Negocierile UE-Londra, pe marginea prăpastiei

Șefa guverului britanic nu va accepta „niciodată“ proiectul de acord pentru Brexit propus de UE, considerând că amenință „integritatea constituțională a Regatului Unit“. Reacția a venit după ce marți UE a publicat o variantă a proiectului de acord, în încercarea de a grăbi negocierile, care trebuie să se încheie în toamnă, pentru a respecta data separării Marii Britanii, pe 19 martie 2019. Este vorba de un document de 118 pagini împărțit în secțiunile asupra cărora părțile au căzut de acord și cele care au rămas în dispută.

Subiectul cel mai controversat în Marea Britanie este viitorul statut al frontierei dintre Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit, și Irlanda, singura frontieră terestră dintre UE și Marea Britanie. UE propune ca această frontieră să rămână deschisă, ca și până acum, ceea ce va însemna însă stabilirea unei frontiere maritime în Marea Irlandei, separând Irlanda de Nord de Regatul Unit, fapt inacceptabil pentru Londra.

În plus, după un rezultat slab la anticipatele din 2017, Theresa May s-a aliat cu partidul unionist protestant din Marea Britanie, care se opune frontierei care să-i separe de insula britanică. „Am votat pentru ieșirea din UE, nu pentru ruperea Regatului Unit“, a spus liderul partidului, Nigel Dodds. „Încercați să provocați guvernul britanic?“, a fost întrebarea adresată de BBC negociatorului șef al UE, francezul Michel Barnier.

The Evening Standard scrie că impasul în chestiunea frontierei arată că, așa cum a spus un fost comisar european, negocierile „se îndreaptă rapid către prăpastie“. Foștii premieri John Major (conservator) și Tony Blair (laburist) au criticat atât poziția Theresey May, cât și a Bruxellesului.

Ambii consideră că acordul final trebuie supus votului parlamentului de la Londra, care ar trebui să-l respingă pentru a menține țara în UE. John Major solicită chiar organizarea unui nou referendum privind Brexitul. Tony Blair este de părere că tabăra pro-Brexit i-a mințit pe britanici, dar și că UE trebuie să se reformeze, pentru a ajunge la o soluție de compromis cu Londra.

Pentru Financial Times, Theresa May face un exercițiu de echilibristică acum. „Pentru a găsi un acord cu UE care să funcționeze, ea va fi nevoită să-și dezamăgească anumiți parlamentari. Însă pentru a putea trece acordul, ea nu poate să-și îndepărteze mai mult de 12 deputați“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.