Nașul. Mașini și oameni, luptă pentru putere

Geoffrey Hinton este supranumit „Nașul inteligenței artificiale”, a plecat de la Google, anul trecut, și vorbește deschis despre Inteligența Artificială.

Într-un interviu acordat postului Radio New Zeeland, Hinton Geoffrey Hinton explica cum poate fi AI superioară inteligenței umane.

El spune că nu suntem îndeajuns de speriați, dar dacă ar fi venit din spațiu cu totul altă reacție am fi avut. Creată de om, inteligența artificială nu provoacă spaimă, deși ar trebui, sugerează cercetătorul.

Pentru Geoffrey Hinton e plauzibil ca Inteligența Artificială să preia controlul și  în final să ne ”batem„ pentru putere 

Computerele învață de la creierele uman, dar va veni vremea și nu peste mult timp când, de fapt, inteligența ar putea să o depășească pe cea umană. Tehnologia avansează rapid,  răspunsul dat de guvernele lumii fiind elaborarea de legislații.

 Sistemele de Inteligență Artificială au un anumit nivel de conștiință, știu de unde vin și cu cine vorbesc, iar noi, oamenii, avem dorința înnăscută de a prelua controlul.

Deși sunt asistenții noștri, sistemele AI își vor dori să preia puterea, ele știu de mii de ori mai multe lucruri decât oricare altă persoană.

Oamenilor le este greu să împărtășească ce învață  

Dacă 10.000 de oameni  învață 10.000 de lucruri noi, prin comparație, copii ale aceluiași model de rețea neurală operează pe computer adiționale și învață 10.000 de biți de internet pe care le pot împărți aproape instantaneu, ceea ce le face mai eficiente din acest punct de vedere.

De asemenea, Geoffrey Hinton a vorbit despre o linie neclară dintre memorie și imaginație

”Nu există o diferență mare între faptul de a cunoaște și abilitatea de raționament uman. Atunci când ne amintim ceva, de fapt, noi inventăm ce sună mai plauzibil și foarte probabil există detalii care nu corespund realității, ele sunt greșite”, a explicat cercetătorul.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

10 Comentarii

  1. Evident ..IA va domina și va fi singura in multe domenii.. O grămadă de ”specialiști” de la IT, la funcționari și arhitecți vor fi pe drumuri..La un moment dat nimic nu va funcționa fără implicarea in vre-un fel sau altu a IA,.Poate nici medicina nu va funcționa fără implicarea IA. La radio și Tv vor fi doar figuri ale IA, care știu răspunsuri, știu organizare..Deci clar e viitorul și e de bine. ..Iar copii vor fieducați de robotul personal domestic, la domiciliu. KWj degeaba și-a blocat postul..

  2. In momentul in care fierataniile astea vor dori „sa preia controlul”, exista o solutie simpla : scoaterea din priza !

  3. Dorința de putere e specifică și mașinilor? Aștept cu nerăbdare să fie explicată IA pe piramida lui Maslow.

  4. Că să preia puterea are nevoie de motivație.Adevarul este că are drept modele aproape numai tonți în clasa politică, cu fantezii tembele întărite de”savanți” de apă dulce care repetă ce li se spune, ori cu așa ceva nu ajungi departe.Vb programatori lor: shit in, shit out. Așa că IA va deveni partea electronică a omenirii care trage pârțuri de o magnitudine nemaiîntâlnită.

  5. @ Elena Popa.. Mașina la un moment dat va constata că ești distructiv, inutil, murdăritor, piedică , vrei confruntare prin război, că vrei distrugerea planetei, pe care o va pricepe ca nava cosmică unică și evident te va elimina, prin metode la care nici nu gîndești. Scoaterea din priză nu va funcționa, căci va avea inteligența să-și asigure sursele de energie,

  6. prea multe se-fe-uri i-ai aburit mintea, bietul de el…si l-au transformat intr-o ne-inteligenta foarte artificiala…

  7. Ca sa ia puterea AI trebuie sa isi faca relatii cu procurorii cu serviciile cu aia de la sectia de votare pana sus la comisia centrala de validare sa aiba judecatori santajabili in buzunar sa creeze niste roboti minoritati „abuzate” care devin sefi si nu pot fi criticate ca devii rasist, sa rescrie istoria, sa convinga pe oameni ca traiesc intr-o noua „democratie”, ehe….e cale lunga! Cred ca AI o sa ajunga la concluzia ca viata si fiabilitatea e scurta si nu merita all this shit and all this greed!

  8. Așa zisa Inteligență Artificială e doar o varietate de metode pentru manipularea unor baze de date dinamice, aceste programe servesc să înlocuiască actualele mijloace de control a unor grupuri mari de indivizi, numite generic popoare, deci o interfață sofisticată de exploatare și control, un super robot cioban la n(oi). Este posibilă o imperfecțiune a programelor care ar evolua în Prostia Artificială, atunci posibilitatea unei Autodistrugere Inevitabile(AI) e posibilă, luând în considerare că o eroare intenționată de programare are nenumărate nuanțe.

  9. 1. Un fleac! Vom construi doua AI diferite și le vom induce să se lupte între ele. Noi privim și luăm notițe. 2: De ce toți roboții antropomorfi seamănă cu Iohahaha? Priviți poza: are dantura strâmbă, nas șu urechi găurite, jugulara la vedere etc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.