Negocierile de la Moscova privind Transnistria au eşuat

Negocierile în formatul „5+2″ (Moldova, Ucraina, Rusia, OSCE, UE şi Transnistria) pentru reglementarea conflictului transnistrean, care au avut loc astăzi, la Moscova, au eșuat, scrie Jurnal.md.

Poziția inflexibilă a delegației de la Tiraspol nu a permis adoptarea unei decizii în acest sens pînă la sfîrșitul ședinței respective. Participanții au convenit să suspende runda de la Moscova pentru a purta consultări adiționale și vor reveni la discuții în capitala rusă într-o perioadă apropiată, scrie publicaţia citată.

Delegația Republicii Moldova a reiterat că obiectivul principal al procesului de negocieri în format oficial îl constituie elaborarea statutului juridic special pentru regiunea transnistreană cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor recunoscute în plan internațional.

„Ambele părţi trebuie să renunţe la poziţiile extreme. Este acelaşi lucru ca în cazul Israelului şi Palestinei. Adevărul trebuie să fie undeva la mijloc”, avertizase înaintea discuţiilor ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Interfax.

In viziunea lui Lavrov, Transnistria trebuie să accepte că niciodată comunitatea internaţională nu va permite regiunii să devină un stat independent, în timp ce guvernul de la Chişinău trebuie să accepte un statut semiautonom pentru Transnistria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.