Atacul de la Moscova este o lecție și pentru Occident

Atacul terorist de la Moscova a avut loc la împlinirea a 25 de ani de la intervenția militară NATO împotriva Iugoslaviei. În același an 1999 începea al doilea război din Cecenia. Au fost ”războaiele fondatoare” ale noii versiuni a alianței NATO (care urmărea consolidarea victoriei în Războiul Rece) și a Rusiei lui Vladimir Putin (care considera că Razboiul Rece nu a avut învingători și învinși, ci s-a încheiat printr-un acord al părților, nerespectat apoi de SUA). Atacurile teroriste au jucat un rol esential in justificarea extinderii sau refacerii influenței celor două mari puteri, într-atat de mult încât au apărut suspiciuni că unele atacuri au fost operațiuni sub drapel fals. Acum, terorismul pare să fie un nou front într-un război mare. Pe termen scurt, este mai puțin important de ce s-a deschis acum acest nou front. Important este dacă atacul terorist îi va face pe ruși să lupte și mai mult pentru regimul lor sau le va submina moralul și va reduce din autoritatea liderului, la împlinirea a 25 de ani la putere? Răspunsul este important pentru Rusia, pentru Ucraina și pentru SUA și aliații lor.

În Rusia, atacul de la teatrul Crocus din Moscova amintește de atacul teroriștilor ceceni asupra teatrului Dubrovka din Moscova, din 2002, soldat cu un număr asemănător de victime (în cazul atacului din 2002, mulți ostatici au murit din cauza fentanilului pompat de forțele speciale ruse în sistemul de aer condiționat al clădirii, inainte de asediu, după aproape patru zile de criză). Mai amintește de luarea de ostatici de catre teroriștii lui de la școala din Beslan, în 2004, cu un număr aproape triplu de victime.

În presa occidentală, atacul este pus pe seama neputinței întregului regim Putin, pornind de la birocrați și până la secrviciile secrete, de a asigura securitatea cetățenilor, investind toate resursele și atenția în războiului din Ucraina. Faptul că serviciile secrete americane au avertizat guvernul rus despre pregătirea unui atentat terorist (ultimul avertisment a fost chiar public, pe site-ul Ambasadei SUA la Moscova), nu ar fi decât o circumstanță agravantă pentru regimul Putin, care a comentat aceste averismente spunând că sunt o „provocare” și ”un șantaj”.

În Europa, atacul terorist de la Moscova ar rebui să amintească de atacul de la teatrul Bataclan din Paris, în 2015, soldat cu un număr similar de victime. Sau de atacul de la Manchester Arena din 2017. Ambele atacuri teroriste pot fi considerate un eșec al serviciilor secrete. De altfel, au apărut multe critici privind lipsa măsurilor de securitate, neverificarea bagajelor în cazul atentatului de la Manchester.

Explicația inițială – că atenttul a fost comis de organizatia Stat Islamic – a generat mai multe întrebări. Cea mai evidentă ține de motivul pe care l-ar fi avut jihadiștii. S-a vorbit despre prezența militară (mult redusă) a Rusiei în Siria, de activitățile mercenarilor ruși din fostul Grup Wagner în state africane musulmane. Unii au invocat chiar și vetoul Rusiei și Chinei în Consiliul de Securitate ONU împotriva unei rezoluții americane pentru încetarea focului între Israel și Hamas. Însă această ipoteza nesocotește faptul că Rusia a susținut poziția palestiniană (exprimată, în octombrie 2023 printr-un atac terorist de poporții) încă de la momentul atacului Hamas de pe 7 octombrie.

O altă explicație, oferită în primele ore de după atac de presa rusă de stat, a sugerat că în spatele atacului ar fi serviciile secrete ucrainene. Pe de o parte, Departamentul de Stat al SUA și regimul de la Kiev au negat categoric orice implicare. Pe de altă parte, modul de operare în atacurile asumate tacit de serviciile ucrainene (asasinarea fiicei ideologului Alexander Dughin sau asasinarea unui blogger militar rus) a fost total diferit, nu au vizat o masă uriașă de indivizi.

Cea mai puțin credibilă explicație este cea oferită de presa din Ucraina, care a invocat o operațiune sub drapel fals a regimului Putin, pentru a escalada războiul din Ucraiana, o ipozteză fundamentată pe atacurile din 1999 din mai multe localități ale Rusiei, care au fost folosite ca pretext pentru începerea celui de al doilea război din Cecenia. Asupra șirului de atentate din 1999 planează suspiciunea planificării de către elemente din statul rus, dar aceeași suspiciune a apărut și în cazul atentatelor de la 11 septembrie din statele Unite. Prima intervenție a președintelui Vladimir Putin după atacul de la teatrul Crocus pare să indice că Kremlinul nu va încerca să acuze Ucraina și nici nu are o legătură cu planificarea atacului.

Revendicarea rapidă a atacului de către franciza din Afganistan a organizației Stat Islamic a adus mai degrabă îndoieli decât certitudini în Rusia. Atacatorii, arestați în apropierea graniței cu Belarusul, sunt toți cetățeni tadjici și asta a dus la o încercare de explica atacul ca reacție la recrutările unor indivizi cu dublă cetățenie – rusă și a fostelor republici societice central asiatice – pentru războiul din Ucraina. Este o ipoteză alimentată și de recrutările disproporționate din punct de vedere etnic în Federația Rusa – republicile acestea, inclusiv Cecenia lui Ramzan Kadîrov, au contribuit cu un număr disproporționat de mare de tineri la efortul de război în comparație cu Rusia.

Imediat după atac, în Rusia au apărut reacții împotriva imigranților, o critică a unei realități prezente și în Vest, dar accentuată în Rusia de războiul din Ucraina. ”A lăsa sute de mii de imigranți neverificați din Asia Centrală să intre în Rusia doar pentru a satisfice lobby-ul unei rețele corupte de politicieni, de organizații ale disporei si de afaceriști care practică semisclavia este o greșeală îngrozitoare, pentru care Rusia a plătit deja un preț foarte mare. Actualele politici au creat o categorie de oameni care sunt rupți de societatea rusă prin limbă, bariere culturale și care sunt ușor de recrutat în scopuri infracționale și extremiste. A pedepsi cu moartea animalele care au atacat teatrul Crocus ar fi drept, însă nu va rezolva problema migrației necontrolate care creează condiții pentru recrutarea în scopuri extremiste, în special când aceste condiții sunt speculate de o țară întreagă care este susținută de o mare putere. Migrația în masa din Asia Centrala este deja un aspect al războiului hibrid dintre Ucraina/NATO și Rusia și nu va face decât să se înrăutățească dacă nu se va schimba nimic”, se arată pe canalul Telegram ”Rușii cu Atitudine”.

 

Toate cele de mai sus arată că, în ciuda războiului din Ucraina, Vestul și Rusia au un inamic comun și se confruntă cu probleme interne și amenințări asemănătoare.

Tragedia de la Moscova ne readuce aminte de rezultatele fatale ale lipsei de încredere. Se pare că serviciile SUA au avertizat Rusia despre planificarea unui atac, iar președintele Putin a catalogat acest avertisment drept „provocare”. Este ușor să ne imaginăm că Washingtonul ar reacționa la fel, dacă ar veni un avertisment similar din partea serviciilor ruse”, scrie Anatol Lieven, profesor la King’s College din Londra și fost corespondent al The Times în timpul războaielor din Cecenia.

Atacul ar trebui să ne facă să ne gândim că guvernele și elitele din aparatul de securitate pot scăpa din vedere adevăratul interes al siguranței cetățenilor – prima lor datorie. Concentrându-se obsesiv pe presupusele amenințări reciproce, sistemele din Rusia si SUA au uitat de această datorie.

În ultimele trei decenii, Washingtonul a amenințat interese importante ale Moscovei și statutul de mare putere al Rusiei. Însă (cel puțin până la invazia rusă în Ucraina și la livrările americane de arme și informații), Washingtonul nu a ucis niciun cetățean rus. În acest interval de 30 de ani, teroriștii islamiști au ucis sute de ruși în Vladikavkaz, la teatrul Dubrovka, la Beslan, acum din nou la Moscova. Cât despre ideea unui atac NATO asupra Rusiei (așa cum susține propaganda internă din Rusia), așa ceva este absurd. Iar dacă Rusia este cu adevărat foarte vulnerabilă, atunci la se folosește descurajarea nucleară?

Pe de altă parte, Rusia a amenințat într-o măsuă mult mai mică interesele naționale americane și aspectele primatului global al SUA. Rusia nu a generat vreo amenințare pentru teritoriul SUA și cetățenii americani. Rusia nu și-a dorit așa ceva (cel puțin până la războiul din Ucraina). Cât despre ideea unei invazii ruse în NATO, aceasta este o fantezie paranoică a războiului rece, precum și rodul propaganei vestice menită să îngrașe bugetele militare. Iar dacă Rusia ar reprezenta o asemenea amenințare, atunci la ce folosește oare descurajarea nucleară americană? În aceeași perioadă de 30 de ani, grupările teroriste islamiste au ucis mii de americani pe 11 septembrie 2001, au încercat să facă asta la Boston și o vor face din nou, dacă vor avea ocazia. În plus, teroriștii au ucis sute de europeni din țările aliate.

Confuzia priorităților a afectat grav politica SUA și analiza din presa americană privind Orientul Mijlociu. Analiștii ruși pur și simplu nu pot înțelege de ce, după dezastrele din Irak și Libia, SUA și aliații lor și-au dorit să răstoarne regimul din Siria și să ducă la haos și la victoria Statului Islamic (așa cum CIA a si avertizat administrația Obama de la bun început).

Rușii se întreabă cum se face că, la începutul anului 2011, secretarul de Stat Hillary Clinton promis sprijin pentru dictatura brutală a lui Hosni Mubarak din Egipt – argumentând că, în caz contrar, vor triumfa grupările extremiste islamiste -, iar apoi, în cursul aceluiași an, Clinton a descris sprijinul Rusiei pentru Bashar al-Assad drept „abject”, deși Moscova a acordat acest sprijin din aceleași motive. Singura explicație pe care o găsesc rușii este că regimul din SUA este posedat de o ură patologică față de Rusia – și rușii nu greșesc mult dând această explicație.

Inainte și în timpul celui de-al doilea război din Cecenia, în 1999, motivati de ostilitatea oarbă față de Rusia, mulți comentatori vestici nu au vrut să recunoască rolul tot mai mare al extremiștilor islamiști din Cecenia și au evitat să descrie acțiunile lor ca acte de terorism. De cealaltă parte, deși atacul de la Moscova a fost revendicat de Statul Islamic, președintele Putin încearcă să dea vina pe Ucraina.

Dacă nu vor putea dovedi clar acest lucru, autoritățile ruse ar trebui să renunțe la aruncarea vinei asupra Ucrainei. În caz contrar, vor sa ajunge din nou să nu-și poată apăra cetățenii în fața amenințărilor reale. La fel, să sperăm că niciun analist occidental nu va acorda atenție ipotezei lansate de Ucraina – fără nicio dovadă – cum că tragedia de la Moscova a fost o operațiune sub drapel fals planificată de guvernul rus.

În cele din urmă, avem aspectul responsabilității. Este incredibil că, după avestismentul SUA și după atacul de la Moscova din 2002, teatrul Crocus a nu era păzit. Este o neglijență criminală din partea autorităților și trebuie ca cineva să răspunda pentru asta. Însă este puțin probabil, câtă vreme nici politicienii și oficialii din SUA nu-și asumă răspunderea pentru dezastrele în care au băgat America în ultimii 30 de ani. Asta se întâmplă din cauza legilor și instituțiilor care ar trebui să tragă la răspundere elitele – lucruri care în Rusia nu au existat vreodată și care în Vest sunt într-un rapid proces de degradare.

Mai important este aspectul care ține de conștiință și simțul datoriei. Ne place să credem că Vestul este mai bun decât Rusia din acest punct de vedere. Eu nu aș fi atât de sigur”, încheie Anatol Lieven.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19

47 de Comentarii

 1. ISIS este facatura MI6, CIA si Mossadul si de aceea acesta ataca doar popoarele arabe, Iranul si pe rusi. Cu o mare precizie doar popoarele care le stau in cale Israelului si USA. Numai Marchevici nu s-a prins de acest lucru, Cu atat mai evident cu cat israelienii au omorat peste 30.000 de palestinienii in Gaza iar iSIS face mare macel la Moskova. Sau s-a prins si-si face doar meseria conform propagandei oficiale amerloce. Ca asa-i ordinul pe unitate, acesta se excuta si nu se discuta.

 2. Mai jos declaratia OFICIALA a lui PUTIN , deci Marchievici , PUTIN acuta Ukraina cat poate inainte rezultatelor anchetei !
  In nici-un caz n-o scuza cum RIDICAND LA FILEU sugerezi 😀 😉 !
  :
  „Și imediat apare întrebarea: cine beneficiază de asta? Această atrocitate poate fi doar o verigă într-o serie întreagă de încercări ale celor care luptă cu țara noastră din 2014 în mâinile regimului neo-nazist de la Kiev. Și naziștii, așa cum se știe, nu au disprețuit niciodată să folosească cele mai murdare și inumane mijloace pentru a-și atinge obiectivele.

  Mai ales astăzi, când contraofensiva lor promovată a eșuat complet. Acest lucru este deja recunoscut de toată lumea și nu este contestat. Forțele Armate Ruse dețin inițiativa de-a lungul întregii linii de contact de luptă, iar toate măsurile luate de inamic pentru stabilizarea frontului nu aduc succes.”

  🤣🤣🤣

 3. „Timp de aproape un an si jumatate, bombardamentele aeriene ale SUA impotriva ISIS au lovit aproape in gol in Siria. Nu numai ca nu a primit asteptata lovitura de moarte, dar terorismul jihadist s-a intins ca un cancer peste insemnate teritorii siriene si irakiene, autodeclarandu-se „stat”, si inca unul „islamic”, pentru a induce o cat mai mare confuzie. Cum de a fost posibila o asemenea ineficienta a SUA, cand nici macar in invadarea Irakului, in 2003, nu a reunit o megacoalitie de 62 de state, iar loviturile aeriene americane au infrant rezistenta puternicei armate irakiene in doar cateva saptamani? Sa fie vorba de vointa politica sau de tactici militare?

  Printr-un izbitor contrast, bombardamentele Rusiei in Siria, incepute miercuri, au lovit in plin multe pozitii ISIS, dintre care pe unele le-au distrus in intregime. Tinte ale loviturilor rusesti au fost centre operationale si de comunicatii, tabere de antrenament, vehicule blindate, baterii de artilerie, depozite de armament, combustibili si munitii, o fabrica unde se produceau centuri pentru teroristi sinucigasi si un centru de echipare cu explozibil a masinilor pentru misiuni sinucigase, toate apartinand ISIS si Al-Qaida.”

 4. În sfârșit Marchievici ! ai scris ceva care m-a destrăbăluit la minte. Deci Putin și rușii vor să mascheze rușinea de a fi pierdut războiul rece și de-aia mă plictisesc cu textul ” ne-au păcălit, le arătăm noi lor..” Și în sfârșit traduci un analist,sau ce-o fi Anatol ăsta, neutru și corect. Am o singură obiecție și și aceea subiectivă: e greu să nu-i urăști pe ruși. În rest da, și eu am senzația că trăim într-o perioadă a superficialității și a lipsei de responsabilitate. Devenim leneși și plini de noi.Din cauza lenei devenim certăreți că ,vorba aia,trebuie să ne umplem timpul cu ceva. Ne merge prea bine. Mă tem că numai o tragedie groaznică ne va trezi.

 5. adica voi nu stiti ca lucrarea isis e lucrare amerecana, care primesc tratamente balneare in fictiunea pisrael. Numai noi stim. Ca voi naveti voie sa stiti.

  acolo langa Palestina, dar nu intra paste khazarii goy. Ten aripa da tatar mincinos, sugemeai pula cu toata familia decare dispui.

 6. II ….Actualul atac se vrea pus în cârca ISIS, cică drept răzbunare pentru astfel de acțiuni precum cele de mai sus, din care reiese că SUA protejează ISIS, ba, mai mult, o folosește când are nevoie, invocând faptul că rușii au distrus-o ori de câte ori au avut ocazia. Cine-i mai crede pe americani ?
  Vom vedea imediat …. 😉

 7. „Atacul terorist de la Moscova a avut loc la împlinirea a 25 de ani de la intervenția militară NATO împotriva Iugoslaviei”
  Cumetre, deja ai stabilit ca a fost atac terorist…..da’ daca a fost o agresiune, ori o provocare,…..
  Recunosc, ca eu sint mai prost,….da’ ce-a cautat NATO in Iugoslavia ……….n-am aflat…

 8. Atacul de la Moscova a fost ca golul lui Maradona contra Angliei, despre care acesta a declarat apoi ca a fost „dat cu mina lui Dumnezeu si capul lui Maradona” ! … atac terorist executat cu mina ISIS si cap ucran ! Ma rog, si unii si altii trasi cu sforile si dirijati, si intr-un caz si in altul, de adevaratii minuitori ai papusilor …

 9. gelu Scrie si in biblie, nu? Omule,esti dus rau .Dar probabil de complaci in prostovaneala.

 10. Cretiniilor , rusii vau taiat macaroana la o viata normala a nepotilor si copiilor vostri. Suntet i constienti de asta ? Lingaii de cururi anerloce va spun asta? Nu mai au nici un viitor…sunt sclavi de pe acum.

 11. scrie Anatol Lieven, profesor la King’s College din Londra și fost corespondent al The Times în timpul războaielor din Cecenia.- mai important pentru mine e Judecătorul Napolitano, invitații săi, Scott, col mc Gregor, diplomatul Alistar, fost cia Larry, Groven, Lancester ( jurnalist amerloc), canalul Redacted, Tucker , Assange și mii și mii de alți nelingători de neocon anglosaxon ! Pe la noi, ce bășeșesc leanța popii și tibilici cu bocanci pișați e cacalamaca? SLAVĂ PĂCII, micronilor !

 12. Deci Americanii au știut de atentat !
  De unde ? De la cine ?
  De ce n-au dat detalii, ci doar și-au sfătuit cetățenii din Moscova să evite întrunirile publice ?
  măR😜g…
  ■{ Cititoru’ }■

 13. FOARTE BUN ARTICOLUL,MAI ALES ULTIMUL PARAGRAF.USA a avizat Rusia.Foarte bine din partea lor,dar USA a avizat Rusia din pozitia de organizator.Acei borfasi au fost recrutati din rindurile saracilor ISIS care lupta in Ucraina ca mercenari,pe bani,deci USA nu avea de unde sa aiba aceasta informatie decit ca implicati direct.Rusia nu a fost ignoranta acestei informatii pentru ca avea controlul ISIS,dar nu avea controlul CIA.De aici iese ca uleiul deasupra apei SURPRINDEREA.ATACUL TERORIST A FOST O SURPRIZA TOTALA PENTRU TOATA LUMEA,NU SI PENTRU USA CARE L-A ORGANIZAT.

 14. Rusia, cred eu, este ilustrarea perfecta a expresiei „colos cu picioare de lut” … si care (nu stiu cum o fi cu adevarat ? noroc lasat de la natura sau Dumnezeu ? ghinion ? …) mai are pe cap si o coroana de aur cu diamante (bogatiile sale), care atrage atentia si poftele multor tilhari, care cauta sa puna mina pe ea … Esta adevarat ca in prevenirea situatiilor de criza si a atentatelor s-au facut si se fac in continuare multe greseli, este adevarat ca nu toti decidentii sint de acord cu politica oficiala, cu Putin si de multe ori nici unii cu altii, intre ei, dar cred ca cine neaga imensa dificultate de a apara aceasta tara (suprafata cit doua continente, zeci de mii de km de frontiere, numar mare de dusmani, …) impotriva amenintarilor externe si interne este cel putin inconstient. Nu stiu, practic, daca si cum vor reusi, in urmatorii ani, sa-si apere tara …

 15. USA a avizat Rusia despre atacul terorist pentru un singur si unic () motiv.A VRUT SA IASA DIN CERCUL SUSPECTILOR DE TERORISM. CONCLUZIE:USA ESTE UN STAT TERORIST,ASTA-I PAREREA MEA.

 16. La naiba, am scris din start că e complicitate pe ascuns care da un semnal că va dispărea Putin într-o perioadă scurtă. Deja arată semnalele pe micile ecrane! O să se arate și revoltații care au pus la cale oroarea și au dat vina pe alții prin folosire la acțiune.

 17. Atacul de la Moscova este o lecție si pentru Moscova.Explicit pentru putin(intentionat cu litera mica,pentru ca e criminal dovedit si urmarit international prapaditul).Ma ,voi care scribaliti pe acilea aveti dinti in vagauna?Pare ca nu aveti dinti,somoiocilor(cuvant ardelenesc intraductibil si extrem,extrem de veninos),de cand Dragnia si Ciutacu v-a scos la contraordonanta 13,cu ghinion,nu v-ati pus dintii .La televizor s-a vazut ca sunteti ca vai de mama voastra , baba cloanta va dadea clasa amaratilor.Daca va pun eu dintii ,fac un bine pentru voi si un mic rau:nu va dau anestezic(fiind nesimtiti de la natura).Radu Humor,tu ai dinti?Dar tu gelu?gelu lasa blestemele,ca se intorc la emitator.

 18. Sa-ți bagi lecția undeva, moron!
  US nu e Rusia ta indolenta și coruptă!

 19. Cati stiu exact ca ❤️”razboi asimetric”❤️
  inseamna de fapt ->
  TERRORISM (= care inseamna uciderea ne-inramstilor, ne-vinovatilor, a civililor pentru a induce graza in POPULATII ne-militarizate) ?

  SHALOM ! 😐

 20. „„Și imediat apare întrebarea: cine beneficiază de asta? Această atrocitate poate fi doar o verigă într-o serie întreagă de încercări ale celor care luptă cu țara noastră din 2014 în mâinile regimului neo-nazist de la Kiev. Și naziștii, așa cum se știe, nu au disprețuit niciodată să folosească cele mai murdare și inumane mijloace pentru a-și atinge obiectivele.”

  😎😎😎👌😋🤐

 21. Daca vrem sa fugim de subiect il diluam facand istoria atentatelor.Ce-ar fi sa ne oprim exact la momentul in care s-a produs evenimentul.Alegerea lui Putin ca presedinte.Puteau fi suparati ISIS ca Putin va mai fi presedinte?Nu.Indiferent ce presedinte ar veni ISIS e pe lista neagra.S-ar putea ca ISIS sa nu fie pe lista neagra americana.Faptul ca a fost posibil atentatul dovedeste mai curand tradare in randul rusilor decat expertiza in randul teroristilor asa cum autorii nestiuti s-au grabit sa raspandeasca povesti imediat dupa atentat.Efortul Ucraina -NATO impotriva Rusiei a esuat.In afara de revolutii colorate vestul mai stie sa faca si atentate.Ultima revolutie colorata incercata de Navalnai a esuat.A mai fost o operatie nearticulata a grupului Wagner cu final cunoscut.Rusia este un stat care se conduce greu dar care se uneste in mod perfid in fata pericolului[cazul revolutiei lui Lenin in cadrul razboiului 1917].
  Astazi Ucraina trebuie sa arate ca mai poate fi periculoasa sporadic.Grupul celor patru teroristi nu s-au dus spre Marea Neagra,sau Marea Caspica pentru ca nimeni nu-i astepta acolo.Ei nu au fost pregatiti ca sa scape vii.Drumul care li s-a sugerat de catre contractorii crimei ,catre granita cu Ucraina,era ultimul lor drum inainte de disparitie, daca nu-i prindeau rusii.Contractorii ii asteptau sa le dea ultimul glont.Fisura din ministerul rus de interne este grava.Dar serviciile de informatii lucreaza bine.Multi au belit ochii la capturarea teroristilor.Nimeni nu scapa.Moartea este inutila in fata capcanei rusesti.Vor mai fi curajosi?Zelenki ar trebui sa se gandeasca la pace in mod necesar.Amatorismul nu tine cu rusii.

 22. @Cocaina rock.

  Qui s’excuse accuse ! ❤️❤️❤️

  🍥🍥🍥

 23. 19.46- mamaie sper că matale ești nepoata co țofe nei madeline allbright , aia, care a declarat că 500 000 de copii irakieni au murit, ba chiar au și MERITAT să MOARĂ , ucise de stăpânii tăi amerloci? Să nu dea Dumnezeu cel MARE ȘI DREPT să se întâmple…..la fel ….. Marș afară, ja vră OR DIN ARĂ ! SLAVĂ PĂCII, spă lă turi de creiere bolnave !

 24. SUA si Rusia au un inamic comun: Putinantropul si inscenarile lui demente si caraghioase din cauza (ca-i de rau!) ca sunt prea stravezii incat prostii si lingaii putinofili nu le vad……[Rumburak]

 25. „cred ca mishteaux e TATA LOR ! spune:
  27 FEB. 2024 LA 19:24
  ” Statul profund este mai puternic decât Trump”

  Daca era mai puternic decat cei din spatele lui TRUMP
  nu pierdeau INFORMATIC prin … servrele lui Hilary CLINTON
  si hipnotica tacere (non-interventie) a sefului FBI-ului de atunci (2016)
  COMEY

  Cred sincer ca MISHTEAUX e 2-oua clase peste CIA si-o clasa peste FSB … si … doar putin peste serviciile orezarilor !
  Despre MOSSAD 🙁 ma abtin … prea a-morali !

  SHALOM si cele bune !

  TRUMP=POTUS -> MAGA ! ❤️❤️❤️ [cine prophetic l-a scapt pe TRUP de necazul de la Mar-a-Lago din august …si i-a zis ca va fi cautat la dossarele cu care-si salva viata de la soarta lui JFK ? de ce v-a fi TRUMP lasat in viata ? si ce contineau dossarele gasite doar cu COPERTILE , avid-cautate la MAR-A-LAGO ?

  IQ=?
  3301”

 26. Teroristii de la sala de concerte au fost manevrati de o parte dintre serviciile secrete rusesti, nemultumite de realegerea lui Putin. Nu intamplator au atacat un concert dat in cinstea lui Putina si o sala plina de adepti ai lui Putin. De aceea au tras in ei ca la fasole.
  Treaba pe care Putina nu o poate recunoste deschis ptr ca s-ar face de ras, atat el cat si serviciile loiale lui, dovedind o slabiciune si o sciziune inadmisibila. Totodata nu vrea sa recunosca existenta unei parti a serviciilor lui secrete nemultumite de realegerea lui. Asa ca paseaza vina pe ISIS (asumarea ISIS este o inscanare KGB-ista), ucraineni, SUA, martieni si klingonieni.
  Abia acum vor urma anchete serioase secrete si apoi o epurare masiva in aceste servicii, ptr eliminarea celor care nu-l accepta pe paranoic……[Rumburak]

 27. După tragedie, unele mass-media nu au exclus posibilitatea ca teroriştii să plănuiască să evadeze în Belarus prin regiunea Bryansk. Alexander Lukașenko a răspuns categoric la aceste presupuneri: „Nu au putut merge în Belarus. Curatorii lor (avem suspiciuni despre unii, îl voi suna pe Putin și le voi spune suspiciunile mele) – au înțeles că era imposibil să intre în Belarus. Pentru că în primele minute „Așa cum în Rusia o parte a regiunii a trecut la un regim de securitate sporită, la fel și noi. În primele minute, președintele KGB-ului mi-a raportat (el este implicat în măsuri antiteroriste). Ne-am adus unitățile în acțiune ca răspuns la situația de luptă în sine . În special, au fost implicate forțele Ministerului Afacerilor Interne, au fost înființate posturi pe drumuri, inclusiv cele cu Rusia, forțele KGB, Comitetul de Frontieră de Stat și au fost implicate unele unități militare. „De aceea nu au putut intra în Belarus. L-au văzut. Așa că s-au întors și s-au dus în secțiunea de la granița dintre Ucraina și Rusia”, a spus șeful statului. Operațiunea de arestare, potrivit Președintelui, a decurs foarte bine.

  Șeful statului a subliniat că pe toată perioada de după atacul terorist, părțile belarusă și rusă au cooperat eficient și fără probleme. „Interacțiunea dintre belaruși și ruși valorează foarte mult ”, și-a exprimat Alexander Lukașenko.

  De îndată ce șefii de stat au primit informații de la serviciile de informații că o mașină cu teroriști se deplasează în direcția Bryansk, s-a ajuns la un acord ca Belarus să-și blocheze secțiunea din direcția de deplasare probabilă a criminalilor. „Ne-am sunat. L-am întrebat: „Ai nevoie de altceva?” – „Nu. Totul este în regulă.” – Mă întreabă: „Ma poți ajuta să-l închid?” – „Voi ajuta. Facem totul.” Există un astfel de dialog în curs”, a spus șeful statului belarus.

 28. da,exact:
  -aia au ridicat degetul de la mana stanga
  aia cu care se sterg la coor,
  nu e halal!

 29. Marile puteri au ales sa se amestece in Orientul Mijlociu crezand ca Orientul Mijlociu nu se poate amesteca in viata lor pentru ca sunt niste gloate de saraci subdezvoltati. Numai ca istoria ne arata ca gloatele gasesc mereu calea catre palat si catre rege!

 30. Să investești cu inteligență birocrația de stat, fie ea americană, rusă, franceză sau românească e o prostie din start.La fel se întâmpla cu big money.Lăcomia, bădăranismul puterii sunt regulă, nimic altceva.Se spune că dacă Dumnezeu vra să-si bată joc de careva, îl orbește.Asta sunt”liderii”Americii, niște orbeți lacomi și nu neapărat inteligenți sau responsabili, fie ei presedinți, funcționari mai înalți sau mai scunzi ori miliardari.Dar nici Rusia nu-i departe deloc.Atacurile islamiste doar speculează fisurile.Ori la asta se pricep cel mai bine păcălicii politico-administrativi din toate țările

 31. Fumind pipa mea cu cinepa ma intreb daca rusii chiar nu puteau prevenii tragedia. Eu cind fumez cinepa primesc raspunsuri de la Univers domne dolaru nascut pe 1913 e in moarte clinica cum e imperiul britanic minuit de khazari vizionare placuta.

 32. „atacul” de la moscova este o mare mizerie care este in ceata, mai ales datorita autoritatilor rusesti implicate. se pare ca e nevoie de inca 2 armate ca si efective iar asta nu se poate decit in stare de razboi de aceea la moscova s-a schimbat paradigma in razboi.

  in cel mai pur stil stalinist, putin devine complice la uciderea propriilor conationali.

  i-auzi, cica „teroristii” inventati de fsb, ca si astia au agenda lor, se duceau in belarus si nu in ucraina…

  ne mai agatam mult de imbecilii de la putere, corupti pina in maduva oaselor de primitivism si complicitate la tot ceea ce e rau?
  lumea s-ar intelege mult mai bine fara conduceri statale care nu au absolut nicio legatura cu cetatenii. conducatorii sint cei mai mari criminali. asta li se spune, asta fac! si totul impotriva noastra, a oamenilor simpli. sa-si duca razboile singuri liderii intre ei. fara noi!

 33. @gelule, daca tot ce sustii este la fel de adevarat cu minciuna ca teroristii au ridicat mana dreapta, este clar! In poza, se vede clar ca erau mainile stangi. In orice ipoteza, omul se poate indoi de perceptiile si sustinerile tale devreme ce esti prins cu mata’n sac.

 34. Amanuntul care diferentiaza totusi acest atentat din Rusia de cele din Occident este ca atacatorii au fost prinsi vii. In atentatele din vest in general fortele de ordine se asigura ca nu mai ramane niciun atacator viu, sa povesteasca amanunte. In acest fel naratiunea ramane exclusiv in mainile puterii, care serveste populatiei orice basm doreste, in functie planurile statului profund.
  Ar fi de amintit in acest sens povestea cusuta cu ata alba din 2011, cand cel mai cautat terorist al planetei a fost impuscat, iar trupul sau a fost chipurile aruncat in mare (astfel un martor atat de important a disparut, iar naratiunea era din nou complet in mainile puterii).

 35. Atacurile teroriste sunt toate finantate si organizate de serviciile secrete. Cind colaboreaza mai multi, iese cu o gramada de victime..

 36. Lectia asta este: Nu votati president pe un cretin ca Putina. De ex pe Trump……[Rumburak]

 37. Rusii nu-i omoara pe atentatori. Ii bat pana spun ce trebuie sa spuna……[Rumburak]

 38. Este tragic faptul că două mari puteri cum sunt SUA și Rusia au ajuns să aibă de vreo 20 de ani relații atât de proaste! De situația asta profită teroriștii din lumea islamică. In 2013 înainte de atacul din timpul maratonului din Boston, rușii au semnalat din timp pe frații Tsarnaev FBI-ului, care a ignorat pericolul, susținând că cei doi au fost interogați și erau ” integrați”… Acum, a fost rândul autorităților ruse să ignore avertismentul americanilor, rodul neîncrederii reciproce dintre ruși și americani.

  Am trecut în august 2022 prin Caucaz, prin Vladikavkaz sau Beslan, prin republica Kabardino-Balkaria, veritabilă pepinieră de teroriști islamici. După miezul nopții, șoselele aveau filtre de poliție cu polițiști înarmați,care opreau toate vehiculele,inclusiv taxiuri ( cazul meu ) și controlau portbagajele, ocupanții,etc In gările de cale ferată din zonă,accesul în sala de așteptare se făcea trecând printr-un detector de metale, păzit de echipe de polițiști înarmați.In general, rușii nu sunt deci indolenți când vine vorba de securitatea lor națională.

  In Moscova, unde am ajuns 2 zile mai târziu, prezența poliției era însă redusă prin comparație. Totuși,accesul în sală de spectacole Crocus și paza cladirii puteau fi mai bine organizate, ținând cont de istoricul atacurilor teroriste din capitală rusă. Este posibil însă ca războiul din Ucraina să fi absorbit oamenii din forțele de securitate, amenințarea teroristă fiind ignorată.

 39. E calar ca prin TORTURA (vezi „SIMULAREA INECULUI” inventata de crestinii americani 🙂 )
  se poate obtine orice de la un CHINUIT-SA-ZICA
  TALENTU’
  insa e sa verifici …cu metode stiintifice (probe fizice si deductii sistemice, predictorii)
  ceea ce spun sub TORTURA chinuitii !

  Deci pentru expertii in informatii nu e ca … obtine coricum orice informatii
  ci MEREU verifica la credibilitatea FIZICA si LOGICA informatiile …ORICUM … castigate !

  PE SCURT … chiar daca atentatorii mint voit, de durere, ca sa protejeze pe cine … ce spun poate si TREBUIE sa fie
  verificabil (cu mijloacele unui STAT deci RESURSE STATALE !)
  la VERIDICITATE !

  VA asigur ca russnacii vor iesi public … cu adevaruri COMPROMITIV PUNCTUAL-VERIFICABILE … nu cu generalitati talambe
  a la „n-au fost ucrainenii” , sau au fost americanii sau … RENAULT !
  -> Abia adevarurile PUNCTUALE nu mai pot fi combatute PROPAGNADISTIC ! 🙂 (scoala DELEPHI de la RAND Coprofagtion)

  SHALOM ! ❤️❤️❤️👌😎

 40. Exista DOI Postacks cae au CEVA CE ma puse pe GANDuri …
  “ZALMOXIS “si “CORINA”
  Zalmoxis spune:
  27 MART. 2024 LA 9:08
  Corina cea adevarata,nu clona spune:
  26 MART. 2024 LA 19:45
  Ce anume m-a facut sa ma gandesc: CE si CINE Mama lu’ Dreacuu’ ii mana’n lupta AICI?
  NU pentru ca POSTACELILE lor ar fi Ceva deOsebit IN SINE, ca Valoare de Idei, indiferent ca imi plac MIE sau NU, Idei pur si simplu …
  Mizere, penibile, meschine, in Special la “CORINA” …
  Sa o luam incet …
  Majoritatea Postacks sunt Persone care scriu ca ASA li se cere.
  ASA-I Lumea facuta si functioneaza, PROST, da’ ASA functioneaza.
  In acest Spatiu de Idei (penibile, meschine, naroade chiar …)
  un Postack angajat trebuie sa MINTA.
  Romanii denomineaza ASACEVA printr-o o Metafora CRUNTA: a minti inseamna ca consuma KK.
  Diferenta este DOAR de “Culoarea” lu’ KK …
  ZALMOXIS mi se pare mai pernicious prin Indemnul la Renuntarea de Institutia CONDUCATORILOR de State, mici si mari .
  Sa NU mai avem deci, Ordine, Baza Statului in care incape C I V I L I Z A T I A.
  Ca in Majoritte Conducatorii din Istorie au fost NeTerminati, Tembeli, Sadici este o Realitate.
  DAR, NU se arunca Copaia cu Copilul, ci, doar APA murdara …
  Deci, ZALMOXIS (Ce FURT ordinar de Nume si Prestanta, ca la Piedone … 😊 si-a depasit Conditia de Propagandist, adica de Consumator constient de un anume Fel de KK.
  Este TRIMIS (De catre CINE si De CE si De CAND) sa distruga mai adecvat CE mai exista prin Mintile ROMANilor despre EI insisi SI Statul LOR.
  Cat despre “CORINA”, Persoana asta, care si-a reLuat Nickuu’ vechi este un CAZ CLINIC Dublu,
  care transcede si Conditia precara de Postack dedicat, adica … … 😊 un Consumator de KK, propagandist adica, MINCINOS din Start si asumat constient IN aceasta Conditie :
  – PROSTIE
  – NeBUNIE sadica, URA Psihotica pe o anume Grupa Sociala, pe SARACI
  CONTINUARE

 41. CONTINUA Joaca I_Responsabila cu RUSIA.

  CONTENIREA Rusiei de catre Occident, perfect legitima – daca este DOAR CONTENIRE – se face NUMAI si NUMAI prin
  CREAREA Imediata a unui Teritoriu NEUTRU, de Separatie MILITARA intre Occident si RUSIA, de la Mediterana la Baltica.

  CONTENIREA Occidentului de catre RUSIA, perfect legitima – daca este DOAR CONTENIRE – se face NUMAI si NUMAI prin
  CREAREA Imediata a unui Teritoriu NEUTRU, de Separatie MILITARA intre Occident si RUSIA, de la Mediterana la Baltica.

  OriCARE Alta POLITICA cu PLANs ASCUNSE, da’VIZIBILE usor este FALIMENTARA in TOATE Sensurile si din Partea OriCUI.

  SI PERICOL Urias pentu LUME.
  Deocamdata S-A VAZUT in Mod CLAR Occidentuu’ vrea sa SPARGA si sa STAPANEASCA usor RUSIA, pe Bucati mai MICI.
  POSIBIL ca SI INVERS,
  da’OriCUM RUSIA NU este ACUM capabila de ASACEVA si nici in Viitor NU CRED, pentru ca AU destule Bogatii si de CONSTRUIT o Tara MARE.

  DAR, NeStiind NICIODATA CE si CUM va fi VIITORUL,
  CeaMai Inteligenta SI CINSTITA – fie SI de Nevoie Reciproca de Liniste, Pace,Dezvoltare – POLITICA este

  SEPARAREA Militara cu acel Teritoriu NEUTRU de la Mediterana la Baltica, GARANTAT direct de SUA (NATO, tot Aia …) SI RUSIA.

  Altii, ca Martori si Garanti SUPLIMENTARI ai Neutralitatii de SEPARATIE sunt BineVeniti.

  CINE NU vrea ASACEVA, inseamna ca PUNE in Pericol LUMEA.
  In REST ar trebui ca Aia_CARE au dezLantuit IADuu’ in Ucraina sa fie
  JUDECATI in KIEV, la Locuu’ FAPTuirii Criminale CINICE si SADICE prin Provocarea MORTII InUtile de Sute de Mii de Slavi.

  Pentru NOI, Romanii, SINGURA Varianta CeaMaiPutinRea este Asocierea SAU/SI, reUnirea Ucrainei cu Federatia Rusa (ca si Belarus sau alelalte Republici din Asia Centrala).
  INCHEIERE

 42. INCHEIERE
  UCRAINA singura NE va CREA multe Nasarambe, chiar Agresiuni.
  Va fi ImPlacabil InEvitabil, NeGresit un ALT Factor de Presiune pe Romania, afara de Cel VECHI, UNGARIA, Factori care explica CEDAREA Permanenta a Decidentilor ROMANI in Fata Santajului PERMANENT, CINIC si JEGOS cu Transilvania SI ulterior cu Moldova TOATA, pana la Carpati,
  SANTAJ Ordinar aplicat de 34 de Ani Romaniei pentru a accepta JAFUL NeRusinat si Ticalos al Occidentului, JAF care ne-a dus in Pragul DEMOLARII TOTALE a STATULUI Romanilor.
  UCRAINA asociata cu Rusia, CONTROlata de RUSIA ,

  IN Conditiile SEPARARII Teritoriale descrisa mai sus, UCRAINA NU ne va putea atinge in niciun Fel!
  Pentru ca RUSIA ar fi CONTENITA de Teritoriul de SEPARARE GARANTAT intru NEUTRALITATE de SUA si RUSIA, OPRITA din START la OriCARE Intentie EVENTUALA de LARGIRE impreuna cu Ucraina!

  O Tara care NE detine ILEGAL Teritorii ROMANESTI, FURATE de URSS si RUSIA Tzarista,

  O Tara care duce o Politica de Stergere a Identitati Romanilor DIN Ucraina, fie din Teritoriile FURATE, fie din Ucraina Veche, UNDE Romanii sunt CeiMaiVechi, de la Boirebista
  (pentruca Limba ROMANA este LIMBA StraVeche a DACILOR, din care a rasarit SI LATINA prin INVAZIA unor StraVechi Triburi de DACI in V-ITALIA, cea plina de VITE,
  FAPT cunoscut de Traian si asta explica Tratamentul plin de RESPECT fata de DACI, NICIODATA intalnit sau repetat la ROMANI in Relatiile cu ALTE Popoare, FAPTE Negate cu Orbire tAMPA, de ORBETI Slugi “ de Tip Oprea GAINA SI de catre Istoricii ROMANI, speriati de Bombele Liftesques ),
  O Tara care vrea sa stearga limba Romana din Mintile ROMANIlor DIN OriCE Forma de UCRAINA,
  O Tara in care ROMANII sunt numiti cu URA de UeberMenschen RASISTI „Tigani Albi”,
  URA obnubilata Oportun de un Occident CINIC, care NU ii iubeste NICI pe Ucrainieni, doarATAT CAT sa UCIDA Rusi … …

 43. COMPLETARE
  NU NE POATE FI O VECINA CUMSECADE.

  OriCE Alte Idei cu „Slava Ucrainii” si altele de Gen sunt Aiureli de Moment „POLITIC” la Ordin STRAIN si CINIC.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.