Misterioasa silfidă în noi interpretări, la Opera Naţională Bucureşti

Corpuri zvelte şi aripi străvezii vor umple scena Operei Naţionale Bucureşti în ultima săptămână din luna martie. Noile silfide, Cristina Dijmaru şi Rin Okuno, îşi vor face apariţia pentru prima oară în spectacolul lui Johan Kobborg, „La Sylphide”, unul dintre cele mai vechi şi importante balete din lume, în 23, respectiv 30 martie, ora 19.00, a cărui premieră naţională a avut loc la finalul anului 2013, având-o în rolul titular pe Alina Cojocaru.

Sunt unele balerine care interpretează rolul Silfidei ca şi cum ea ar fi inocentă, naivă şi iubitoare, altele o interpretează mai degrabă ca manipulatoare, ca o altă versiune a lui Madge, vrăjitoarea. Sunt atât de multe caracteristici diferite din care poţi alcătui aceste personaje, care să le facă interesante şi vii astăzi, deşi sunt atât de vechi…

“Spectatorii pot veni să vadă spectacolul de mai multe ori pentru că ştiu astfel că el va fi diferit de fiecare dată, chiar dacă din punct de vedere coregrafic nu se schimbă”, mărturisea coregraful Johan Kobborg.

Deşi baletul se cheamă “La Sylphide”, pentru Johan Kobborg personajul principal este James, ”totul este văzut din perspectiva lui James”. În acest rol va debuta cel mai nou membru al Companiei de Balet, polonezul Dawid Trzensimiech, fost balerin al “Baletului Regal” din Londra.

Scenografia baletului, inspirată din peisajele Scoţiei, îi aparţine artistei de origine rusă Natalia Stewart, care a colaborat la “Royal Opera House” din Londra cu artişti faimoşi, scenografi, coregrafi şi dansatori, la repunerea în scenă a lucrărilor lui George Balanchine, Frederick Ashton sau Keneth Macmillan.

Prim-solista Cristina Dijmaru a urmat, în perioada 2002 – 2006, mai multe stagii de dans, cu maeştrii Gilbert Meyer şi Sergiu Ştefanski pentru dans clasic, cu Rosa Olimpya Estrella pentru flamenco şi un stagiu de perfecţionare a tehnicii Kylián cu Arlette Von Boven. Pe lângă mai multe premii la olimpiadele naţionale de specialitate, a fost finalistă, în anul 2005, la “Premio Roma” (Italia), iar în 2011 a primit Premiul de Excelenţă în cadrul concursului “Sibiu International Ballet Competition”. Este solistă a Operei Naţionale Bucureşti din anul 2007.

Venită în Compania de Balet a Operei Naţionale Bucureşti din anul 2012, balerina Rin Okuno a început studiul dansului la “Swako Murase Ballet Studio” (Japonia), apoi s-a perfecţionat prin workshopuri la Şcoala de balet regală din Danemarca, la Şcoala de Balet a coregrafului John Cranko (Germania), la Baletul din Hamburg, la Centrul European al Dansului din Paris, la Academia de Balet Metropolitană din New York. Din 2005 până în prezent a câştigat zeci de premii la competiţii de balet din Japonia, SUA, China etc.

Alina Cojocaru şi Steven McRae, alături de Compania de Balet a ONB, în premieră La Sylphide, Opera Naţională Bucureşti

Dawid Trzensimiech este de origine poloneză şi a studiat la Şcoala Naţională de Balet din Bytom. De-a lungul timpului a câştigat numeroase premii, fiind laureat al Concursului Naţional de Dans din Gdansk în 2003 şi 2005 şi al Concursului Internaţional de Dans de la Rieti, Italia. A fost de asemenea finalist la Concursul “Prix de Lausanne” în 2006 şi a câştigat o medalie la prima ediţie a Concursului Internaţional de Balet şi Coregrafie de la Beijing, China, 2011. S-a pregătit la “Şcoala Regală de Balet din Londra” în urma primirii unei burse din partea organizatorilor Prix de Lausanne. Dawid Trzensimiech a devenit membru al “Baletului Regal” în anul 2008, unde în 2012 a devenit solist. A creat roluri în coregrafia unor creatori precum Wayne McGregor, Christopher Wheeldon, Liam Scarlett, Alexei Osipovich Ratmansky, David Dawson.

Director Artistic al Baletului Naţional Român, Johan Kobborg a fost prim-balerin al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra şi este invitat al celor mai importante companii din lume. În ultimii ani, Johan Kobborg s-a remarcat în paralel şi în calitate de coregraf, lucrările sale fiind prezentate de Baletul Regal din Londra, Baletul Teatrului Balşoi din Moscova, Baletul Regal din Noua Zeelandă etc. În anul 2009, spectacolul său “La Sylphide” de la Teatrul Balşoi a fost nominalizat la Premiul „Masca de Aur” de la Moscova pentru cel mai bun spectacol al anului.

“La Sylphide”, balet în două acte de Herman Severin Løvenskiold | Libretul după Adolphe Nourrit şi Filippo Taglioni are regia semnată de Johan Kobborg. Coregrafia originală: August Bournonville.

Dirijor: Ciprian Teodoraşcu. Lighting design: Daniel Klinger.

În distribuţia de duminică, 23 martie, ora 19.00, fac parte Cristina Dijmaru, Robert Enache, Oana Babuşka, Yoshida Shuhey, Gabriela Popovici, Camelia Soare etc.

Din distribuţia de duminică, 30 martie, ora 19.00, îi veţi putea admira pe Rin Okuno, Dawid Trzensimiech, Diana Tudor, Vlad Toader, Adina Tudor, Beatrice Şerbănescu ş.a.

Asistent de coregrafie: Corina Dumitrescu.

Maeştri de balet: Petruţa Almosnino, Florica Stănescu şi Rodica Fiastru.

Asistent de scenografie: Tudor Creţu.

Cu participarea elevilor Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.