Mugur Isărescu: Întrebați istoria

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine o conferinta de presa, la sediul BNR din Cluj-Napoca, joi, 26 februarie 2009. MIRCEA ROSCA / MEDIAFAX FOTO

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a evitat, din nou, să se pronunțe cu privire la impactul pe care îl va avea majorarea salariilor din sectorul public, aprobată în Parlament, asupra macrostabilității economice, pe motiv că actul normativ nu este încă promulgat, dar a făcut trimitere la experiențele anterioare din anii electorali.

„Întrebați istoria, pentru că am mai trecut prin perioade electorale și după alegeri s-au luat anumite măsuri. Noi, ca bancă centrală, evităm să facem comentarii. (În privința majorărilor salariale—n.r.) să le vedem promulgate. (…) Să vă uitați în istorie, să vedeți variante de a soluționa (astfel de probleme—n.r.)”, a declarat joi Isărescu, în cadrul conferinței de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, impactul acestor măsuri va putea fi detaliat numai după ce va exista configurația bugetară pe 2017, pentru a vedea cum se vor înscrie în construcția bugetară.

„Bugetul pe anul viitor se va construi destul de greu. Dar noi, economiștii, discutăm pe bază de cifre, pe care în acest moment nu le avem”, a mai spus Isărescu.

Referitor la măsurile cuprinse în Codul Fiscal, programate să intre în vigoare la începutul anului viitor, respectiv reducerea TVA de la 20% la 19%, eliminarea taxei pe construcțiile speciale și a supraaccizei la carburanți, guvernatorul BNR a spus că o eventuală amânare a lor ar avea la bază decizii politice, pe care BNR nu are cum să le anticipeze.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.