Misterul alegerilor prezidențiale americane. Roman de anticipație cu final neprevăzut

Al 58-lea scrutin prezidențial american s-a ținut pe 8 noiembrie 2016. Candidații valorizați cu cele mai mari șanse erau atunci Donald Trump, pentru Partidul Republican, și Hillary Clinton, din tabăra Partidului Democrat.

Cu puțin înainte de alegeri, era mare efervescență pe scena politică americană, făcând valuri spectaculoase în rândul alegătorilor. Bubuială și vânzoleală în apele oricum frământate ale presei din întreaga lume. De ce?

Un sondaj efectuat de ABC News în rândul potențialilor alegători a fost publicat pe 23 octombrie 2016, deci cu aproximativ două săptămâni înainte de momentul votului. Sondajul o arată pe Clinton favorită clară în preferințele electoratului american, cu 50%, față de un modest 38%, deținut de Trump. Sondajul prezenta în formă grafică evoluția în timp a preferințelor americanilor:

23 iunie, 48% Clinton – 39% Trump
14 iulie, 45% Clinton – 39% Trump
4 august, 47% Clinton – 39% Trump
8 septembrie, 46% Clinton – 41% Trump
22 septembrie, 46% Clinton – 44% Trump
13 octombrie, 47% Clinton – 43% Trump
22 octombrie, 50% Clinton – 38% Trump

O explicație a avansului obținut de Clinton este pusă de ABC News în cârca lui Trump. Atunci el se confrunta cu două probleme, conform realizatorilor sondajului: tratamentul său față de femei și reticența lui de a susține legitimitatea alegerilor.

Sondajul mai oferă câteva informații statistice interesante:

Clinton îl conduce pe Trump cu 20 de puncte procentuale în rândul femeilor, 55% – 35%.
Clinton și-a mărit avansul la 32 de puncte, 62% – 30%, printre femeile albe cu studii universitare.
Clinton are avantaj procentual (deși nu semnificativ) în rândul bărbaților, 44% – 41%.
Trump are doar 4% avans în rândul albilor în general, 43% – 47%.
Non albii o favorizează pe Clinton cu 54 de puncte, 68% – 14%.

Datele expuse indicau o victorie detașată a fostei prime doamne a Americii. Cu toată salba de susținători, pe 8 noiembrie Clinton a pierdut. Trump a dobândit atunci sceptrul puterii, dar nu prin numărul de voturi populare – Hillary l-a devansat cu aproape trei milioane – ci prin numărul de electori. 304 la 227 a fost scorul final al voturilor electorale, în favoarea candidatului republican.

Ajungând în zilele noastre, cursa electorală Trump vs. Harris a fost sondată zilnic, de-a lungul și de-a latul statelor americane. Ultimele două săptămâni indică o oscilație generală de 1-4 procente în favoarea lui Harris, conform realclearpolling.com.

Indică acest lucru un favorit? Sau, privind în trecut, la anul 2016, Trump poate dormi liniștit? Maybe! America își păstrează privilegiul de țară a tuturor posibilităților.

Ion-Oroles Manolache

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

11 Comentarii

  1. Și Șandramaua se prăbușește mai repede și mai spectaculoZ, măR😜g …
    ● mElena PoMpa 1 – TraMpa ●

  2. Situația din SUA se numește țuțvang!
    Fiecare pas a lor îngreunează situația.. Numai vasalii lor nu doresc să recunoască acest fapt fiindcă nu vreau sa recunoască ca zeul lor se editează accelerat pe zi ce trece.. Interesant să le urmaresti Inepțiile, cum ca datoria de stat a Yankee-lor,cica, e floare la ureche..
    Va mai trece România la euro ?.. Cine știe?

  3. Soldat: Maria ta! Turcii dau navala!
    Stefan cel Mare: Arestati-l pe acest om pentru hate speech!

  4. Toată presa este împotriva lui Trump, sondajele masluite o dau castigatoare pe Harris ,dar el va ieși învingător, deoarece procentul va fi mare fata de Harris, și atunci nu se va mai putea fura, ca în cazul Biden.

  5. ce spune autorul este ca ,la numarul de voturi Klintoneaska l-a intrecut pe Trump cu cca 2,8 milioane de voturi,dar Trump a castigat la electori cu 304 vs 227
    Deci misterul nu este mister ,iar sondajele sunt mincinoase ca peste tot

  6. Oligarhii care conduc America o vor pe Kamala si lupta cu toate mijloacele pe care le au: sondaje false, mass media cu fake news, procurori si judecatori democrati, politicienii democrati si nu in ultimul rand puterea financiara cu care pot sugruma orice companie care nu se aliniaza propagandei. Dar cel mai grav se profileaza iar furtul electoral. Fie prin vesnicul vot prin corespondenta adaugat fie prin functionari pro-democrati care manipuleaza masinile de citit voturi. Pentru ca in America buletinul de vot are zeci de alti candidati locali, procurori de district, deputati etc deci nu se verifica in vazul comisiei ci se baga in masina sa fie scanat. Cine are softul sau masina mai pe seara rezolva cu democratia!

  7. nu conteaza ce voteaza poporul ci doar cine numara voturile si deja s-a expermentat surpriza din ultima clipa…in alta ordine nu ne intereaza, fiecare cu ograda lui sau pe romaneste:”Cum isi astern asa vor dormi”

  8. Parintii fondatori ai USA au avut in vedere si situatiile cand numarul de dobitoci va fi majoritar, de aceea au instituit electorii, care nu trebuie sa tina seama de cati milogi voteaza

  9. Degeaba cotrobaie unii prin statistici pentru a descifra mistere de anticipatii cu finalul prevazut de la Centru…Ce nu intelege Dl sau Dna ReCe e la mintea cocosului ROSU…In 2016 ordinea de zi la Comintern era cu totul alta decat acum in 2024…

  10. Ca de fiecare data, Putin NUMESTE presedintele SUA ! „Stormy Harris” ii vine manusa.

  11. Rasputin e seful Directoratului Moskva al Comintern deciziile la nivel GLOBAL/GLOBALIZARE/REVOLUTIE MONDIALA le ia impreuna su seful Directoratului Pekin al Comintern…Trecutul glorios cand doar Directoratul Moskva al Comintern decidea discretionar care PRESEDINTI
    si VICEPRESEDINTI trebuie LEGENDATI LA HACIENDA ALBA a ramas istorie de infractiuni contra umanitatii…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.