Mobilizare internațională pentru destructurarea unui grup terorist

Poliţia italiană a anunţat miercuri destructurarea unui grup armat turc ”cu obiective teroriste” şi arestarea a 19 persoane, între care un lider de origine kurdă cu legături cu atacuri recente în Turcia, relatează AFP.

Sute de poliţişti au fost mobilizaţi în Italia, Elveţia, Germania şi Turcia pentru a-i aresta pe aceşti cetăţeni turci care fac parte dintr-o presupusă reţea infracţională „vizând înfiinţarea unei asocieri teroriste pentru a comite atacuri”.

Grupul este de asemenea suspectat de crime, trafic internaţional de droguri şi ajutor pentru imigraţia ilegală, a precizat poliţia în comunicatul său, menţionând că a recurs la o serie „complexă” de interceptări telefonice şi că a beneficiat de asistenţa Interpol.

Baris Boyun, de 39 de ani, liderul unui grup suspectat de crime în Turcia, a fost arestat de poliţiştii italieni şi turci la Viterbe, la nord de Roma, unde era deja arestat la domiciliu în urma unei prime arestări din august 2022 în baza unui mandat de arestare internaţional. Extrădarea sa în Turcia a fost refuzată de un tribunal italian.

În Turcia, ministrul de interne Ali Yerlikaya a precizat că 17 persoane arestate aveau cetăţenie turcă, între care Baris Boyun, şi două cetăţenie italiană.

În februarie, acest grup a avut legături cu un atac asupra unei reuniuni electorale de la Istanbul a unui candidat la primărie al partidului AKP al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan la alegerile de la 31 martie.

Ministrul turc de interne a anunţat în martie o operaţiune de anvergură împotriva acestui grup care a dus la arestarea a 13 persoane în provincia Tekirdag, întrucât acestea erau suspectate că plănuiau asasinate şi atacuri armate.

Alte opt persoane suspectate că fac parte din acelaşi grup au fost reţinute în aprilie la Izmir, potrivit ministrului.

Potrivit unui comunicat al parchetului din Milano, grupul infracţional prezent în Italia era „legat de alte grupuri străine, repartizate pe teritoriul european”, toate „conectate între ele şi capabile să se ajute între ele pe plan logistic, în special prin furnizarea de arme şi oameni”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

1 Comentariu

  1. „Sute de poliţişti au fost mobilizaţi în Italia, Elveţia, Germania şi Turcia”

    -in Romania nimic,
    cum asa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.