Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în septembrie 3,3 mld. lei de pe piaţa internă, prin vânzare de titluri

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să împrumute 3,3 miliarde lei în luna septembrie de pe piaţa internă prin vânzare de titluri de stat, de peste două ori mai mult decât suma atrasă în august.

Finanţele au programat pentru august vânzarea de titluri de stat în sumă de 2,5 miliarde lei, dar au reuşit împrumute doar 1,4 miliarde lei. Suma redusă împrumutată în august a venit pe fondul creşterii costurilor de finanţare ca urmare a tensiunile politice cauzate de suspendarea în vederea demiterii a preşedintelui Traian Băsescu.

Astfel, în luna august Finanţele au finalizat cu succes doar două din cele cinci licitaţii programate, iar în celelalte trei cazuri au respins ofertele băncilor considerând randamentele cerute prea mari.

Ministerul vrea să împrumute în septembrie 2,8 miliarde lei prin vânzarea de certificate de trezorerie cu scadenţă de 8 luni (două licitaţii a câte 700 milioane lei) şi, respectiv, un an (două operaţiuni de 600 şi respectiv, 800 milioane lei).

Încă 500 milioane de lei ar urma să fie împrumutaţi prin emisiuni de obligaţiuni cu maturitate de doi (300 milioane lei) şi, respectiv, patru ani (200 milioane lei).

Prima licitaţie este programată pentru luni, 3 septembrie, când Trezoreria vrea să împrumute 700 milioane lei prin vânzare de certificate cu maturitate de opt luni.

La cea mai recentă operaţiune pentru astfel de titluri, Finanţele au atras 700 milioane lei, la un randament de 5,91% pe an. Ulterior, Ministerul Finanţelor a respins ofertele la două licitaţii pentru certificate la un an şi obligaţiuni pe trei ani şi cinci luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.