Moment inedit de socializare pentru persoanele cu dizabilități

În fiecare an, în luna mai, persoanele cu dizabilități se revedeau la Competiția Națională de Biliard în Scaun Rulant. Era una dintre bucuriile pe care le primesc deja, de șase ani de la Asociația Sportivă Mereu Împreună pentru Oameni. Cum pandemia nu le-a permis să mai facă asta, pentru că regulile competițiilor sportive în interior au limitat orice activitate sportivă, s-au gândit la ceva ieșit din cotidian: fiecare membru al asociației a primit o mască neagră care să amintească de noblețea tricoului de biliard, iar mai multe vedete autohtone au fost invitate să se alăture demersului de a face cunoscute problemele persoanelor cu dizabilități.

Se împlinesc 6 ani. Anul acesta nu am putut fi impreuna. Pentru că noi le-am simțit lipsa membrilor noștri și tuturor participanților la competitiile noastre de biliard care an de an ne însoțesc cu zambetul pe buze, făcând din acest eveniment, un loc în care,ne întâlnim cu toții pentru a uita de grijile zilnice și de problemele fizice, pentru a visa împreună și de ce nu, pentru a clădi ceva mai bun. Masca sperantei  este un accesoriu care chiar dacă ne va acoperii zambetul, va scoate în evidenta sclipirea ochilor tuturor celor ce o vor purta. Vrem sa fim impreuna și de aceasta data chiar dacă vom fi SEPARAȚI “DAR” IMPREUNA”, spune Irina Văcărean, președintele Asociației Sportive Mereu Împreună pentru Oamen.

Campania a debutat cu o scrisoare trimisă de campionul de anul trecut al Competiției Naționale de Biliard în Scaun Rulant, Marian Marin,   mai multor ziariști, pentru a le susține cauza.

Eu sunt Marian, am 35 de ani și sunt una din cele aproape 850 de mii de persoane cu dizabilități din România. Un plonjon la scăldat m-a trimis direct în scaunul cu rotile, iar, de atunci, viața mea s-a schimbat total. Timp de un an, am avut o perioadă grea când recuperarea a fost anevoioasă. Eu voiam mai mult. Viața socială nu prea mai aveam, eram mai retras, dar norocul a făcut sa intalnesc o asociație care mi-a propus sa merg într-o tabără la mare cu mai multe persoane utilizatoare de  scaune rulante și practic viața mea s- a schimbat în bine. De atunci, mi-a revenit pofta de viață  și am înțeles că scaunul rulant nu este o piedică sa faci ceea ce îți  dorești. Mi-am luat permisul auto și, anul trecut, am câștigat Competiția Națională de Biliard în Scaun Rulant, dedicată nouă, persoanelor cu dizabilități. A fost o bucurie imensă pentru mine. Era o competiție la care participam în fiecare an, în această perioadă, organizată de Asociația Sportivă Mereu Împreună pentru Oameni. Pandemia ne-a ținut în casă. Eu, tată de doi copii, am avut ocazia să petrec mai mult timp cu ei.  Mi-ar fi plăcut însă să mă întâlnesc cu partenerii mei de competiție, dar regulile competitiilor sportive nu ne-au dat voie.  Am zis însă, că problemele persoanelor cu dizabilități trebuie să fie știute și în vremuri grele, așa că am devenit cu toții parte dintr-o campanie online. Chiar dacă suntem SEPARAȚI, rămânem ÎMPREUNĂ.”, se arată în scrisoarea trimisă de Marian.

Vlad Petreanu, Simona Gherghe, Alina Prodan sau Sonia Simionov s-au alăturat deja campaniei, au purtat masca și vor duce mesajul persoanelor cu dizabilități mai departe. Pe 4 iunie, la ora 20.00, membrii comunității de biliard se vor întâlni online, prin intermediu platformi zoom, pentru a depăna amintiri din perioada în care au fost separați și în care își vor face planuri pentru viitoare competiție.

Asociaţia Sportivă Mereu împreună pentru Oameni este o organizaţie non-profit dedicată incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi prin sport, în scopul dezvoltării mijloacelor care să permită sportivilor cu handicap participarea la turneul anual naţional de biliard în scaun rulant şi competiţii internaţionale de biliard. Ea își dorește ca biliardul să devină probă în jocurile Paralimpice.

În decembrie 2019, în România erau înregistrate  846.354 de persoane cu dizabilități. 828.792 dintre acestea locuiau cu familiile, iar 17.562 erau instituționalizate. Cele mai multe persoane cu dizabilități sunt în regiunea Sud-Muntenia – 148.694 de persoane, iar cele mai puține în Vest – 78475 de persoane. 206.505 dintre persoanele cu dizabilități au un handicap fizic, iar ca grupe de vârstă, cele mai multe sunt în categoria de vârstă 60-69 de ani.

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.