Naufragiul unui vas

Cel puțin 12 persoane și-au pierdut viața, iar câteva zeci sunt date dispărute după naufragiul unui vas în care se aflau musulmani rohingya refugiați din Myanmar, a anunțat luni paza de coastă din Bangladesh, relatează AFP.

„Erau aproape o sută de persoane la bord”, a declarat un responsabil al pazei de coastă, Alauddin Nayan.

Mai puțin de 40 erau adulți, iar „restul copii”, potrivit mărturiilor supraviețuitorilor.

Luni dimineață, au fost găsite 12 corpuri – „zece copii, o femei în vârstă și un bărbat” – a anunțat paza de coastă care a salvat mai mulți supraviețuitori din mare.

Naufragiul a avut loc duminică seară nu departe de localitatea de coastă Galachar, în Golful Bengal, unde etnicii rohingya înfruntă de mai multe săptămâni o mare agitată, pentru a fugi de violențele din Myanmar.

Potrivit autorităților din Bangladesh, pasagerii s-ar fi putut să ajungă la țărm în Myanmar, naufragiul având loc nu departe de coastele birmane.

ONU consideră că armata birmană și milițiile budiste desfășoară o epurare etnică împotriva minorității musulmane.

Armata birmană, acuzată că incendiază sate pentru a-i constrânge pe musulmani să fugă, a susținut la sfârșitul săptămânii trecute că vina aparține rebelilor din această etnie. Autoritățile birmane interzic accesul în zona de conflict.

După câteva zile de acalmie, exodul musulmanilor rohingya spre Bangladesh a fost reluat, în principal din cauza lipsei de alimente în vestul Myanmar, unde suferința este „de neimaginat”, potrivit ONU.

Zilnic, circa 2.000 de membri ai comunității musulmane rohingya fug din statul birmanez Rakhine cu destinația Bangladesh, unde au ajuns deja 515.000 dintre ei din cauza violențelor izbucnite pe 25 august, a informat Organizația Internațională pentru Migrație.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.