NASA descoperă surprize ciudate pe Mercur

Mercur nu este doar incredibil de fierbinte, ci este şi acoperită de sulf. O mare parte a planetei este acoperită cu lavă uscată – suficientă pentru a îngropa întreg statul Texas sub 6.4km de lavă, spun cercetătorii NASA.

Acestea şi alte descoperiri ciudate au fost anunţate joi seară de către NASA, în urma informaţiilor trimise de sonda Messenger. Studiile va fi publicate vineri, 30 septembrie, în revista Science.

Lansată în 2004, sonda Messenger a ajuns pe orbita lui Mercur în martie 2011.

„Messenger arată că, în ciuda a ce cred unii oameni, Mercur este o lume fascinantă, cu o istorie complexă”, a declarat autorul studiului Patrick Peplowski, fizician la Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory din SUA.

Imaginile de mare rezoluţie ale suprafeţei lui Mercur arată că scurgerile de lavă au creat câmpiile din nordul planetei.

„Când am zburat pe acolo pentru prima oară cu Mariner 10, nu eram siguri dacă vulcanismul a creat aceste câmpii netede. Acum, cu ajutorul lui Messenger, ne construim o imagine mai bună despre Mercur”, a declarat geologul planetar James Head, de la Universitatea Brown.

El şi colegii lui se aşteaptă ca şi alte zone ale lui Mercur să fi fost vulcanice. „Aceste depozite sunt imense, trebuie să fi existat vulcani şi în altă parte”, a spus Head.

Noile imagini trimise de Messenger arată şi o caracteristică ciudată – depresiuni puţin adânci, fără margini, de diverse forme. Aceste depresiuni, cu dimensiuni între câţiva metri la câţiva kilometri, apar peste tot pe Marte, în grupuri. Multe dintre ele par relativ recente.

Cercetătorul David Blewett de la Johns Hopkins’ Applied Physics Laboratory şi colegii său suspectează că acest depresiuni au fost create când materialele volatile, posibil substanţe conţinând sulf, au fost eliberate la suprafaţă printr-o combinaţie de căldură, vulcanism exploziv sau radiaţii solare, printre altele. Acest lucru sugerează că Mercur este plin de materiale volatile. „Există o posibilitate ca aceste depresiuni să se formeze chiar şi în ziua de azi”, a declarat Blewett pentru space.com.

Compoziţia suprafeţei lui Mercur este complet diferită faţă de cea a altor planete stâncoase, potrivit scanărilor cu raze X efectuate de Messenger. De exemplu, suprafaţa lui Mercur are cel puţin de 10 ori mai mult sulf decât Pământul sau Luna. Chimia suprafeţei sugerează că planeta s-a format din materiale văzute acum la anumiţi meteoriţi sau particule de praf ale cometelor.

Suprafaţa lui Mercur este plină, de asemenea, şi de elemente radioactive precum potasiu, thoriu sau uraniu.

Messenger a investigat şi câmpul magnetic al lui Mercur, singura planetă stâncoasă în afară de Terra, care are un câmp magnetic global.

Magnetometrul a aflat că polii magnetici ai lui Mercur sunt aliniaţi aproape perfect cu axa sa de rotaţie. În acelaşi timp, ecuatorul său magnetic se află la circa 484km în nordul ecuatorului geografic.

„Acest lucru înseamnă că câmpul magnetic din nord este de trei-patru ori mai puternic lângă pol, decât la polul magnetic sud”, a declarat autorul studiului Brian Anderson, de la Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory. Acest lucru are implicaţii asupra felului în care radiaţiile din spaţiu afectează emisferele.

În plus, câmpul magnetic al lui Mercur este mult mai slab decât al Pământului, întrucât are un strat mai subţire de metal topit în nucleu.

„Aceste descoperiri ne arată ce înseamnă explorarea spaţiului. Poţi să spui că ştii cum este un loc, însă până când nu mergi acolo, nu poţi să aflii ce se întâmplă în realitate”, a declarat Head.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.