Ministrul Culturii dă din coate să intre pe lista plagiatorilor

romanialibera.rose susţine că ministrul Culturii și Cultelor, Gigel Știrbu, ar avea probleme nu numai cu autenticitatea tezei de doctorat ci și, mai nou, cu cea a unei cărți despre viața religioasă din România, lucrare care apare în CV-ul său postat pe site-ul Camerei Deputaților.

În articol se exprimă indirect suspiciunea cu privire la corectitudinea plasării lui Știrbu, acum deputat și ministru, pe post de coordonator al ediției din 2008 a lucrării. Atunci când era doar secretar de stat în același minister pe care acum îl conduce ca titular al portofoliului culturii și cultelor. Cartea a apărut inițial în anul 1999 și ulterior, într-o ediție adăugită, și în 2005. Foștii coordonatori ai volumului și-au justificat semnăturile prin contribuțiile pe care ei le-au adus acestuia. Or, după cum se afirmă în articolul menționat, nu pare să reiasă de undeva contribuția lui Știrbu la acest volum. Contribuție care ar fi justificat prezența semnăturii sale pe copertă.

”(…) în 2008, statul român decide publicarea celei de-a treia ediţii a cărţii. Păstrând până la identitate structura ediţiilor mai vechi, dar modificând câteva date, cele care se referă la creşterea numărului lăcaşurilor de cult, cartea „Viaţa religioa­să din România” devine copilul adoptiv al unui nou coordonator, de data aceasta actualul ministru al Culturii, Gigel Ştirbu. În anul 2008, Ştirbu era secretar de stat la Culte.”, scrie românialiberă.ro.

Specialistul în legea dreptului de autor Robert Bucur, citat în articol, deși spune că ”nu pare un caz în regulă” nu este, totuși, decis cu privire la încălcarea Legii dreptului de autor. El subliniază că se poate ”pronunța ferm” în acestă privință doar după ce citește singur lucrările.

În articol se menționează că numele primului coordonator al cărții nu apare, nici pe copertă și nici în interiorul acesteia, deși textele lui au fost păstrate în ultima ediție.

România liberă reamintește că a arătat, într-un articol apărut pe 21 ianuarie, că cealaltă lucrare a ministrului Culturii, „Liberalismul românesc în anii 1930-1940”, prezintă ”multe semne de incorectitudine ştiinţifică, potrivit specialiştilor”. ”Notele şi referinţele din subsolul paginilor cărţii sunt incomplete şi au trezit suspiciuni în mediul academic.”, se mai afirmă în articol.

Conform precizărilor publicației amintite, Ştirbu şi-a susținut doctoratul, în anul 2011, la Universitatea Valahia din Târgovişte, cu teza „Liberalismul românesc în anii 1930-1940”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.