Miniștri vizați pentru remaniere

La începutul lunii octombrie va avea loc remanierea Guvernului. Deși oficial nu a fost avansat niciun nume, există o listă cu miniștrii care nu și-au făcut treaba bine. Însă mai sunt și alții pe care, deși au imaginea șifonată, PSD vrea să-i mențină în funcții. Dacă anunțata remaniere va fi doar de formă, rămâne de văzut.

Cererea oficială adresată premierului Viorica Dăncilă de către președintele PSD, Liviu Dragnea, prin care acesta solicita evaluarea activității miniștrilor este una formală întrucât numele celor care urmează să plece din Guvern sunt deja cunoscute. Liviu Dragnea nu a dorit să facă public numele miniștrilor care urmează să fie remaniați. Liderul principalului partid de guvernământ a anunțat că schimbările vor avea loc luna viitoare. Doamna prim-ministru, aşa cum am vorbit cu dumneaei, am vorbit şi cu domnul Tăriceanu, trebuie să prezinte o proprie evaluare a miniştrilor, iar noi în PSD, într-un termen rezonabil, nu foarte lung, trebuie să avem o discuţie despre fiecare ministru în parte. Eu cred că până la sfârşitul acestei luni, mă rog, începutul lunii octombrie, eventual, acest lucru trebuie să se încheie cu o remaniere”, declara Liviu Dragnea.

Și prim ministrul Viorica Dăncilă a confirmat faptul că a început verificarea activității membrilor cabinetului său. O remeniere o voi decide în urma evaluărilor care le fac. Deja am început evaluările pe fiecare minister în parte, raportată la programul de guvernare. S-au făcut foarte multe lucruri, multe lucruri în afara programului de guvernare, dar, aşa cum am spus, de când am preluat mandatul, pentru mine este important ca fiecare punct din programul de guvernare să fie îndeplinit de fiecare minister în parte şi de Guvern, per ansamblu.”

 ALDE nu dorește schimbarea niciunui ministru din propriul partid.

Cine se află pe lista scurtă

În fruntea listei demnitarilor care urmează să fie înlocuiți din funcții se află ministrul Culturii, George Ivașcu. Acesta este acuzat de organizarea defectuoasă a Centenarului Marii Uniri. George Ivașcu a decis anularea celor 2.000 de proiecte pentru sărbătorirea Centenarului, a demis doi subsecretari de stat și 21 de consilieri din Departamentul Identității Naționale. În luna aprilie, opoziția a înaintat o moțiune simplă împotriva ministrului, care a picat însă la votul din Camera Deputaților.

Ministrul Educației, Valentin Popa nu a reușit să gestioneze problema manualelor școlare. Acesta a hotărât desființarea celor alternative, impunând manualul unic. Înainte de începerea noului an școlar unele manuale au fost tipărite cu erori grave de conținut. Nemulțumiri la adresa sa au venit și din partea rectorilor marilor universități care l-au acuzat că nu ține cont de performanțe atunci când stabilește bugetele, acestea fiind acordate după criterii politice. Opt universități de stat s-au trezit cumai puțini bani ca urmare a repartizării cifrelor de școlarizare.

Ministrului Transporturilor, Lucian Șova i s-a reproșat că nu a demarat niciun proiect important de intrastructură și chiar a oprit proiectul cu Banca Mondială pentru autostrada Comarnic-Brașov. Mai mult, declarația sa din Parlament potrivit căreia construirea autostrăzilelor ar avea ca efect creșterea salariilor și ar determina multinaționalele care își desfășoară activitatea în România să plece în alte țări, a stârnit controverse. Este o reţea de autostrăzi minunată în Occident. De ce au venit multinaţionalele aici? Au venit că sunt salarii mici. Când o să avem autostrăzi, o să avem salarii mari. Şi tot vor pleca. Către alte zone fără autostrăzi, dar cu salarii mici.“

Nemulțumiri în PSD sunt și față de activitatea ministrului Economiei, Dănuț Andrușcă din cauza faptului că acesta nu a făcut nimic de când a fost numit în funcție. La fiecare apariție publică și-a dovedit incompetența, neputând să vorbească coerent despre activitatea instituției pe care o conduce.

Ministrul Tineretului și Sportului, Ioana Bran deși are multe probleme de rezolvat, nu a făcut nimic pentru susținerea activității sportivilor. Mai mult, aceasta a acordat un interviu la Europa FM, în cadrul căruia și-a pus consilierii să sune la postul de radio sub altă identitate și să-i laude activitatea. Consilierii Florin Mulcuțan și Alex Ciucă și-au schimbat numele și au pus întrebări stabilite dinainte.

Principala acuzație care i se aduce ministrului Turismului, Bogdan Trif este că nu a rezolvat problema persoanelor înșelate de agențiile de turism atunci când au achiziționat pachete de vacanță. Nemulțumiri au venit, în primăvară, și din partea hotelierilor de pe litoralul Mării Negre care au afirmat că acesta nu are experiență în turism, iar comunicarea dintre stat și unitățile private de cazare și alimentație publică este dificilă.

Alți demnitari care ar putea părăsi Guvernul sunt: ministrul Cercetării și Inovării, Nicolae Burnete și cel al Comunicațiilor, Bogdan Cojocaru. S-a vorbit și despre posibila înlocuire din funcție a ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, remaniere dorită doar de PSD, ALDE susținând menținerea în funcție a acestuia.

Miniștrii îndoielnici omiși de pe listă

Și prestația altor miniștri a stârnit nemulțumiri constante, însă conducerea PSD vrea să-i mențină la guvernare. Este cazul premierului Viorica Dăncilă, criticată deseori pentru activitatea sa în fruntea Executivului. Însă șeful PSD, Liviu Dragnea o susține în continuare. „Sunt foarte mulţumit de doamna prim-ministru. Eu şi foarte mulţi colegi de-ai mei ştiu că este un prim-ministru bun. Ştiu că în fiecare zi stabileşte lucruri, în fiecare zi demarează, porneşte, aprobă proiecte, dar din păcate în anumite ministere unii colegi, unii membri ai Guvernului nu au reuşit să aibă decizia de oportunitate, care este a lor.” 

Probabil nici ministrul Agriculturii, Petre Daea nu va fi schimbat din funcție deși nu a gestionat eficient epidemia cu virusul pestei porcine, aceasta ducând la uciderea a zeci de mii de porci. România va fi nevoită să importe scump carne de porc în următoarele luni.

Deși ministrul de Interne, Carmen Dan a fost acuzată în repetate rânduri că a gestionat defectuos a intervenția forțelor de ordine, PSD o susține în continuare. La incidentele din Piața Victoriei, jandarmii au reacționat disproporționat, lovindu-i pe protestatarii pașnici. Sute de plângeri penale au fost depuse apoi la Parchetul General împotriva acestora de către persoanele agresate. Când a fost chemată să dea explicații în fața Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, Carmen Dan a răspuns evaziv. Cu toate astea, liderul PSD, Liviu Dragnea consideră că demnitarul de la Interne și-a făcut treaba. „Nu putem vorbi de o vină a ministrului. Sunt absolut convins că în 10 august instituţiile statului n-au greşit cu nimic. Jandarmii şi-au făcut datoria. Pentru 10 august sunt suficiente elemente să spunem că a fost o tentativă de lovitură de stat. Au fost proteste finanţate.“ Opoziția a înaintat împotriva sa, în Parlament, moțiunea simplă „Bastoanele PSD peste obrazul democrației românești.”



Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

4 Comentarii

  1. un articol foarte bun! daca aceasta este imaginea PSD-ului cu privire la activitatea ministeriala inseamna ca acest partid este unul foarte serios! un singur lucru lipseste din aceasta analiza: care au fost criteriile avute in vedere cand acesti ministri au fost propusi pentru posturile in cauza! criteriile de analiza a activitatii lor nu au stat la baza alegerii lor?

  2. Sa nu va inchipuiti ca aceste remanieri in guvern se fac corect .Cei care vor fi remaniati sint doar acei ministri care nu joaca dupa cum le cinta Dragnea penalul.

  3. AJUTAȚI SĂ FACĂ CE TREBUIE NU REMANIAȚI, pe placul nimănui, să ajungeți la vorbele necugetate a ”guvernului lui” GREȘIȚI. !!!

  4. POATE LA EDUCATIE VEDEM UN FLORIN COLCEAG, FLORIN NEGOITA, IOAN AUREL POP, IOAN SCURTU, IOAN BOLOVAN, la transporturi un japonez, chinez, la justitie pe dana garbovan sau razvan savaliuc, un premier ca orlando teodorovici, calin georgescu, cu taxe si impozite egale pt toti, multinationale, fundatii, universitati private, la cultura, un istoric ca ioan scurtu pt centenar, la sport si tineret, ion tiriac, gh hagi, nadia, lavinia milosevici, cr gatu, porumboiu, ion danciu, DAN GRECU,

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.