai lui Bicilis sa vanda ultima comara, sufletul de roman.

 7. Nu este exclus asa cum se afirma in articol, ba chiar este de presupus ca aceasta comanda de a livra multimii cateva capete de Motoci a venit de undeva de sus, adica de la UE; si mergand pe fir, de la sefii nedeclarati ai UE, care decid de la etajul 201 al bancilor cine si cand se imbolnaveste.
  Ar trebui sa fie o lectie pentru slugile preaplecate care executa fara cracnire ordine criminale, ca sistemul scapa intotdeauna de balast.
  Ai crezut ca pupi licuriciul si scapi? Na, ca licuriciul te-a aruncat multimii…pe undeva e meritat!

  Luati aminte, voi ceilalti vanduti!

 8. Deocamdată pare a fi o acțiune „turnesol”. Trebuie văzut dacă babuinii civici funcționează și fără alimentare cash.
  Oricum, chiar după toate busterelile, știința se dovedește a fi suverană. Aria cercului se închide, iar teoria relativității este valabilă și pentru ciocanul suedez.

 9. 🐈‍⬛, Magister Vlăduț și Epilatoarea la bulău !
  Dar unde sunt Jumară, CherePreș și vaxerii de pe forum ?
  Eeeeeh ? măRog…😜

 10. Ai dreptate, miliardele trec precum editorialele lui Nistorescu , ca porcii.

 11. Erau simpatici aseara, cum dadeau vina unul pe celalalt iar Drula striga ca-i un proces politic. Mircea Badea spunea ca a fost vorba de o slugarnicie in fata UE, ceva de genul uitati ce buni suntem noi! Ba, Vasilescu mai dadea vina si pe CAS care ar fi retinut informatia cu cele 5 zile in care putea sa corecteze numarul de doze.

 12. Evident că in romania se fură in stil barbar. Incă de pe vremea când parlamentul foarte patriot dar in perfectă colaborare cu Caritasul inițial la brașov, pe urmă patriotic la clujul funariot, deci se fura vârtos in timp ce săptămăni la rând se citeau de la pupitrul parlamentului niște mizerii numite ”raportul har-cov”.. E, de atunci au apărut patru zerouri la bani, a apărut fraudele bancare, bănci falimentate, au apărut sume vehiculate de milioane de dolari,. Și uite așa s-a ajuns ca azi să ai de-a face cu miliardul //Pentru care investiție românească patriotică bre ?? Măcar de cornutul patriot ar avea inteligența s-o investească creind locuri de muncă..Dar, poate..?? Ce cultură și educație are românu, bre ??

 13. Pentru prietenul meu care poarta o rana a copilariei …
  Draga prietene, am trait un model a ce a fost acum aproximativ, 80 de ani.
  Il vedeam aseara pe Voiculescu cum nu-si punea masca la un discurs, in timp ce pacientii erau legati in spitale dupa cum citeam in presa iar romanii nu-si puteau lua adio de la rudele bagate in saci…
  Cum au calcat ei pe principii, pe cadavre numai pentru „cauza”, numai sa se „puna bine” cu UEul.

 14. Ai dreptate, dar dacă e profesionistă, Kovesi o va lua la întrebări și pe Ursula
  In țară, procurorul care l-a bagat in puscarie pe Dragnea, o să-i bage și pe Câtu &.
  Liberalii voiau o alianță cu PNL? Poftim, aliați-vă si lăsați drum la președinție lui Ciolacu si iohannis prim ministru.
  AUR va rămâne pe dinafară, rkmanii sunt echilibrați, nu vor face ce vir televiziunile si săgețile păpușate din umbră, gen ion cristoiu, Cornel Nistorescu sau Gușă, Ciutacu si gașca de pe antena 3.

 15. Cristoiu zice de slugarnicie. Este corect dar este putin spus. De ce nu si dorinta de afirmare? Sau teama si nestiinta a ceea ce ar fi urmat (estimarile vuvuzelelor din interior si de afara fiind inca la fel de alarmiste)? Sa nu uitam nici atmosfera de nebunie populara (la propriu) intretinuta si amplificata de mai toata media coroborata cu incompetenta guvernantilor timorati si depasiti de evenimente. Doar o mana de persoane publice (felicitari dnei Diana Sosoaca si celor de langa ea!) din Romania acelor zile a ramas lucida si nepanicata incercand sa faca opozitie la masurile uneori cretine ale guvernantilor debusolati si uzi in izmene. Sa nu uitam ca la inceputul circului pandemic insusi Iohanis impreuna cu Orban disparusera de pe firmament impingandu-i la microfoane pe cei doi inchipuiti iresponsabili Vela si Arafat. Astia au scos pana si autovehiculele militare pe strazi ( ne spune DNA cine plateste acea actiune sinistra unica in lume?).Vorbim clar de fuga de raspundere a celor mari aflati intre presiunea celor de afara si nepriceperea si lasitatea lor de acasa. In toata acea perioada in Romania a domnit o harababura unica de la razboi incoace. Si de fapt in aproape toata lumea. Si atunci cine sunt cei care au dat ordin slugoilor din DNA sa vina acum cu aceasta pocnitoare ridicola care ii descalifica din nou profesional si nu numai? Ce se urmareste de fapt?

 16. Dezvăluirile, Comunicatul DNA cu 70 milioane vaccinuri cumpărate pentru 10 milioane de eligibili la vaccinare nu sunt perdea de fum și diversiune pentru stingerea dezvăluirilor privind dimensiunea afacerii și dezastrul proliferării drogurilor în școli? Sau pentru linșajul “omului de afaceri” din Sibiu? Câ este o practică curentă a Serviciilor din România de a crea agitație pe teme moarte ca să ascundă teme reale care fac prosperitatea acoperiților. Ce mai probabil peste vreo 5, 10 ani când va trebui un subiect de diversiune va apărea dosar care stă din anul 2022 la sertar despre achizițiile din USA de rachete, avioane, sisteme Patriot, tancuri Abrahams, toate îmbătrânite moral pentru inculpații Klaus iohannis, Nicolae Ciucă și vreun ministru al apărării sau de finanțe. Grețos.

 17. Fenomenul achizitionarilor exagerate de vaccinuri care apoi au fost distruse a existat in multe alte tari. Peste tot pierderea a fost justificata prevaland starea de forta majora. Poate fi anchetata doar fapta ipotetica a mituirii unor responsabili de catre cei din Big Farma. La noi insa chestiunea este speculata politic de securitate. Securitatea face jocurile iar politicienii sunt spectatori umili. Prostimea pune botul ca de obicei in mod partizan.

 18. Cazul acesta este o ancora la Ursula, un pretext sa se analizeze la nivel european. O incercare timida a Codrutei, poate ii reuseste si da lovitura.

 19. Cât de prost trebuie să fii de să crezi in ”capacitățile” codruței lascu..De avea ”talente” făcea treabă la DNA.. Insă,.. fiind cumprată de la tac-su gazosu pe milionu de dolari, pentru funcție contra campania lui cel cu pixelu albastru. Deci să mai vi azi cu ideea că o codruța poate și ar fi ceva de luat in considerare, trebuie să fii orbul cu mansarda goală..

 20. Marele scUrs La voi, in patria muma, acu 10 ani fugeau maghiarii in Austria de frica amenzilor falimentare aplicate de statului gitanului kazar rebel care isi obliga cetatenii la vaccinare. Nu s-a schimbat nimica. 64 la suta din unguri s-au vaccinat. Ce cultura si educatie are unguru bre daca se vaccineaza ca vita ??

 21. Nea Cornel a ramas cu nostalgia cartilor adolescentei scrise de culturnici ai Partidului Comunist(bolsevic) al Uniunii Sovietice!
  Bulgakov fiind o figura reprezentativa si culmea, de origine ucraineana, poporul sau indragit…Din amintirile din copilarie lui Nea Cornel nu i-au prea ramas imagini cu PORCI…Aceste imagini cu porci nu l-au invadat nici cand a fost adus, de soarta umana atat de plina de surprize, la Bucuresti si nici pana la LOVITURA DE STAT KGB/GRU/Comintern care a sacrificat traditional Ignatul de Sfantul Craciun, lovitura de stat pe care o numeste „revolutie” ca sa nu-si supere PROFI si ma refer la PROFI Marga, PROFI Severin si PROFI Cristoiu, ce sa mai zic dupa 1989 pana zilele astea…Neavand vana analitica nu si-a dat seama ca dosarul in speta se instrumenteaza pentru readucerea la ordine a sörosistilor marxisti sovietici isterizati de sutul primit pentru a se face
  loc CPALITIEI TRADARII NATIONALE!!! Ceva a mirosit Nea Cornel si anume ca dosarul o sa se incheie in coada de peste fiind mult mai putine MILIARDE in joc…Cam imprudent, dar ma Rog, vorba Cernowitzeanului Edelweis alias Marele urs siberian IREDENTIST…
  Barna si-a insusit lectia, de aceea nu face parte din dosar, cu toate ca A CONTRASEMNAT!!! Milioanele de vaccinuri NETESTATE ar fi rezolvat problema „SUPRAPOPULARII” Romaniei…

 22. Nu numai Nea Cornel are nostalgii sovietice, ci si cititorii si comentatorii sai credinciosi, e adevarat, cam suparaciosi cand da
  in porcii pe care ei ii iubesc si carora li se inchina precum o face ATEUL ordinar doru popescu in fatza „universului uranic”…
  Nea Cornel nu a inteles nici ca atacul sörosistilor BOLSEVIC/MARXISTI( nu „neomarxisti”) la Yoha Iscarioteanul Secu-i a condus la acest dosar…In fine, nu a inteles ca JOCURILE SUNT FACUTE, peeseedee-CIUCIU Olacul fiind varful de lance al regimului securist pentru anul urmator! Asa ca vorba SOCRULUI COMINTERNIST al unui PROFI, cine mizeaza pe Aur o sa calareasca un cal mort care trage dupa el Goarne si CLANTZE precum AGENTA SOVIETICA ZDAROVAIA ShoshoTroaca…Totul se potriveste, porcii si troaca…

 23. absolut

  Kremlin responds to NATO’s ‘military Schengen’ plan
  The move is another escalation of the US-led alliance’s confrontation with
  Russia, spokesperson Dmitry Peskov said
  https://rt.com/russia/587903-kremlin–nato-military-schengen/

  Oh the irony of it all… Now as I recall people in Germany, Poland,
  Hungary, Romania and other ex USSR satellites regularly denounced how
  soviet bases were permanently based in the country and occupied by soviet
  troops… Now guess what ? NATO doing the same thing !!!!!!!! How ironical
  indeed that these fools like the Poles and the Baltic countries or the
  Romanians and the Bulgars can’t smell the coffee. It means the end of
  their sovereignty and existence as countries.

 24. Profesorul Epidermă, Ticer la SNSPA, fost Ștefan Gheorghiu, clama la România TV cu manie proletara, cum că DNA nu are drept de anchetă la Vaccine de 1 mld Euro furaciune. Dl Drula furios/Io infipse pân’ la os, DNA-ului, zbierand ca un descreierat, e politie politică! Sau de fapt Politica e Poluție Nocturnă? Analistul politic Bogdan Chireac privește îngândurat acest spectacol maccabrrrru! Cu toată drrragoostea vă spun! E făcăturrrră! Așa a zis analistul politic, așa vă spun! Bani mulți de tot la Bruxelles! În România jeg, sărăcie, idioți î la Stat, corupție, minciună! 16 000 de Euro vs sărăcia din România? Faci moarte de om pt banii ăștia…

 25. Analistul politic Bogdan Chireac este foarrrrte, foarrrte suparrrat! E facaturrra ancheta DNA-ului cu prrrivirrre la Vaccine! E facaturrra orrrdinarrra! Așa este! In gradina Maicii Domnului numai îngeri, nici un Drac! 1 miliarrrd? Un fleac, m-au ciurrruit!

 26. Nea Cornel trebuia sa abordeze dosarul sub multiple aspecte, mult mai importante decat spagile de care s-a ferit sa aminteasca,
  pentru ca nu poate fi vorba de „PROSTOCRATIA sau NEGLIJENTA” infractorilor securisti, sunt aspectele LANTULUI CRIMINAL pornind de la FABRICAREA si EXPORTUL VIRUSULUI BOLSEVIC chinez, trecand prin Oms-ul controlat de UN MAOIST care a asigurat IMPUNEREA FOLOSIRII VACCINURILOR NETESTATE prin INSTITUIREA UNOR „STARI DE NECESITATE SANITARA”!!! ILEGALII COMINTERN legendati de un secol, ROTATIV, in FRUNTEA STATELOR Lumii prioritar in Occidentul capitalist superdezvoltat au fost investiti cu puteri discretionar-autocratice pe care le-au folosit, LA ORDIN, PENTRU BLOCAREA PROPRIILOR SOCIETATI si pentru INDATORARI STATALE URIASE!!! Cei mai DESCREIERATI BOLSEVICI SUB ACOPERIRE au mers in fanatismul lor ideologic pana la SCOATEREA ARMATEI IN STRADA!!!
  Flitul cu „davosienii, ‘jidanii’, Khazarii, trilateralele” e condamnat definitiv, Rasputin si TZi Ohm Phing, UrSulla von der Laie Balaie si Yoha, Macrou si Orbany, Bideu etc NEFIIND KHAZARI!!!

 27. Treceau ca porcii la troacă, treceau porci mici troli psd & pnl la Varan pentru mălaiul, tărâțele lor cele de toate zilele! Trecea semeț Morsa Competenta la A3-CNN și România TV pentru cei 12 000 de Euro net lunar, bob numărat, servicii de PR! Trecea mândru Varanul încărcat cu cei 60 000 000 de Euro, furaciune ICA Băneasa! Transpirat era profesorul, era aplecat, cocoșat la refuz supt greutatea banilor furați, nemunciți, calpi! Asta e! Alții mai buni de unde?

 28. Vad ca incepe DNA pe speta vaccinurilor anti-covid..toti porcii din politica PSD, PNL, USR sint vinovati…apoi porcii de medici, care au vaccinat lumea pt 80 RON de vaccinat si apoi porcii din mass-media care au facut propaganda pt vaccin, platiti fiind de guvernele PNL-PSD-USR si nu in ultimul rind porcii personalitati din Rom care s-au vaccinat in direct, cu vitamine evident, la chiuveta cum se zice…si in frunte porcii de la EU si porcii mondiali globalisti..chiombaliul ala autist de Bill Gates si bosorogii planetari Davos, etc…marea resetare a polii…

 29. Mă charlie, nu te ascultă Nistorescu deloc, asta e in subordonare clară, trebuie să faci instructie cu el când vinploile, noroiul si înghețul. Care e numele lui conspirativ? Dar al tău?

 30. Dl Vlad Voiculescu cu „abia” un liceu industrial la Pucioasa, ,să fie „vaduvit” violent de funcția de Europarlamentar cu 16 000 Euro net la Bruxelles? Îl paște nu Paștele Ortodox/Catolic ci Rahova, Poarta Albă, Jilava? Dl Drula furios/Io infipse pân’ la os bunului simț! E politie politică! Nimic de spus, sluga pupă puala boierului! Nimic nou. Dl Vasilică Câțu multimilionar în Euro, viitoare mireasă la Poarta Alba? Nu era mai bine drogangiu și spălător de vase în America? I-ați mireasă ziua bună/ De la frații penelisti/ De la surori…

 31. Mihaela Drragostea Mea = Președinte, Morsa, analistul politic = ministrul Sportului și Tineretului! Profesorul Voiculescu = Guvernator BNR! Mircea Badea = Ministru de Externe, Popescu Piedone = Ministru al Sănătății, Gelu Duminică fotomodel =Ministru al Muncii, Cosmin Prelipceanu Ministru al Justiției, Nicolae Ciucă = Președintele Academiei Române, Președinte de Onoare la Secția Limba Română! Și alții….

 32. Ce ai face dragă cititor cu 1 miliard de Euro? Ai fugi în Italia, Grecia, America? Sau să pui banii la saltea precum obezul de la Cornu, șpagă vânzare Petrom tot 1 000 000 000 de Dolari, și să iei din ei lunar, pe tacute, pe furiș?
  La Oala acoperită, nu cad muște în ea!

 33. Cred ca eu primesc extrem, extrem de puține informații despre raptul gigantic din România. Un lucru mă bucură, de la un principiu nu abdic, la ceea ce nu știu, nu scriu. Cititorul are mare respect în spațiul virtual al Cotidianului.

 34. Câtă dreptate are Peskov:
  Kremlinul răspunde planului „Schengen militar” al NATO :
  Mișcarea este o altă escaladare a confruntării alianței conduse de SUA cu
  Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov la
  https://rt.com/russia/587903-kremlin–nato-military-schengen/

  Culmea ironiei , zice și pe bună dreptate Peskov :
  – Din câte îmi amintesc, oamenii din Germania, Polonia,
  Ungaria, România și alți sateliți din fosta URSS au denunțat în mod regulat cum
  bazele sovietice erau permanent în țară și ocupate de
  trupele sovietice… Acum ghici ce? NATO face același lucru !!!!!!!!
  Culmea ironiei că proștii ăștia ca polonezii și țările baltice sau
  românii și bulgarii nu pot mirosi cafeaua ( aluzie-insultă la un simplism-primitivism cu care nu sunt de acord) :
  Înseamnă sfârșitul
  suveranității și existenței lor ca țări !

 35. Miliardele de Euro , Nu se da la Pensii la Pensionari ! Miliardele de Euro se Cheltuiesc pe Autostrazi ! De parca toti Pensionarii am avea Autoturisme Electrice ! Cu Pensiile Mici de 1100 de lei , nu ne ajung Pensiile nici de Mancare !

 36. Deh….daca ar fi fost vorba de 3 p.s.d.-isti C.Nistorescu nu ar fi avut nici o indoiala. Asa Citu, liberal, pro american….deh, baga o stramba. Sa creeze indoiala.Poate, poate….

 37. Nu au fost vameși cei arestați,….au fost polițiști de frontieră.

 38. Nu exista nici un virus bolsevic chinez. Invit pe toti geostrategii fufuli de pe topic sa posteze un studiu care atesta existenta viruslui sarscov2 din punct de vedere al izolarii, purificarii, microfotografierii etc, asa zisului virus, adica toata procedura alopata care atesta existenta sau realitatea unui fenomen de acest tip. Peer reviewed, da? Studiul NU este valabil daca unul sau mai multi autori ai abstractului stiintific are/au conflicte de interese cu producatorii de vaccinuri implicati in megafrauda plandemica. hai fuguta, rascoliti arhivele si dovediti ca exista un asemenea virus, bolsevic sau ba. sa purtati botnitza ca e praf mult pe acolo. praf, hihi

 39. o data se vede ca aleșii nostrii sunt ai lor.
  Noi, trăim cu senzația ca avem democrație. În fapt avem 200 miliarde, gaura.

 40. Este o noua vrajeala a securistilor impusa subordonatilor analfabeti profesional azilanti in DNA. Totul pentru a-i sminti si mai rau de cap pe cei cu mintile spalate care au sarit imediat la cap. Put toate forumurile de prostia acestei turme ce behaie vehement fara a realiza ca sunt din nou manipulati copilareste.

 41. Toata plandemia o mare poecarie din prima pana la ultima zi.
  Marea porcarie de fraierit creduli sa se vaccineze cu spectacolul pus in scena de cei mai proEuropeni Citu, Barna, Voiculescu din astia plimbati prin USA-West ca educatia e cheia, Voiculescu nici pana acum nu si-a prezentat diploma de studii.
  proEuropenii, cei mai anticorupti, au batut PSD fara drept de apel. La furat.
  Progresistii si liberalii se luptau ei cu rusii, cu comunistii si cu „penalul” Dragnia. Se luptau furand cu PNRR, BigPharma si BigTech cenzori de plandemie la furat.
  Cu sau fara fraudare Iohannis a primit milioane de voturi. Milioane de vaccinati si vaccinuri o alta mare fraudare. Fraudarea alegerilor de Clotilde Armand pe langa opera lui Citu, Voiculescu, Barna, Arafat etc

 42. LA CE au folosit VACCINURILE ?
  ASTA Intrebare.
  Functie de Raspuns se calibreaza SI Pedepsele.

  De FAPT, ar trebui …
  NU se va pedepsi deloc, NIMENI.

 43. Sa-l vad pe Catu in puscarie , asta da satisfactie ! O nulitate absoluta ne era prezentata ca o mare somitate in finante , desi nimic , dar nimic nu il recomanda! Pun pariu ca-l vor baga la zdup la fel de repede cum l-au pus prim ministru, cum au facut, special pentru el, congres ca sa-l puna presedinte de partid, cum l-au dat jos din toate functiile chiar de ziua lui … toate au fost pe repede inainte … Acum chiar mi s-a facut mila de el , oare l-au vazut asa maruntel si au incercat toate experimentele pe el ? cum a avut saracu ghinion sa-l dea afara de peste tot ,inclusiv de la ING BANK! dupa ce a facut puscarie in SUA isi va roade unghiile la Rahova sau Jilava … Ce a fost si ce a ajuns ! vrednic de mila …Rares Bogdan ar trebui sa imparta celula cu el , i-a facut campanie de mare geniu economic pana l-a nenorocit!

 44. Intr-un interviu la tv , un mare istoric britanic , specialist in europa de est spunea: ca sa cuceresti o tara e suficient sa cumperi politicieni corupti, nu mai trebuie sa cheltui bani cu armata si inarmarea ;In Romania a avut balta peste: politicieni corupti, fara caracter, demnitate si onoare , slugoi la superlativ , cata frunza , cata iarba ! Dar ce sa vezi , in Europa de Est a aparut un diavol impielitat care a impus ca ordine de zi razboiul si inarmarea , acum se cheltuie sume exorbitante pentru inarmarea pentru urmatoarea suta de ani , politicienii corupti n-au disparut , la ce sume se vehiculeaza cu inarmarea si comisioanele lor au crescut exponential !

 45. Ennya 10 cu +++. Felicitări. Nimic nu este „intamplator” NI-MIC. Aurescu Goldberg zicea că Marea Neagră e Lac Rusesc, rușii e pericol mondial! Deci? E in „sfârșit” război, Complexul Militar Industrial American duduie in sute de miliarde! Aurescu Goldberg next? Ales de B’nai B’rith judecător la ONU, nu ales de jegoasa și infecta MAE. Butoiul cu Untură Ranceda cu 4 stele pe umăr, vrea arme Americane de 38 de Mld de Dolari! Șef NATO în Kandahar sau viitor șef de „semnătura” achiziții arme americane vechi de 41 de ani? Se pregătește cel mai mare furt din Istoria României GFR canibalizeaza CFR Călători și CFR Marfă cu active, pasive, personal, cam 82 mld E! Duci locomotive la Szegged Hungary cu sigla CFR, cu trei litri de vopsea , vine cu sigla GFR! C transformat în G? Minte diabolică de Securiști! România? O țară total eșuată pentru talpa țării, izvorul Tămăduirii pentru noua Burghezie Bugetară! Simbioza Gazdă-Parazit merge ceas elvețian în România, țară putred de coruptă!

 46. Săracul nenea Cornel Nistorescu, suflet bun, neinformat total cu privire la Apocalipsa Furaciunii din România! E a 11’a spița de la căruță despre furaciune! Cuibul de vânzători de țară din CA Hudrolelectrica refuză prelungirea contractului cu Hidroserv care face Mentenanță 100% la Hidroelectrica! Au ingineri automatisti și electroniști de clasa mondiala. Se vrea distrugerea Hidroserv ca capii din conducerea CA Hidroelectrica să își facă „propriile” firme de Mentenanță. Vor crește exponențial facturile de întreținere utilaje, bani băgați în facturile cetățenilor! Vor creste exponențial banii în conturile jmecherilor din CA Hidroelectrica! Este caz de sabotarea Economiei Naționale, Plutonul de Execuție! DNA-ul este în somn vecinic, SRI doarme dus, dl Nistorescu asculta la casa părintească greierii, lupii urlând, ciocârlia sburand! Și Leprele distrug România încet, sigur, temeinic! Vilele din Dubai, Viena, le fac cu ochiul!

 47. Mă golane, adică Tică zis din Călărași, ai genul fluid, mamă?
  Acum te numesti „enya”?
  Doamne, apără și păzește, mulți frustrați se cred genii!
  La așa dobitoc…

 48. Scriam înainte de război de Plutoniu Militar Rusesc la 100 de milioane de grade deasupra României! Miroseam că va fi război, nu știam când! De peste 10 ani se ” clocește” acest război! Alcoolicul de Băsescu ajuns la dimensiunile unui copil din cauza băuturii in exces( Mircea Dinescu citire) zicea că Marea Neagră e Lac Rusesc, Bogdan Aurescu a definitivat frază! E război, în sfârșit război! Ura, de 8 ori ura, e război in regulă! Complexul Militar Industrial American duduie in calduri! Încă o dată America e salvată de Leprele din Europa care ii sunt slugi supuse! Pace? Ce e aia? Vrem moarte, distrugerea ființei umane prin orice mijloace! Moscova nu crede o lacrimi, USA nu crede în Pace

 49. Porcu’ e bun prăjit, nu bun în Parlament! Am o mare nedumerire! De ce politicienii când sunt la putere și acumulează bani, multe miliarde, consideră România Elveția și dacă sunt acuzați de DNA, consideră tot România Birkenau, Bergen Belsen, Mauthausen? Furi și ești neprins râzi? Ești prins plângi?

 50. Slinos, Tică semnează Ennya si postează slinos. Pus la fum, șoriciul îi va fi mai gustos.

 51. Dl Adrian Năstase, noul D’artagnan al „Cornului” Secarei , aia cu pelagra, și-a lăsat barba, mustață și blugi rupți în genunchi! Se uită indiferent, rece, placid, ochi de pește( macrou) congelat! De ce este așa de liniștit? Bate fierul cât e cald, nu știi când vei mai fi la putere și să mai ai posibilitatea ca să distrugi România la proporții nemaivăzute în istorie! Miliardul de Euro cu Vasilică Câțu star? Miliardul de Dolari dat de Austriecii de la OMV, îl pun la adăpost de muncă, sărăcie, șomaj, jeg, frig , stat laolaltă cu proștii, talpa țării! E așa de bine și de cald miliardar în dolari! Să tot trăiești, să tot ajungi la 98 de ani! Talpa Țării să crape de foame nu activul de partid PSD-PNL!

 52. Dacă nu furi in România de la 1 Mld de Euro în sus, nu te poți numi „politician cu ștaif”. Păi se poate? Adrian cu 1 mld de Dolari comision vânzare Petrom și noi „abia” 100, 200 de milioane de Euro? Dacă ești subt furaciune 100 de milioane de Euro, tractorist te numești! Îți face de viu sicriu activul de partid! Mort ești financiar! Ești pe” drojdie” ca Mitică Buzatu! Gurile rele zice că în jud Vaslui se moare cu zile în spitale! Se moare pe capete! Moldovenii nu au ” asimilat” învățăturile Național Socialiste ale psd-ului? Mare mirare, mare mirare!

 53. Slinos — Slinosule , esti obsedat de Tica ! Dar , ti-e si frica de el … ca esti dintre cei despre care vorbeste el … de bine ! Si ti-e frica sa nu se implineasca ce zice el . Cu voi .

 54. ennya ,” ca sa cuceresti o tara este suficient sa cumperi politicieni corupti ” ! Punct ochit , punct lovit . Caz scoala , Romania . Sa vedem ce urmeaza ca GEOANA spunea ieri ca Romania va intra in disolutie .

 55. Eu știam că se fură în România mult, dar nici că știam că se fură enorm de mult. Eu am suflet blând, supus! Trăiesc din ziar, reclame, numai ce îmi dau elevii la meditație limba romana și cursuri de jurnalism intensiv! Pe Dumitru Ținu el l-am școlit! Inclusiv pe Sorin Bălan. Nu iau bani de la Guvern și Servicii. Așa să ne ajute Dumnezeu. Beau o rachie coaptă cu piper înainte de masă. Vă salut cu drag!

 56. Un anume Javrelin incearca sa ma muste de koor, dar si pe Nea Cornel, convins ca rezolva doi dintr-o lovitura…Nu stie ca Nea Cornel e de-al lui si nu de-al meu…

  De la un scro foi superbolsevizat, antisemit/care uraste atavic evreii, hemo roid, nu poti astepta altceva decat sa-l citeze cu evlavie pe stranepotul Peskov al NARODNICULUI LENINIST BOLSEVIZAT Maxim Gorki, nascut in Gorki precum Gheorghe Gheorghiu in Dej!
  Propun ca toti sclavetii sovietici ai Securitatii ceausiste sa fie adunati cu totii in Azilul de noapte…

  Titicaca Cacalosia sclavetilor davosieni merge pana acolo incat „SA NEGE CALITATEA DE VIRUS BOLSEVIC CHINEZ”, ca sa scoata China BOLSEVICA care l-a fabricat din carti!? MarGealatul asta sovietic nu intelege ca NU CONTEAZA NUMELE DE BOTEZ si nici CE A FOST DE FAPT, virus sau BACTERIE, ceea ce conteaza fiind UNDE A FOST FABRICAT si CINE LE-A EXPORTAT!!! Doar PROFI Marga a mers pana acolo incat SA NEGE VEHEMENT PATERNITATEA BOLSEVIC-CHINEZA…

 57. Prin Decretul nr.195/2020 din 16 martie 2020 emis de Klaus Iohannis si contrasemnat de catre Ludovic Orban ,au instituit starea de urgenta cu avizul CSAT ,stare urgenta prelungita de aceiasi,in toate domeniile -numind Comitetul Național pentru Situații de Urgență condus de MAI si MANP ,bagind taburi in orase stare de urgenta ce a distrus Romania.
  Domeniile -In Domeniul ordinii publice,Politia-MAI,in Domeniul economic -Art. 8 – Guvernul poate adopta măsuri de susținere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19.,In Domeniul sănătății-Art. 5.- (1) Coordonarea integrată a măsurilor de răspuns cu caracter medical și de protecție civilă la situația de urgență generată de COVID-19 se realizează de către MAI-, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, în colaborare cu MS și cu celelalte instituții implicate conf HG nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc.
  Ei au facut asta cu incalcarea competentei,Constitutiei,art. 53- dr.si lib.,ca slugi ale OMS,UE-Ursula ,deci alaturi de neisparvitii Vlad Voicuelscu si Manaila si Catu trebuie sa raspunda in primul rind L.Orban ,IOHannis el si guparea sa de tradatori la virf ce au decis.
  DNA vine cu un fragment doar de 1 miliard selectind pt.a salva UE si pe Ursula de achizitia facuta cu acceptul lui Iohannis prin organele numite,prin asa zisa clauza de „opt-out”prin care de fapt TRadatORIi ar fi putut refuza!

 58. Exista DOAR un SINGUR univers uranic/ceresc … οὐρανίων/”*Dyḗws Ph₂tḗr”/DZEUS, cel si din credintele noastre autohtone stravechi … cel care dupa 1930 a si fost DESCOPERIT observational de catre OMENIRE ca fiind obiectul astronomic numit Universul Extragalactic (cel care prin procesul fizic/termodinamic de expansiune si racire adiabatica a CREAT si CERURILE (cele observate cu ochiul liber acum 3000 de ani: braul luminos numit Galaxia Calea Lactee, stelele cele mai apropiate care fac parte din aceasta, precum si Sistemul Planetar /cel centrat pe PAMANT in vechime, dar dupa anul 1610 fiind VERIFICAT STIINTIFIC a fi centrat pe Soare).
  Credinta, PROPRIE si AUTOHTONA, in DZEU ca ZEU de tip UNIC si MITOLOGIC a avut-o POPORUL nostru de pe TARAMUL nostru inca din cele mai vechi timpuri (credinta in TATAL cel CERESC (οὐρανίων)/”*Dyḗws Ph₂tḗr datand inca din epoca PIE/3000 BC). Aceasta se vede la POPORUL nostru GETO-DACIC inca din epoca lui Zamolxis/550 BC … „VII,3,5. Se spune că un get cu numele Zamolxis ar fi fost sclavul lui Pitagora şi că ar fi deprins de la acesta unele cunoştinţe astronomice [despre CER/οὐρανίων]. Mai întâi, [Zamolxis] s-ar fi făcut preot al zeului cel mai slăvit la ei, iar după aceea a primit şi numele de zeu.” (Strabon/(64 BC–24 AD), Geografia, VII).
  Iar despre invatatura primita de la Pitagora/(570 – 495 BC) de catre Zamolxis/550 BC, Aristotel/(384-322 BC) spunea „Când Pitagora a fost întrebat [de ce există oamenii], el a spus: „pentru a observa CERURILE/οὐρανοῦ” și obișnuia să pretindă că el însuși era un observator al NATURII și de dragul acestui lucru si-a trait intreaga viață.” (Aristotel, Protrepticus).

  PS. Atei sunt cel care nu cred in NATURA unica a Universului Extragalactic … crezand doar in alte fiinte antropomorfe, inexistente insa.

 59. DEH … por cii sunt doar cei care mai cred inca intr-un univers antropocentic si geocentric … si ca fiinte antropomorfe de tip AI, in spatele unor ‘computere de tip IT’, ar fi putut CREAT si Cerurile (sfera cereasca cea solida si transparenta) si Pamantul.

  REALITATEA fiind insa alta si foarte simpla … un simplu obiect astronomic/Universul Extragalactic (BANUIT de catre neamul nostru ca DZEUS cel Uranic in credintele noastre stravechi PIE inca din 3000 BC), obiect astronomic DESCOPERIT de catre OMENIRE in 1930, obiect astronomic aflat in evolutie, care printr-un simplu proces fizic/termodinamic de expansiune si racire adiabatica, a PUTUT sa CREEZE atat CERURILE cat si PAMANTUL.

 60. DEH … cei din titlul acestui articol sunt doar cei care mai cred inca intr-un univers antropocentic si geocentric … si ca fiinte antropomorfe de tip AI, in spatele unor ‘computere de tip IT’, ar fi putut CREAT si Cerurile (sfera cereasca cea solida si transparenta) si Pamantul.

  REALITATEA fiind insa alta si foarte simpla … un simplu obiect astronomic/Universul Extragalactic (BANUIT de catre neamul nostru ca DZEUS cel Uranic in credintele noastre stravechi PIE inca din 3000 BC), obiect astronomic DESCOPERIT de catre OMENIRE in 1930, obiect astronomic aflat in evolutie, care printr-un simplu proces fizic/termodinamic de expansiune si racire adiabatica, a PUTUT sa CREEZE atat CERURILE cat si PAMANTUL.

 61. Perceptia, respectiv intruchiparea antropomorfa a CREATORULUI, a lui Dumnezeu, tine de inclinatia OMULUI spre PALPABIL, de aceea ii infatisau pe Zei in zorii civilizatiei mai intai ca animale, apoi ca oameni…Asa a devenit Zeu Zalmoxis, de exemplu…Fiind un Zeu LOCAL, de aceea ATEUL ORDINAR si DUSMAN AL POPORULUI ROMAN doru popescu FARA Dumnezeu si FATA PATRIE/APATRID UCRAINEAN BOLSEVIZAT din scutece NU-L NUMESTE Dumnezeu…Nu vrea si nici nu poate intrucat si-ar narui constructia artificiala prin care vrea sa-si legitimeze falsa iubire pentru POPORUL ROMAN care crede in Dumnezeul ANTROPOMORF adica IN REPREZERTARE ANTROPOMORFA… E vorba de un SUBTERFUGIU asemanator aceluia de a-i denumi pe REGII GETO-DACI orice altceva decat ceea ce au fost REGI si aceasta numai pentru A NEGA CONTINUITATEA REGALA de la STATUL GETO-DAC la ROMANIA MARE si astfel pentru a „legitima republica BOLSEVICA”!
  AGENTULUI SOVIETIC marxistoid ceausist doru popescu ii plac citarile din DEX si Google, dar cand ii TRANSFORMA pe REGII GETO-DACI in „BAZILEI” sfideaza reprezentarea elina antic-homerica a REGILOR/IMPARATILOR drept BAZILEI!!! ATEUL monstruos doru popescu nu explica de ce GRECII moderni NU-SI NUMESC REGII bazilei?Prin P.S.-ul de tip marius hemo roidu ceausist monstrul ATEU doru popescu
  si-a NARUIT constructia ilogica de „legitimare a republicii bolsevic-staliniste si de rastalmacire a CREDINTEI ROMANILOR MILENARI in DUMNEZEIRE si Dumnezeu!!! ANTROPOMORFUL Zeu Zalmoxis devine „INEXISTENT”…

 62. DumneZEU, denumire originala autohtona/locala, are ca radacina a cuvantului numele de ZEU (denumire pre-crestina). DumneZEU/DZEU face parte din panteonul zeilor cei Indo-Europeni. Un derivat sanscrit indian apare in *deywós („celest”), cu nume de ‘zeu’ in mitologiile Proto Indo Europene (PIE) (3900–3500 BC), *Dyēus avand sensul de „DZEUL cel CERESC”, reprezentant chiar NATURA tata /TATEL cel CERESC. Indo-Iranian: *dyauš, greaca minoniana si miceniana ZEUS, latina-DIOS, ilirica-DEI.
  Si nu cu sensul de alta divinitate ‘antropomorfa’ care ar fi creat NATURA si cerul.
  Zamolxis/Zalmoxis a fost un OM-ZEU (care a trait ca om si a fost divinizat ca zeu). Elevul lui Pitagora (filozoful si astronomul NATURII), Zamolxis fiind cel care a creat pentru POPORUL ROMAN „credinta in CUNOASTEREA UMANA a NATURII”. Aceasta este o componenta proprie si valoroasa a credintelor noastre stravechi si autohtone/locale ROMANESTI … cea de DESCHIDERE spirituala catre CUNOASTEREA UMANA a NATURII. Si de aceea, neamul nostru cel ROMANESC am pictat astronomii si filozofii antici pe peretii bisericilor si manastirilor noastre.
  Si nu cea de credinta inchisa (dogmatica sau fanatica) si opaca (in fata NATURII) a altor religii. Si de aceea noi ROMANII nu ne-am crucifizat OMUL-ZEU cel CRESTIN (Iisus), am TOLERAT credinta cea CRESTINA (Galerius DACUL/311 AD) si nu ne-am inchis oamenii de stiinta (Galileo) sau ars pe rug filozofii (Giordano).
  De altfel, la noi ROMANII, toate sarbatorilor CRESTINE (praznuite pe acest taram) se SUPRAPUN peste sarbatori AUTOHTONE locale traditionale si PRE-CRESTINE ale neamului nostru stravechi (cele GETO-DACICE).

 63. FORMA cea TRADITIONALA de ORGANIZARE politica a POPORULUI nostru, in decursul ISTORIEI noastre, a fost (in mod PERMANENT) o organizare de tip PAMANTEANA si ALEASA in mod AGNATIC, conform legilor noastre cele STRABUNE. Precum CONDUCATORII nostri cei ANCESTRALI si PAMANTENI de triburi (proto-)GETO-DACICE din epoca PIE/3000 BC, cei PAMANTENI alesi VREMELNIC si AGNATIC ca BASILEI in epoca IE/1500 BC, DUCII cei PAMANENI din Evul Mediu, DOMNII cei PAMANTENI din epoca Medievala, DOMNITORUL cel UNIFICATOR de neam PAMANTEAN Cuza/(1859-1866), precum si conducatorii cei PAMANTENI ai REPUBLICI noastre ACTUALE (1948-pana in prezent).
  BUREBISTA era numit BASILEU chiar de catre PROPRIUL sau POPOR si chiar pe PROPRIUL sau TARAM ! NIMENI NU POATE NEGA DECRETUL DIONYSOPOLITAN ÎN CINSTEA LUI ACORNION (inscriptie sapata in piatra/lapidarium) si NICI aceasta TITULATURA folosita („βασιλέως Βυραβε[ισ]τα” ) .
  Titulatura de BASILEU/BAZILEU [BAZILÉU s. m. (în Grecia homerică) era titlu purtat de conducătorii tribali/DEX] este o titulatura AUTOHTONA venita pe linie straveche greceasca si balcanica, datand inca din Epoca PIE a Bronzului, fiind inscrisa pe diverse tablite provenie din epoca Miceniana (*gʷasileus) a Linearului B (qa-si-re-u)/(1600-1100 BC). Aceasta titulatura denumea ‘conducatorii tribali locali’, fiind considerata, in epoca, diferita de cea de ‘rege’/wanax (wa-na-ka, folosita tot in epoca Miceniana a Linearului B). Archytas/(435-360 BC), un Pitagorician ca formatie, in tratatul sau „Despre justitie si lege” indica ca titlul de ‘basileu/bazileu’ semifica cel de ‘conducator suveran si pamantean’.

 64. Capitala BASILEULUI Decebal/(87-106 AD) era numita „Sarmizegethusa Basileion” de catre Ptolemeu in Geografia sa/150 AD, cu mult dupa cucerirea lui Traia a Daciei/106 AD. Si nu Sarmizegetusa Regie … denumire data de catre austrieci (post anii 1500).

  In textele din Fontes Historiee Daco-romanae (ed. Academiei/1964-1966), texte care cuprind toti autorii antici pana la anii 1000 AD, numele de BASILEU este folosit de 38 de ori, iar numele de ‘rege’ doar de 5 ori. Aceasta indica ca in Antichitate titlul folosit de conducatorii nostri tribali a fost cel de ‘basilei’.

  Geto-dacii aveau doar conducatori locali de triburi care, in vremuri de restriste se uneau, in mod efemer si vremelnic, in uniuni de triburi. Fara a avea insa un stat functionaresc centralizat si stabil in timp. Asa precum amintesc si anticii:
  „Cât despre Burebista, acesta a pierit din pricina unei răscoale, mai înainte ca romanii să apuce a trimite o armată împotriva lui. Urmaşii acestuia la domnie s-au dezbinat, fărâmiţând puterea în mai multe părţi. De curând, când împăratul August a trimis o armată împotriva lor, puterea era împărţită în cinci state. Atunci, însă, stăpânirea se împărţise în patru. Astfel de împărţiri sunt vremelnice şi se schimbă când într-un fel, când într-altul.” (Strabon/(64 BC–24 AD), Geografia, VII).
  Iar Ptolemeu aminteste un numar de 15 triburi geto-dacice din epoca sa/anii 150 AD.

 65. Credinta lui Zamolxis/c. 550 BC, elevul lui Pitagora, era monoteista (in zeul autohton, venerat pe acest taram/DZEUS/NATURA/CERUL TATA cel stravechi PIE/3000 BC, crez al NATURII studiat de catre Pitagora/570-495 BC) si monista (NATURA UNICA/UNIVERSUL UNIC ca o conceptie COSMOLOGICA a lui Anaximandru/(610-547 BC), „un UNIVERS unic si lumi planetare multiple”). Deoarece Zamoloxis a avut asemenea profesori ca mentori, la anii 550 BC, zeul sau si crezul sau este exclus a fi de natura antropomorfa. Aceasta fiind si superioritatea credintelor noastre religioase in perioada anilor 3000 BC/DZEUS si respectiv 550 BC/Zamolxis.

  Grecii au avut un zeu principal de tip PIE (ZEUS cel minoic/crez nascut in Creta) si o alta divinitate (THEOS cel din Septuaginta biblica/datand din epoca lui Ptolemy II Philadelphus/(285–247 BC). epoca in care a fost tradusa Biblia in limba greaca, in zona Egiptului). Si cum anii 285 BC sunt ulteriori anilor 550 BC … religia noastra (de tip NONantropomorfa) a lui Zamolxis (monoteista/a NATURII Universului UNIC si teista/de studiere a NATURII Universului UNIC) a fost ANTERIOARA si SUPERIOARA religiilor antropomorfe de pe taramurile semite.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.