Minciunile lui Ponta şi erorile lui Iohannis din prima confruntare

Prima confruntare dintre finaliştii din 16 noiembrie a fost un fiasco. Practic nu a vizat aproape deloc funcţia prezidenţială. Victor Ponta a fost campion la minciuni, iar Klasu Iohannis a comis mai multe erori.

Minciunile lui Victor Ponta la Realitatea TV

  • Probabil vom avea cele 25 de secţii de votare în plus cerute de ambasade (nu se înfiinţează nicio secţie de votare în plus)

  • în România 18.500 de secţii de vot, 9,5 milioane de alegători au votat fără niciun fel de problemă (În centrele studenţeşti sute de studenţi nu au mai reuşit să voteze din cauză că nu au putut intra în secţii până în ora 21.00)

  • pentru românii din Valea Timocului tot români, pentru ei există un tip de abordare în care ţara mamă trebuie să sprijine la păstrarea identităţii culturale, religioase, educaţionale. (Românii din Valea Timocului sunt asupriţi, se forţează deznaţionalizarea lor, sunt persecutaţi non-stop de autorităţi)

  • unt un susţinător al ideii organizării, în 2016, a votului prin corespondenţă şi a votului electronic (Victor Ponta s-a opus întotdeauna votului prin corespondenţă)

  • în comisia constituţională nu s-a discutat de votul prin corespondenţă ( Amendamentul lui Gorghiu, care completa articolul 62, alineatul 1 din Constituţie, prin adăugarea frazei „Dreptul de a alege poate fi exprimat şi prin mijloace electronice sau mijloace de comunicare la distanţă, potrivit legii electorale”, a fost respins, înregistrându-se 5 voturi „pentru”, 12 voturi „împotrivă” şi o abţinere – ştire 06.06.2013)

  • conform deciziei Curţii Constituţionale, orice modificare la legile electorale se face prin lege, cu minimum şase luni înainte de alegeri (Guvernul Ponta III a dat OUG 45 pentru modificarea Legii alegerilor prezidenţiale pe 26 iunie 2014;pentru situaţii neprevăzute se admite modificarea legislaţiei electorale pentru chestiuni ce nu ţin de esenţa alegerilor)

  • conform datelor neoficiale sunt 1 million 700 mii de români în Italia (În Italia sunt maxim 1,1 milioane de români – înregistraţi oficial şi neoficial)

  • Stanoevici nu are nicio atribuţie în organizarea alegerilor. (De ce a fost trimis la Londra pentru turul II al alegerilor ?)

  • Ce fel de pact am semnat cu domnul Băsescu, ştiţi cumva?(Pactul de coabitare din decembrie 2012)

  • Veţi mai tăia pensiile, pentru că le-aţi mai tăiat (Pensiile nu mai pot fi tăiate datorită unei decizii CCR; Iohannis nu a tăiat vreo pensie cuiva)

Ce erori a comis Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a comis patru categori de mai erori în confruntarea de la Realitatea TV:

  1. Candidatul ACL ar fi trebuit – chiar dacă s-a decis în ultimul moment să vină la Realitatea TV – în debutul dezbaterii, să solicite reguli clare pentru formatul emisiunii. Reguli care dacă ar fi existat, nu i-ar fi permis lui Victor Ponta să ocolească răspunsuri, să intervină peste minutele contracandidatului său, şi, ce este foarte important, ar fi canalizat dezbaterea pe probleme specifice atribuţiilor unui preşedinte. Practic, la Realitatea TV dezbaterea a vizat orice, dar numai în proporţie de 5% chestiuni legate de fişa postului de la Palatul Cotroceni. O dezbatere legată strict de „Cotroceni” i-ar fi fost favorabilă clar lui Iohannis.

  2. A mizat foarte mult pe contrastul de comportament dintre el şi Ponta, pe contrastul tipului de politician dintre el şi Ponta. Într-o ţară cu un electorat în procent foarte mare educat şi bine informat, ar fi avut foarte mult de câştigat. Dar în faţa unui segment mare de electorat din România el a părut că se află permanent în defensivă, deşi, paradoxal, a avut foarte multe momente în care a avut iniţiativa, dar pe chestiuni pe care doar un electorat bine instruit l-a priceput.

  3. Avea posibilitatea să îl atace la baionetă pe Victor Ponta şi să-l destabilizeze pe chestiuni destul de grave: falsul din declaraţiile de avere ale premierului, utilizarea Poştei Române în campania electorală pentru Victor Ponta, ordonanţa „Dragnea” şi efectele ei în stabilirea diferenţei după primul tur de scrutin, recordul de turişti electorali, blocarea de către PSD a cererilor DNA de anchetare a unor foşti miniştri care sunt şi parlamentari, blocarea cererilor DNA de arestare a unor deputaţi PSD, PC şi UNPR, refuzul PSD de a respinge definitiv legea graţierii şi amnistiei, efectele pactului semnat de Ponta cu Traian Băsescu, chestiunea pomenilor electorale, şantajarea primarilor, profesorilor din Satu Mare de către liderul local al PSD, demontarea numeroaselor minciuni proferate de Victor Ponta în ultimul timp şi multe multe, altele. Un alt candidat l-ar fi făcut praf pe Ponta, care nu avea decât trei sau patru teme de atac, dar care erau uşor de parat. Dar acest punct 3, este indisolubil legat de punctul 2.

  4. Când Victor Ponta a insistat pe chestiuni ce ţineau de guvernare, în special pe date şi cifre şi pe care Iohannis nu le stăpânea, eschivele sale au fost stângace. În mod normal, candidatul ACL trebuia să blocheze orice discuţie privind actul de guvernare. Practic, Iohannis a acceptat şi a intrat în jocul lui Ponta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.