Nadia Savcenko, simbolul rezistenței ucrainene, le arată degetul mijlociu judecătorilor ruși

Ucraineanca Nadia Savcenko, pilot de elocopter, judecată în Rusia pentru uciderea a doi ziariști ruși le-a arătat judecătorilor ruși degetul mijlociu în timpul procesului și a reamintit presei că va continua greva foamei. ”Voi continua greva foamei”, a spus ucraineanca de 34 de ani în sala de judecată din micul oraș Donețk din Rusia (a nu se face confuzie cu Donețk din Ucraina).

Procurorii ruși susțin că Savcenko a tras asupra a doi ziaristi ruși în iunie 2014 și că apoi a intrat ilegal in Rusia, deghizată în refugiat. Savcenko a fost reținută de rebelii pro-ruși și apoi a fost trimisă în Rusia, unde este acum judecată.

Savcenko se află în greva foamei și refuză inclusiv apa. ”Ne jucăm aici cu viața mea. Și voi câștiga. Miza este mare și nu am nimic de pierdut”, a spus Savcenko judecătorilor.

Cazul ei a stârnit din nou tensiuni între Rusia și Occident. UE și SUA cer eliberarea ei imediată, susținând că toate probele indică că nu Savcenko i-a împușcat pe cei doi ziariști ruși (care se aflau ilegal pe teritoriul Ucrainei), ci un lunetist. Federica Mogherini, șefa diplomației europene, susține, ca și autoritățile de la Kiev, ca procesul este o ”farsă”. Ambasadoarea SUA la ONU, Samatha Power, a cerut Rusiei să o elibereze pe Savcenko.

De partea cealaltă, autoritățile ruse susțin că atitudinea lui Savcenko este foarte dificilă, că nu poate fi vizitată din cauza comportamentului agresiv și că nu au de ales decât să o hrănească forțat sau să o lase să moară.

Lucrurile sunt complicate deoarece Savcenko era un simbol al nationalistilor ucraineni și înainte de a fi capturată pe frontul din Donbas. Era prima femeie pilot de avion si ptima femeie care a pilotat atât avioane, cât si elicoptere din armata ucraineană, a participat la misiuni de menținere a păcii în Irak și la alte misiuni sub egida ONU. Mai mult, în toamna anului 2014, când se afla în detenție în Rusia, Savcenko a fost pusă prima pe lista partidului Iuliei Timoșenko la alegerile parlamentare. Astfel, Savcenko nu este un prizonier oarecare, este deputat în Rada Suprema a Ucrainei.

Președintele Petro Poroșenko a propus, miercuri, ca Savcenko să fie eliberată în schimbul unor prizonieri ruși. Cinci state membre UE au cerut impunerea unor sancțiuni împotriva oficialilor ruși implicați în procesul cu pricina. Pe acest fond, joi, 10 martie, se așteaptă și o decizie a miniștrilor de Interne din UE referitor la prelungirea unor sancțiuni pentru 150 de ruși și ucraineni implicați în conflictul din Donbas.

De partea cealaltă, purtătorul de cuvânt al președintelui Putin spune că toate aceste comentarii pe marginea procesului sunt ”inacceptabile”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.