Ministrul Digitalizării și ”capra vecinului”

Nu vreau să se panicheze lumea că o să interzicem TikTok-ul. Noile reguli se aplică tuturor și nu favorizează pe cineva anume, a explicat ministrul Digitalizării Bogdan Ivan.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a declarat marți, pentru B1 TV, că e o chestiune de săptămâni până când va exista o reglementare clară a rețelelor sociale. Normele se vor aplica pentru toate rețelele sociale.

„Avem două paliere. Palierul tehnic, care în urma unei analize făcute de ministerul nostru cu autoritățile statului în materie de securitate cibernetică, am venit cu o recomandare clară din partea Consiliului Operativ pentru Securitate Cibernetică, prin care tot ce înseamnă dispozitiv de serviciu din administrația publică din România se recomandă ferm să nu fie instalată această aplicație.

Al doilea aspect, care ține mai mult de marketingul politic, e reglementat foarte clar de AI Act, care a fost adoptat de Parlamentul European, de Strategia României pentru inteligența artificială, pe care urmează să o adoptăm în Guvern și care e în dezbatere publică de mai bine de șase luni, și de Digital Service Act, o directivă la nivel european care e transpusă automat în legislația din România și pentru care încă din decembrie am creat mecanismul de aplicare într-o formă în care tot ce înseamnă conținut care incită la ură și ură împotriva statului, care vine și încalcă regulile democratice sau care e creat de AI și nu respectă condițiile de utilizare ale platformelor – că vorbim de un standard – acest lucru e filtrat mult mai sever și automat ajunge să fie mai greu de încălcat.

Am creat și un mecanism care va fi implementat în maxim două trei săptămâni, prin care tot ce înseamnă astfel de conținut care e raportat să poată fi scos în cel mult 60 de minute”, a declarat Bogdan Ivan.

Despre amenzi

„Acest lucru e aplicabil tuturor rețelelor de socializare și când se constată că nu au fost respectate aceste standarde, se poate ajunge la amenzi usturătoare de până la 7% din cifra globală de afaceri”.

Cum se va face acest control

„Sunt filtre tehnice și atunci când folosești un anumit tipar verbal, anumite cuvinte, folosești anumit profil comportamental, automat filtrele vor împiedica încărcarea acelui clip video, de exemplu. Indiferent de partid sau dacă e un om politic sau nu. Vorbim de un standard unitar care nu favorizează pe cineva”.

Ministrul a precizat apoi că pentru tot ce înseamnă conținut AI deja sunt filtre agreate cu marile platforme încă de acum 4 – 6 săptămâni, iar Digital Service act urmează să fie adoptat în câteva săptămâni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Deci nu va faceti griji n-o sa fie doar Tik Tok cenzurat ci tot ce misca si nu scrie frumos despre stat! Deci pun baietii amenzi grase pe firmele care gazduiesc mesaje care nu convin sistemului. O sa scriem ceva gen: „Ne exprimam adeziunea fata de statul care are grija de noi si filtreaza tot ce e negativ, „extremist” si daunator sanatatii noastre! Ne bucuram ca statul a marit taxele! Datoria externa creste vertiginos ceea ce desigur e bine daca asa a hotarat guvernul!”

  2. ”tot ce înseamnă conținut care incită la ură și ură împotriva statului” ???? Daca ”statul”, adica clica de politicieni romani, este corupt si cetateanul spune adevarul: politicienii sunt prosti, mint, au diplome false, fura, sunt corupti, si restul realitatii societatii romanesti actuale, asta inseamna ca cetateanul ”incita la ura”??? Pai Stalin si Hitler erau mici copii pe langa Bogdan Ivan, Ciuca, Ciolacu, si alte gorghiene, adica lighioane! De ce avem nevoie de atat de mult control? Pentru ca va este frica de noi!

  3. Au terminat-o cu lupta impotriva coruptiei. Ca e fumata nu mai prinde tefelistila#rezist. Au inventat alti dujmani. Au trecut la lupta cu extremismul care „incită la ură și ură împotriva statului”, care stat este partidul stat, sub statut de partid unic. Si deja suna ca celebra expresie standardizata L’État, c’est moi

    „Extremistii” au bagat frica-n oasele partidului stat.

  4. Citez din DEX: „Digitalizare=administrarea de DIGITALINA organismului. Digitalina are efect LAXATIV”. Adevarul este ca ASTA SE FACE IN ROMANIA. In restul lumii se face DIGITIZARE, nicidecum digitalizare.
    Da, ma rog, e adevarat ca DEX-ul meu e d-ala comunist, din anii 70. Acuma, ca am devenit ceea ce si-au dorit romanii politruci, care lanseaza lozinci pentru babuini, respectiv COLONIE AMERICANA nici n-am putea face altceva decat sa … ne digitalizam pe noi.

  5. Adica impotriva parazitilor si criminalilor care terorizeaza si abuzeaza zilnic oameni care s-au nascut pe lumea asta ca sa traiasca in pace, liniste si armonie cu Creatia lui Dumnezeu. Sper ca sunt pregatiti sa plateasca pentru toate astea. Cenzurarea urii impotriva statului o sa fie ultima lor grija.

  6. Cum il chema pe gheneralul ala SRI cu controlul a ceea ce se va publica online , (ma)Rog cumva ? Asa dintr-o data in plina campanie se „activeaza” filtrele. Minunata democratura damboviteana da roade . Scoala lu nea Vergil (Magureanu) a ajuns la apogeu. ‘Menezeul mamii voastre de securisti. De acum incolo o sa va injuram pe sleau ca sa aveti de lucru sa nu mai taiati frunza la caini degeaba in ministeru lu peste afumat.In loc sa faceti ce trebuie mimati lucrul, asa cum ati facut-o vreme de 34 de ani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.