Mondialele de handbal s-au transformat în „europene”

Ultimele rezultate din optimi şi perechile din sferturi. Două finaluri dramatice. Lider surpriză în clasamentul marcatoarelor. Româncele au fost „fete cuminţi”.

Franţa se califică în ultima secundă

În ultimul meci din grupa C, Franţa a pierdut în ultima secundă în faţa Braziliei, printr-un gol înscris în poarta goală, în urma unei aruncări boltă de pe semicercul de 6m advers. Luni noaptea, în optimile de finală, Franţa a fost cea care a învins în ultima secundă, „victimă” fiind Spania. O victorie nemeritată, pentru că Spania a fost mai bună decât fetele din Hexagon, dar unele erori din final, au costat-o calificarea în sferturi. Spania a condus ostilităţile timp de 50 de minute. În minutul 54:51 conducea cu 21-20. De aici au început „problemele”. În minutul 55:52, jucătoarea spaniolă este eliminată, şi după 15 secunde, Franţa egalează. Spania atacă, dar aruncarea lui Pena este apărată, atacul Franţei este pierdut din cauza unei forţări în atac şi în minutul 58:55, Spania atacă, dar extrema stângă face paşi. Cu 20 de secunde înainte de final, o nouă eliminare şi Spania rămâne în 5 jucătoare de câmp. Rezistă 19 secunde, dar în ultima secundă jucătoarea HCM-ului Baia Mare, Alison Pineau, scoate un 7 metri, care este transformat de Lacrabere. Franţa se califică, deşi foarte multă lume (delegaţiile Poloniei, Rusiei, Olandei, Muntenegrului, Danemarcei şi României) şi-ar fi dorit ca Spania să intre în sferturi. Ar fi reprezentat un procent de siguranţă privind priunderea unui turneu de calificare pentru Jocurile Olimpice. Am mai anunţat, campioana mondială se califică direct, iar echipele clasate în final pe locurile 2-7 participă la calificări. Teoretic, echipa care se clasează pe locul 8, nu mai are această posibilitate, decât în situaţia în care Norvegia NU câştigă titlul mondial, nordicele fiind calificate în urma câştigării în 2014 a titlului european. Dacă Spania se califica acum în sferturi, în cazul câştigării de către Norvegia a titlului mondial, Spania era automat calificată în calitate de vicecampioană europeană în 2014 şi, automat echipa care se clasa pe locul 8 la aceste mondiale, prindea un turneu preolimpic.

Ungaria, pe final fără Tomori şi Gorbicz

Tot în optimile de luni seara, s-a înregistrat şi o surpriză: Ungaria a fost eliminată de Polonia. Partida a avut 3 părţi disticte: primele 20 de minute au aparţinut Poloniei, în următoarele 25, Ungaria a controlat jocul, iar finalul a fost echilibrat. Paradoxal, scorul final, 24-23 a fost fixat în minutul 53:56. În ultimele 6 minute, ambele echipe au irosit 5 atacuri, dar unguroaicele au avut în ultimul minut 2 atacuri, faţă de unul al adversarelor. Penultimul atac a fost pierdut în urma unei aruncări peste poartă, iar ultimul, în urma unei aruncări inexplicabile (se putea pasa, la două jucătoare libere pe semicerc) şi slabe pe deasupra, reţinută fără probleme de portar. Este adevărat, se poate spune că Ungaria a avut ghinion imens în această partidă. Cele mai bune jucătoare maghiare au terminat meciul în tribună, grav accidentate. Tomori Zsuzsanna a ieşit din joc în minutul 27, iar celebra Gorbicz Anita a fost forţată, ea nefiind refăcută după o accidentare mai veche, dar în minutul 51 s-a accidentat şi ea şi nu a mai putut intra. Cu cele două în teren pe final, Ungaria ar fi câştigat lejer la 3 sau 4 goluri diferenţă.

Doar echipe din Europa în sferturi

În sferturile de finală s-au calificat doar echipe din Europa. Ultima oară, sferturile de finală au fost 100% europene la mondialele din 2001 din Italia. Dintre echipele calificate acum, Norvegia, Franţa, Danemarca şi Polonia au ajuns în sferturi şi la mondialele precedente, din 2013. De menţionat că naţionala Poloniei este condusă de danezul Kim Rasmussen, care în paralel este şi antrenorul echipei CSM Bucureşti. Rezultatele complete din optimi:

14 dec. Franţa – Spania 22-21 (9-12)

14 dec. Polonia – Ungaria 24-23 (13-14)

14 dec. Rusia – Koreea de Sud 30-25 (16-13)

14 dec. Muntenegru – Angola 38-28 (19-13)

13 dec. Norvegia – Germania 28-22 (15-10)

13 dec. Olanda – Serbia 36-20 (17-6)

13 dec. Danemarca – Suedia 26-19 (15-7)

13 dec. România – Brazilia 25-22 (13-8)

Program sferturi de finală

Olanda – Franţa

Polonia – Rusia

Norvegia – Muntenegru

Danemarca – România

Meciurile se joacă miercuri 16 decembrie. În semifinale se întâlnesc învingătoarele din primele două meciuri şi învingătoarele din meciurile 3 şi 4. Echipele învinse vor juca semifinale pentru locurile 5-8.

O congoleză conduce în clasamentul golgheterelor

Clasamentul celor mai bune marcatoare are lideră o jucătoare de la foarte modesta echipă a statului Congo DR, care s-a clasat pe locul 24 (ultimul) la acest campionat mondial. Christianne Mwasesa (ea joacă în Franţa la Toulon) este pe locul 1 pentru că a jucat 7 meciuri, 5 în grupă plus 2 în „turneul” locurilor 21-24. Ea va fi întrecută de handbalistele care sunt angrenate în sferturile de finală, şi care vor termina competiţia totalizând 9 jocuri. Cristina Neagu în 6 meciuri a înscris 30 de goluri, din 49 de aruncări la poartă. Peste 40 de goluri au înscris:

1. Christianne Mwasesa (Congo DR) – 45 de goluri (7 meciuri)

2. Jovanka Radičević (Muntenegru) – 43 de goluri (din 54 de aruncări – 6 meciuri)

3. Natália Bernardo (Angola) – 43 de goluri (60 de aruncări – 6 meciuri)

4. Mouna Chebbah (Tunisia) – 43 de goluri (80 de aruncări – 7 meciuri)

5. Eyatne Rizo (Cuba) – 41 de goluri (68 de aruncări – 7 meciuri)

6. Susann Muller (Germania) – 40 de goluri (64 de aruncări – 6 meciuri)

Lumea nu s-a înghesuit la meciuri

Cu excepţia meciurilor Danemarcei, care se joacă NUMAI pe cea mai mare arenă din ţară Jyske Bank Boxen din Herning (14.000 de locuri) cu casa închisă, lumea nu s-a prea înghesuit să umple tribunele. În optimi, exceptând meciul gazdelor, în ordine, cei mai mulţi spectatori au fost la:

  • Olanda – Serbia: 2.744 spectatori (sală cu 3.500 de locuri)

  • Franţa – Spania: 1.400 spectatori (5.000 locuri)

  • Norvegia – Germania: 1.348 spectatori (2.800 locuri)

  • Polonia – Ungaria şi Muntenegru – Angola: 1.230 spectatori (14.000 locuri)

  • Rusia – Koreea de Sud şi România – Brazilia: 1.100 spectatori (5.000 locuri)

Un clasament care ne onorează, dar…

Echipa României se află pe locul 3 în clasamentul celor mai disciplinate echipe, cu 18 eliminări a câte 2 minute. Poziţia ne onorează, dar se poate traduce şi printr-o lipsă de agresivitate în apărare. Pe primul loc se află Argentina, tot cu 18 eliminări, dar din 7 meciuri, iar pe locul 3, Ungaria, tot cu 18 eliminări, dar cu 15 cartonaşe galbene, faţă de 16 ale noastre. Cele mai multe eliminări, 38, le-au avut Cuba şi Puerto Rico, ambele din 7 jocuri. Dintre echipele puternice, Muntenegru a avut 34 de eliminări, iar Serbia, 30 de eliminări şi o descalificare directă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.