NATO: Companiile să se pregătească pentru război

Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a sporit șansele unor negocieri pentru încetarea războiului din Ucraina. Însă există posibilitatea ca în Ucraina să aibă loc o escaladare de ambele părți, până la deschiderea acestor negocieri. Este foarte important dacă aceasta se va produce până la preluarea mandatului de către Donald Trump, caz în care obiectivul negocierilor pe care și l-a stabilit președintele ales al SUA ar fi mai greu de atins.

Forțele ruse au reușit să elibereze circa 60% din teritoriul ocupat de armata Ucrainei În regiunea Kursk, În urma invaziei din această vară. Apoi, trupele ruse avansează constant pe frontul de est, în Donețk și Lugansk. Iar The Economist atrage atenția că Rusia pregătește o ofensivă importantă și în sud, în regiunea Zaporojojie, oficial anexată de Moscova. Însă escaladarea nu este unilaterală, câtă vreme SUA, Marea Britanie și Franța au permis Ucrainei să folosească rachete cu raza lungă de acțiune pentru a lovi teritoriul recunoscut internațional al Rusiei, cu riscul de a activa noile prevederi din doctrina nucleară a Rusiei, care a redus nivelul de pericol pentru folosirea armei nucleare.

 

Luni, Le Monde a informat că în Europa au loc discuții tot mai grave despre posibilitatea intrării unor trupe NATO în războiul din Ucraina. ”Pe măsură ce conflictul intră într-o fază a escaladării, potrivit unor informații coroborate de Le Monde, au fost reluate discuțiile despre trimiterea unor trupe occidentale și a unor contractori privați în Ucraina. Sunt discuții foarte sensibile, multe dintre ele fiind clasificate, Au fost relansate având în vedere posibilitatea retragerii sprijinului American pentru Kiev, odată ce Donald Trump își va prelua mandatul, în ianuarie 2025”, scrie Le Monde.

Potrivit publicației franceze, Marea Britanie este în fruntea celor care cer o implicare nai mare a NATO în război, într-un moment în care reprezentanții școlii realiste a relațiilor internaționale avertizează că acest conflict poate degenera în al treilea război mondial. ”Discuțiile au fost reluate în ultimele săptămâni, după vizita premierului britanic Keir Satrmer în Franța, pentru celebrarea zilei armistițiului în Primul Război Mondial, pe 11 noiembrie. Au loc discuții între Franța și Marea Britanie privind cooperarea militară, în special cu scopul de a avea un nucleu dur de aliați în Europa, axat pe Ucraina și pe securitatea europeană”, spune o sursă din Marea Britanie, citată de Le Monde.

Marea Britanie pare aliatul NATO cel mai decis să intensifice sprijinul pentru Ucraina, mergând până la un conflict deschis cu Rusia. Adjunctul șefului Statului Major al Armatei Marii Britanii, generalul Rob Magowan, a declarat: ”Dacă Armata Britanică ar primi ordin să lupte în această seară, ar merge la război în această seară. Nu cred că cineva se poate îndoi că, în cazul în care rușii ar invada Europa de Est în această seară, armata britanica ar intra în acea luptă”.

 

În această toamnă, guvernele din Danemarca, Norvegia, Finlanda și Suedia (ultimele două state renunțând la neutralitatea tradițională și devenind aliați NATO) au împărțit populației fluturași pentru pregătirea pentru un scenariu de război. Este vorba despre instrucțiuni pentru combaterea efectelor unor crize ce ar putea afecta infrastructura critică a unui stat precum suspendarea alimentării cu energie electrică pentru perioade lungi, întreruperea telecomunicațiilor sau a apei, precum și conflicte militare.

 

Pe acest fond, generalul Valerii Zalujnîi, fost comandant al Armatei Ucrainei, acum ambasador la Londra, a avertizat că al treilea război mondial a început deja. ”Cred că putem considera că al treilea război mondial a început în 2024”, a spus Zalujnîi, într-un interviu pentru Politico, vorbind despre internaționalizarea conflictului din Ucraina, prin prezența trupelor nord-coreene, la care se adaugă și informațiile neverificate despre implicarea unor luptători hutiți din Yemen. Se adaugă tehnologia iraniană folosită de Rusia, precum și sprijinul oferit de China. Dar și permisiunea ca Ucraina să folosească rachetele vestice cu rază lungă, cu datele din sateliții NATO și personalul NATO care se ocupă de lansarea și ghidarea rachetelor împotriva Rusiei. În plus, avem de-a face cu reluarea discuției despre trimiterea unor trupe NATO în Ucraina.

”Este evident că Ucraina are prea mulți inamici. Ucraina va supraviețui cu tehnologia, însă nu este limpede dacă va reuși să facă asta de una singura”, a spus Zalujnii. ”În 2024, Ucraina nu s-a confruntat doar cu Rusia. Pe front au venit soldații din Coreea de Nord. Civilii din Ucraina sunt uciși de drone iraniene Shahed. Încă este posibil să ne oprim aici, pe teritoriul Ucrainei. Însă, din anumite motive, partenerii noștri nu înțeleg asta. Este limpede că Ucraina are prea mulți inamici. Poate supraviețui prin tehnologie, însă nu este sigur că poate câștiga această bătălie de una singură”.

 

Nu doar războiul dintre Rusia și Ucraina este cel care poate degenera pana la nivelul unui război Mondial. Liderii NATO au în vedere și relația cu China. Președintele Comitetului Militar NATO, amiralul olandez Rob Bauer, a cerut companiilor să fie pregătite pentru ”un scenariu de război”. ”O parte importanta a politicii noastre de descurajare este să ne asigurăm că serviciile și bunurile pot fi oferite în orice situație. Ne dăm seama de importanța acestui lucru în lumina acțiunilor de sabotaj asupra aprovizionării cu energie care au loc în Europa. Am crezut că avem un contract cu Gazprom, dar, de fapt, era o înțelegere cu Vladimir Putin. La fel se întâmplă și cu infrastructura deținută de China in Europa, la fel și cu produsele din China. De fapt, avem un contract cu președintele Xi Jinping”, a spus amiralul Baue, potrivit Reuters. El a remarcat dependența Occidentului de materiile prime din China – 60% din metalele rare necesare în Europa sunt extrase în China și 90% din ele sunt procesate tot în China. Generalul NATO mai spune că ingredientele chimice ale sedativelor, antibioticelor și anti-inflamatoarelor din Vest vin din China.

”Am fi naivi să credem că Partidul Comunist nu va folosi acest avantaj. Liderii companiilor din Europa și America trebuie să priceapă că deciziile comerciale pe care le iau au consecințe strategice pentru securitatea țărilor lor. Companiile trebuie să fie pregătite pentru un scenariu de război și trebuie să-și ajusteze producția și distribuția în mod corespunzător. Nu doar militarii câștigă războaiele, ci și economiile”, a spus generalul Bauer.

În Statele Unite, pe lângă aceste avertismente pentru companii și războiul economic nedeclarat cu China, avem de-a face si cu pregătiri militare în vederea unui potențial conflict militar cu China privind Taiwanul. Kyodo News informează că SUA vor crea baze temporare pentru a desfășura unități de rachete în insulele sudice din arhipelagul nipon. Pușcașii Marini vor avea nou corp cu misiunea de a interveni în Pacificul de Vest, în Insulele Ryukyu, și care va fio dotat cu rachete HIMARS. Se adaugă desfășurarea unor sisteme de rachete cu rază medie de acțiune în Filipine, cu câteva luni înainte. Vor fi patru noi baze militare americane in Filipine (după înțelegeri cu regimul lui Ferdinand Marcos Jr), care ar putea interveni în cazul unui război pentru Taiwan. În Japonia, premierul Shigeru Ishiba (care a pierdut alegerile anticipate din luna octombrie și conduce acum un guvern minoritar) nu vede cu ochi buni prezenta masivă a trupelor SUA în Japonia și mai cu seamă clauzele de extrateritorialitate de care se bucură militarii SUA. El nu cere reducerea contingentului SIUA, ci „reciprocitate” – prezență militară niponă în baze militare din SUA.

 

Recomanda 3

15 Comentarii

  1. Deci nu poti sa fii tu fitofag 🐟 si sa mergi la cumatra stiuca si sa zici :
    -Uite cumatra care e treaba, eu nu fac rau stau cuminte nu iti mănânc carnea eu nici apa nu prea consum din lac eu sa fiu neutra nu iti fac raul manc o feriga pe zi si ne salutam..
    O sa zica aha,, si cum ai intors spatele Hatz,,, te infasca… Știm asta toti de sute de ani special ultimii 70.

  2. Nicule asa a zis si Suedia si murea de frica ca nu e in Nato. Si acum tremura si Elvetia. Am avut politicieni genii nu carpaci ca acuma care nu au reusit mai mult de 2 ani neutralitatea in ambele razboaie adica 4 ani .Ca nu se poate in zona asta de lume si mai ales in secolul 21.Uite la Basarabia… Chilote in vant.. si cu Ucraina atarna energetic, alimentar si armat de Romania… Amandoua neutre și ele .

  3. Nato nici sa vrea n-are cu ce sa mearga la razboi nici cu China nici cu Rusia. Carne de tun mai gasesc prin EU, iau cu japca ca in ukr, dar munitia nu le-ar ajunge nici pwntru o luna de razboi pe bune. N-au nici resursele sa creasca productia, asa ca dau cu vorbele, de altceva nu-s in stare…

  4. Deja, din partea Ucrainei a avut loc o excaladare cu acordul SUA si a Marii Britanii…
    Noroc cu Putin care este mult mai echilibrat si nu a facut prapad in Ucraina.
    Insa, timpul nu e pierdut.
    Probabil ca Putin asteapta sa vada ce are de zis Trump.
    Daca o sa-i convina va fi bine… Daca NU, va fi vai si amar de Ucraina si Zelenski.

  5. Se pare ca occidentul o cauta cu luminarea si prin deciziile luate de ei ,se va autodistruge .Incapatinatii astia de occidentali , nici macar acum nu au inteles ca Rusia nu poate fi invinsa de ei si finalul va fi catastrofal .

  6. CRIMINALII din structurile satanisto-occidentale sigur nu au vrut sa spuna in loc de razboi,PROFIT ? Deocamdata ursul sta in kr si mai da cate o laba la potaile care il tot agaseaza.Insa,pana la urma,se va ridica in 4 labe.Si asta,nu-i nimic.Sa vezi tu schelalaiala in lume cand s-o ridica in 2 labe ! Doamne apara si pazeste !

  7. APV istii atata stiu: razboi, razbiu! Ei vor sta in adapopsturi si cartea de tin si civilii…sa se descurce!!!

  8. Astia-s dea dreptul stupizi. Sa ne fereasca al de sus ca rusii sa se porneasca de-adevaratele, ca dreaq ii mai opreste pana la Atlantic. SUA e deja in buda iar ciumetii aia de francezi si englezi au niste armate care incap pe un stadion. Impreuna. Doar Estonia ce e mai de doamne ajuta 😁!

  9. Deja se vad semnele distrugerii total a ukrainei, cu amănuntul de câteva zile. Inca ceva, asta e decizia nato pentru țările vecine ukrainei inclusiv Romania? Cu doua luni in urma, conform calculelor, am scris că, în noiembrie se va lua o hotărâre în care e inclusa și Romania cu sau fara semnături acte, e membra NATO și trebuie să răspundă la comenzi politico-militare. Nu îmi amintesc precis dar după septembrie 2025 daca nu mai devreme, pare că horodinca in comun ia avânt cu mult elan. Partea de est, nord-est și posibil nord a României, e la mana duhului sfânt sau, Dumnezeu.

  10. Sa le spuna cineva asta si tinerilor care protesteaza in piata. Pacea e asigurata de neutralitate, nu de o alianta ofensiva.

  11. Criminali psihopati. De fapt se va trece probabil, dupa planul elaborat cu ani in urma, la o noua etapa : dupa slabirea Rusiei prin „bagarea la inaintare” cu ajutorul unei bande de criminali la fel de psihopati de la Kiev, a poporului ucrainian (cu sute de mii de vieti omenesti pierdute, dintre care si foarte multi minoritari), acum atacarea directa a Rusiei, prin implicarea fatisa a acelorasi state teroriste. Davos ceas, Davos palton !

  12. Ha, ha! Poi di ce să ni luptăm cu rușii? Nu zâc eștia că Călin ‘i pr’etin cu iei?…

  13. Nu ăștia nici o mască de gaze să ne dea dar să ne mai dea si uniforma si cască pușcă tancuria plecat si Ciolacu nici covrigi numai au să ne dea cu poza lu Radu Tudor ne duceam și aia tipărită în regim propriu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.